Το Φεστιβάλ της Βενετίας τιμά τον Κώστα Γαβρά- Παγκόσμια πρεμιέρα για τη νέα του ταινία «Adults in the Room»

Με το βραβείο Jaeger- LeCoultre Glory 2019 θα τιμηθεί ο Κώστας Γαβράς στο 76ο Φεστιβάλ Βενετίας (28/8-7/9), όπου κάνει παγκόσμια πρεμιέρα εκτός διαγωνιστικού προγράμματος, η νέα του ταινία «Adults in the Room».

Το μεγάλο τιμητικό βραβείο της φετινής διοργάνωσης θα απονεμηθεί στον Κώστα Γαβρά σε ειδική τελετή στις 31 Αυγούστου στη Sala Grande του Λίντο της Βενετίας, πριν την πρεμιέρα της ταινίας του, η οποία εμπνέεται από το βιβλίο «Ενήλικοι στο Δωμάτιο» του Γιάνη Βαρουφάκη.

To 76o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας διεξάγεται φέτος από τις 28 Αυγούστου μέχρι και τις 7 Σεπτεμβρίου του 2019 στο Λίντο της Βενετίας.

Ο διευθυντής του Φεστιβάλ Βενετίας, Αλμπέρτο Μπαρμπέρα, ανακοινώνοντας την τιμητική βράβευση του Κώστα Γαβρά έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους ο Κώστας Γαβράς αξίζει να συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημερινούς μεγάλους σκηνοθέτες, αλλά και για ένα συγκεκριμένο λόγο. Για την ικανότητα του να μετατρέπει την πολιτική σε ένα συναρπαστικό θέμα, ένα θέμα όπως κάθε άλλο, όχι μόνο για τους λίγους και ήδη πεπεισμένους αλλά και για το ευρύτερο κοινό, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που διαθέτει ο κινηματογράφος προκειμένου να αγγίξει τον μεγαλύτερο δυνατό αριθμό θεατών. Αυτός ο σκηνοθέτης, σεμνός αλλά αποφασισμένος, ανέκαθεν έκρινε ότι όλες οι ταινίες είναι πολιτικές.

Γεγονός που όχι μόνο του επιτρέπει να αποφύγει την ετικέτα του πολιτικού σκηνοθέτη, με την οποία πάντα τον συνέδεαν -συχνά με μειωτικό τρόπο- αλλά και να διεκδικήσει μια ειρηνική και ειλικρινή δημοκρατική πίστη σε ένα είδος λαϊκού κινηματογράφου που κάνει τον θεατή να στοχάζεται και να διερωτάται , προκαλώντας βαθιά συναισθήματα. Χάρη στην εγγενή, αυθεντική αγανάκτηση των ταινιών του, στον βαθύ ανθρωπισμό που τις χαρακτηρίζει και στην ελευθερία που απαιτούν, ο Κώστας Γαβράς αμφισβητεί τις αδυναμίες μας και την υποταγή μας. Έχει ειπωθεί ότι «αν έχουμε αποκοιμηθεί, ο κινηματογράφος του μας ξυπνά. Και αν έχουμε χάσει την ελπίδα, οι ταινίες του μας την αποκαθιστούν»».

Το «Adults in the Room» του Κώστα Γαβρά στο 76ο Φεστιβάλ Βενετίας

ΠΗΓΗ: http://flix.gr

Η ιστορία μιας χώρας και του λαού της, παγιδευμένων σε ένα δίκτυο εξουσίας: ο φαύλος κύκλος των συναντήσεων του Eurogroup που επέβαλε τη δικτατορία της λιτότητας στην Ελλάδα. Πίσω από τις κλειστές πόρτες, παίζεται μια ανθρώπινη τραγωδία. Μια αρχαία ελληνική τραγωδία στη σύγχρονη εποχή.

Βασισμένο στο βιβλίο «Ενήλικοι στο Δωμάτιο» του Γιάνη Βαρουφάκη που κυκλοφόρησε και στα ελληνικά τον Οκτώβριο του 2017 και αφηγείται το σύντομο χρονικό διάστημα της θητείας του συγγραφέα του στο Υπουργείο Οικονομικών, το νέο – 19ο στη σειρά – φιλμ του Κώστα Γαβρά θα κάνει την πρεμιέρα του στο 76ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας εκτός διαγωνιστικού προγράμματος.

Ταινία «εποχής» πλέον, το «Ενήλικοι στο Δωμάτιο» θα κάνει την πρεμιέρα του με τον πρωταγωνιστή και εμπνευστή του, Γιάνη Βαρουφάκη να βρίσκεται και στην ελληνική Βουλή με το δικό του κόμμα, τη Μέρα 25, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τη δυναμική που προφανώς είχε στο εκλογικό σώμα.

Οι ηθοποιοί που πρωταγωνιστούν στην ταινία φέρουν ο καθένας την εθνικότητα που έχει, σύμφωνα με επιθυμία του Κώστα Γαβρά.

Ο Χρήστος Λούλης που υποδύεται τον Γιάνη Βαρουφάκη

Ετσι, ο Χρήστος Λούλης υποδύεται το Γιάνη Βαρουφάκη, ο Αλέξανδρος Μπουρδούμης τον Αλέξη Τσίπρα, ο Δημήτρης Τάρλοου τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, η Βαλέρια Γκολίνο τη Δανάη Στράτου, η Ζοσιάν Πινσόν την Κριστίν Λαγκαρντ, ο Ούλριχ Τουκούρ τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Στην ταινία παίζουν ακόμη οι Χρήστος Στέργιογλου, Θάνος Τοκάκης, Θέµης Πάνου και οι Νταν Σούρµανς, Ορελιάν Ρεκουάν, Βενσάν Νεµέτ, ο Αυστριακός Κορνίλιους Οµπόνια, ο Δανός Χένρικ Μπιρτς και ο Ιταλός Φραντσέσκο Ακουαρόλι.

Ο Κώστας Γαβράς  με τον με τον Αλέξανδρο Μπουρδούμη που υποδύεται τον Αλέξη Τσίπρα

Τα γυρίσματα έγιναν στην Αθήνα, στις Βρυξέλλες, τη Ρίγα, τη Φρανκφούρτη και το Λονδίνο.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.