«Χάρμαινα» Έκθεση φωτογραφίας του Αρη Πιπέλια . Γράφει η Έφη Κουφοπούλου

T ΄αμόλευτο διαμάντι , τό καλό , κυλάει στήν άκρη του ματιού . Και το ψάχνουμε σε βρώμικες αιματοβαμμένες στοές , στην κόλαση των σκλάβων . Κάποια θάματα , τού χεριού και τ΄ουρανού αντάμα, είναι μέσα στη γειτονιά μας και τά προσπερνάμε .

Αυτές τίς μέρες το θάμα απάγκιασε στην «ΑΙΘΟΥΣΑ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ » , στην οδό Αινιάνων . Είναι η ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ του Λαμιώτη καλλιτέχνη ΑΡΗ ΠΙΠΕΛΙΑ , για τή ΧΑΡΜΑΙΝΑ, τα Ταμπάκικα τής Άμφισσας , όσο ακόμα χτυπούσε η καρδιά της κι «άργαζε » δέρματα κι άντρες .

« Αυτάρκεια . Ηθική . Κοινωνική . Πολιτική . Και επαγγελματική . » ΄Ετσι αθανάτισε τή φυσιογνωμία τού χτεσινού ταμπάκου , του αρχαίου βυρσοδέψη , ο Δημήτρης Χατζής στο διήγημά του « Ο Σιούλας ο Ταμπάκος » . Ο ΄Αρης Πιπέλιας έκανε το ίδιο με συνεργάτη το Φως . ΄Αργασε κι αυτός τ΄ασπρόμαυρο τής Τέχνης του . Ο φακός εγχάραξε , προσκύνησε σοφά το μόχθο τών ταμπάκηδων. Απ΄τη βορβορώδη στιγμή του ως εκείνη που η δορά μεταμορφώνεται σε φίνο αξιοχάιδευτο εμπόρευμα από οστεώδη χέρια και προσηλωμένα σαν από ορείχαλκο πρόσωπα μέσα σε μια σπηλαιώδη ατμόσφαιρα οσμής , όρασης και εργασιακού πυρετού . . .

Και συνυπάρχουν και δένουν , η υφή της περγαμηνής με το ύφος παιδιών που μαθητεύουν ανύποπτα με αγέλαστη παιδικότητα δίπλα στον ταμπάκη, τάχα μου χαζεύοντας τα ορατά . Το κατεργαζόμενο υλικό απλώνεται , δουλεύεται , πτυχώνεται, λάμπει και σκιάζει , διεγείρει όλα τα κινήματα τής φαντασίας και τού μύθου , απ΄τη λεοντή του Ηρακλή ως τα θεατρικά δρώμενα . Κι ο πανταχού παρών σ΄ούλα τα θάματα, ο σκύλος , πότε προεκτείνοντας με τη φιγούρα του κατεργασμένες μορφές , πότε συντροφεύοντας με αδιάφορη σεμνότητα το σκληρό εργαστήρι . Ακουμπάει στον πάγκο και μια εγκυμονούσα γειτόνισσα , κλωστή που δένει ανέμελα τ΄άργασμα με τήν απαλή απαντοχή του προσώπου της .

΄Ενας ασπρόμαυρος κόσμος ανυψούμενος , που σιωπά ως παρελθόν , αλλά συναποκομίζεται από τό επισκέπτη , για να απαντά στούς ανόητους πολύχρωμους τεχνισμούς τού κουμπιού που τόν παραμονεύουν .

Στη Χάρμαινα θήτευσε καλλιτέχνης , ας μή στερηθούμε τήν προσφορά του : Ο ΄Αρης Πιπέλιας .

Διαβάστε ακόμη:

Η «Χάρμαινα» μέσα από τη φωτογραφική ματιά του Αρη Πιπέλια στην Πινακοθήκη Λαμίας (22- 30 Σεπτ.)

21458183_690743414458541_9051282601584241106_o-338x500

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.