Χωρίς το παραδοσιακό έθιμο της «Γκαμήλας» το «Καρναβάλι Λαμίας 2024»

Η «Γκαμήλα» δεν θα βγει  εφέτος σεργιάνι  στους δρόμους της Λαμίας  στο πλαίσιο των  καρναβαλικών εκδηλώσεων. 

Η «Γκαμήλα»  είναι  ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έθιμα του Καρναβαλιού της Λαμίας  που για περισσότερο από μισό αιώνα βγαίνει βόλτα στους δρόμους της Λαμίας , δίνοντας ξεχωριστό τόνο και χρώμα στις Καρναβαλικές εκδηλώσεις.

Την Καθαρά Δευτέραστα κούλουμα στην πλατεία των Αγίων Θεοδώρων   μετά από ξέφρενο γλέντι που οργανώνει ο  Εκπολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος  Αγίων Θεοδώρων- Νταμαρίων «Η Παλιά Λαμια» γίνεται το τελετουργικό του αποκεφαλισμού της ‘άτακτης’  γκαμήλας  από τον καμηλιέρη.

Η «γκαμήλα» ή «καμήλα»  είναι ένα λαϊκό έθιμο της Αποκριάς  που  φέρανε από την Ανατολική Ρωμυλία στην πόλη της Λαμίας οι κάτοικοι της συνοικίας των Αγίων Θεοδώρων   οι οποίοι  με  προσήλωση    από γενιά σε γενιά κάνουν  την αναπαράσταση του  στο πέρασμα του χρόνου .

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι 53574762_2556235517781716_3689640145809571840_n.jpg

Ούτε Γκαμήλα αλλά ούτε και κούλουμα στη συνοικία  των Αγίων Θεοδώρων

Ο λόγος που φέτος η γκαμήλα δεν θα βγει σεργιάνι  στους δρόμους της Λαμίας  σύμφωνα με δημοσίευμα της τοπικής εφημερίδας ΣΕΝΤΡΑΣ (εκδ.  Δευτέρα 11 Μαρτίου)  είναι ότι δεν τα βρήκαν  οι οργανωτές με τη νέα Δημοτική Αρχή. Οι διοργανωτές  μετά από τα σχετικά παζάρια ζητούσαν 3.000 ευρώ για να γίνουν τα Κούλουμα στην συνοικία των Αγίων Θεοδώρων και  παράλληλα να  γίνει η αναπαράσταση του εθίμου.  Η δημοτική Αρχή αντιπρότεινε το ποσό των 1000 ευρώ μόνο για το σεργιάνι της  γκαμήλας αλλά  χωρίς  » κούλουμα».

Να σημειώσουμε ότι η συνοικία των Αγίων Θεοδώρων ήταν η  πρώτη γειτονιά της πόλης που διοργάνωνε κούλουμα με γλέντι και χορούς στην πλατεία. Αργότερα βέβαια ακολούθησαν κι άλλες  συνοικίες αλλά μας  φαίνεται αδιανόητο  ότι  η δημοτική αρχή που φέτος διοργανώνει σε  πολλές συνοικίες και τοπικές κοινότητες κούλουμα  θα  καταργούσε τα κούλουμα στη λαϊκή συνοικία των Αγίων Θεοδώρων και μαζί με αυτά το παραδοσιακό έθιμο της «γκαμήλας».   Ακόμη  μας φαίνεται περίεργο  η νέα  δημοτική αρχή όσο  άδεια ταμεία κι αν βρήκε να μην μπορούσε να διαθέσει το ποσό των 3.000 ευρώ στους οργανωτές όταν ενίσχυσε  με αρκετά ποσά όπως φαίνεται στη «Διαύγεια» διάφορους  πολιτιστικούς  συλλόγους  και καλεί γκλάμουρ παρουσιαστές στο «Καρναβάλι Λαμίας 2024».

Επίσημη ανακοίνωση από την δημοτική αρχή και την  Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Σόλια που είναι υπεύθυνη   για τις φετινές  Καρναβαλικές εκδηλώσεις δεν έχουμε.  Αυτό  που  διαβάζουμε  στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι  ότι  στα κούλουμα του Δ.Δ. Υπάτης θα γίνει αναπαράσταση   του έθιμου της ς Γκαμήλας και κάποια αποκριάτικα δρώμενα  το απόγευμα της  Κυριακής στην πλατεία των Αγίων Θεοδώρων.

 Να  συμπεράνουμε  ότι η νέα δημοτική αρχή δεν κατανοεί την αξία ενός παραδοσιακού εθίμου   που σηματοδοτούσε για χρόνια τις Αποκριάτικες εκδηλώσεις  στην πόλη μας και  αποφάσισαν ότι δεν ταιριάζει με την δήθεν μοντέρνα αισθητική τους;  Θα είναι  κρίμα…….

Το έθιμο της  γκαμήλας

 Η καμήλα ή Τζιαμάλα ή γκαμήλα είναι ένα λαϊκό δρώμενο  που με διάφορες παραλλαγές  το συναντάμε  στη ΝΑ ΕυρώπηΗ καμήλα είναι ζώο ανθεκτικό στην πείνα και στη δίψα, πολύτιμος σύντροφος των ταξιδιωτών στην Ανατολή. Στη Λαμία καραβάνια με καμήλες χρησιμοποιούνταν  τα παλιότερα  χρόνια για να μεταφέρουν αλάτι από της αλυκές του Βόλου και της Ανθήλης. Από εκεί    και οι προσωνυμίες Αλατόστρατα και Καμηλόβρυση.

Πώς κατασκευάζεται: Πρώτα γίνεται ένας  ξύλινος σκελετός.   Για κεφάλι έχει ένα ψεύτικο ομοίωμα καμήλας και στη ράχη της στολίδια και μια κούκλα. Ύστερα δύο παλικάρια μπαίνουν από κάτω και αποτελούν τα πόδια της καμήλας και ξεκινούν το μουσικό σεργιάνι στους δρόμους της πόλης με τη συνοδεία μουσικών.

Οι νοικοκυραίοι φιλοδωρούν με λιχουδιές και χρήματα τη γκαμήλα, αλλά, αν ξεφύγει από τον καμηλιέρη, την… φιλοδωρεί με χτυπήματα.

Το ζώο μέσα από την πορεία του αναπαριστά την πορεία της ζωής του ανθρώπου, με τις ατυχίες αλλά και τις επιτυχίες της, συμβολίζοντας την υποταγή στη μοίρα, που μας οδηγεί και κανείς δεν μπορεί να της ξεφύγει.

 Στο τέλος του γλεντιού ο καμηλιέρης χορεύει ένα Διονυσιακό χορό με την καμήλα κρατώντας το σπαθί του και την αποκεφαλίζει, τιμωρώντας την για τις κλεψιές της.

 Μια πιθανή ερμηνεία είναι ότι με τον αποκεφαλισμό της ‘ απείθαρχης΄ γκαμήλας ο αφέντης-γκαμηλιέρης θέλει να περάσει το μήνυμα  στη καμήλα ( λαό)  ότι γλέντησες, γλέντησες. Τώρα τα .. κεφάλια μέσα και από δω και πέρα νηστεία και προσευχή.

Δείτε βίντεο  του 2019 που αναρτήσαμε στην ιστοσελίδα μας με τον συμβολικό  αποκεφαλισμό της γκαμήλας και τον διονυσιακό  χορό του καμηλιερη καθώς και φωτογραφικό υλικό από παλαιότερες  καρναβαλικές εκδηλώσεις.

Παραγωγή βίντεο:Νίκος Παρμενόπουλος

https://www.youtube.com/watch?v=v9liqvPWvsI&t=1s

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.