Το ΦΚΘ γιορτάζει την επέτειο των 200 χρόνων από το 1821 με τη δύναμη του σινεμά και της τεχνολογίας

Το app για κινητά και tablet e21 που ζωντανεύει τις μάχες του 1821 του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Έναυσμα για την πρωτοβουλία αυτή υπήρξε η διαχρονική και ανεξάντλητη δύναμη των Απομνημονευμάτων του Ιωάννη Μακρυγιάννη. Ο ίδιος ο Μακρυγιάννης ανέθεσε στους λαϊκούς ζωγράφους Παναγιώτη και Δημήτρη Ζωγράφο να απεικονίσουν σκηνές από μάχες και γεγονότα της Επανάστασης, όπως τα θυμόταν και τα κατέγραψε στα Απομνημονεύματά του.

Το αποτέλεσμα αυτής της εικαστικής καταγραφής είναι 24 πίνακες, από το χέρι των Παναγιώτη και Δημητρίου Ζωγράφου, οι οποίοι εξιστορούν με τρόπο συναρπαστικό επεισόδια από την Επανάσταση του 1821. Οι πίνακες συνοδεύονται από αναλυτικά υπομνήματα, μέσα από τα οποία ο Μακρυγιάννης αφηγείται, σχολιάζει και αναδεικνύει άγνωστες πτυχές και συμβάντα.

Το Φεστιβάλ μετέτρεψε τους 24 πίνακες σε 3D, τούς έδωσε κίνηση και ανέδειξε υπέροχες λεπτομέρειες που ίσως δεν είναι ορατές με την πρώτη ματιά. Τα τρισδιάστατα αυτά έργα είναι το πρώτο υλικό για την εφαρμογή e21.

Ο χρήστης μπορεί να κατεβάσει δωρεάν την εφαρμογή όπου επιθυμεί και να πληροφορηθεί για την ιστορία του Μακρυγιάννη, τα Απομνημονεύματά του, την εικονογράφησή τους, αλλά και τις 80 αληθινές τοποθεσίες των μαχών οι οποίες απεικονίζονται στα έργα, από την Ακρόπολη και το Χάνι της Γραβιάς μέχρι το Μεσολόγγι, την Άρτα, τη Σάμο, την Κρήτη, το Ναυαρίνο, την Τρίπολη, το Καρπενήσι, το Φάληρο, τη Θήβα, την Ύδρα, τις Σπέτσες κ.α.

Μέσα από την οθόνη του κινητού ή του τάμπλετ, και με τη δύναμη της επαυξημένης πραγματικότητας, μπορεί ο χρήστης να περιηγηθεί σε κάθε έναν από τους πίνακες και να ζήσει τις μάχες, στις αληθινές τοποθεσίες των ιστορικών γεγονότων, αλλά και όπου κι αν βρίσκεται, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η εφαρμογή της επαυξημένης πραγματικότητας δεν έχει γεωγραφικό περιορισμό, ωστόσο αν βρεθεί κανείς στις ιστορικές τοποθεσίες, θα βιώσει μια συναρπαστική εμπειρία.

Παράλληλα, μπορεί ο χρήστης με τα ακουστικά του να ακούει αποσπάσματα από τα Απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη, τα οποία διαβάζουν δέκα έλληνες ηθοποιοί της νεότερης γενιάς.

Τη δράση έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει τεχνικά ο Μπάμπης Βενετόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ενώ την καλλιτεχνική επιμέλεια έχει ο διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης.  

Κατεβάστε την εφαρμογή
<

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.