Τα 4 σχολικά κτίρια στη Λαμία επηρεασμένα από τον μοντερνισμό του μεσοπολέμου (φωτορεπορτάζ)

Κατάμεστη το απόγευμα της Τετάρτης 11 Μαΐου 2016 η αίθουσα του ΤΕΕ Αν. Στερεάς στη Λαμία από εκπαιδευτικούς, μηχανικούς και άλλους πολίτες που παρευρέθηκαν  στην ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα «Το κίνημα του Μοντερνισμού  στην Αρχιτεκτονική στην Ελλάδα του Μεσοπολέμου: Τα τέσσερα σχολικά κτίρια στη Λαμία».

Την εκδήλωση οργάνωσε το ΤΕΕ Αν. Στερεάς και η Δ/νση Πρωτοβαθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας  με ομιλητές τον αρχιτέκτονα- μηχανικό Βασίλη Τριανταφύλλου και τον εκπαιδευτικό Γεώργιο Σταυρόπουλο, Υπεύθυνο Σχολικών Δραστηριοτήτων Αβαθμιας Εκπαίδευσης Φθιώτιδας. Ο κ. Σταυρόπουλος μίλησε  για την  εκπαίδευση στην Ελλάδα και τη Λαμία στα χρόνια της μεταρρύθμισης του 1929.

 Ο αρχιτέκτονας  Βασίλης  Τριανταφύλλου στην εισήγηση του έκανε πρώτα μια μικρή εισαγωγή στα  εικαστικά καλλιτεχνικά ρεύματα μετά τον Α Παγκόσμιο πόλεμο και κυρίως τις επιρροές από τον φουτουρισμό και τον κονστρουκτιβισμό  της ρώσικης Πρωτοπορίας στην Αρχιτεκτονική και κυρίως  από το πρωτοποριακό ρεύμα-κίνημα του Μπαουχάουζ στη Γερμανία. Όπως ειπώθηκε, οι επιρροές αυτές δεν άργησαν να έρθουν στην Ελλάδα αλλά και στη Λαμία με  την κατασκευή των  τεσσάρων εκπαιδευτηρίων και μάλιστα εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης του ΄29. Ειδικότερα πρόκειται για το κτίριο που στεγάζεται σήμερα το 4ο και το 9ο Δημοτικό Σχολείο Λαμίας που κατασκευάστηκε το 1931 επί της οδού Σατωβριάνδου στα πλαίσια της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης του Ελευθέριου Βενιζέλου με αρχιτέκτονα τον Λαμιώτη  Κίμωνα Λάσκαρη και εγκαινιάστηκε από τον τότε Υπουργό Παιδείας Γ. Παπανδρέου. Κατόπιν κατασκευάσθηκαν άλλα τρία  σχολεία μέσα στην ίδια δεκαετία και συγκεκριμένα  το κτίριο όπου στεγάζεται σήμερα  το 2ο Δημοτικό σχολείο επί της οδού Υψηλάντη με αρχιτέκτονα τον Κυριακούλη Παναγιωτάκο, το κτίριο που στεγάζεται σήμερα το 3ο Δημοτικό σχολείο  επί της οδού Αινιάνωνμε αρχιτέκτονα τον Πάτροκλο Καραντινό  και το κτίριο που στεγάζεται το 10ο δημοτικό σχολείο επί της οδού Όθωνος με αρχιτέκτονα τον Δημ. Κλάψη,  

 Όπως  ανέφερε ο κ. Τριανταφύλλου και τα τέσσερα  αυτά σχολικά κτίρια είναι επηρεασμένα στην φόρμα και τη λειτουργικότητα τους από τον μοντερνισμό του μεσοπολέμου. Θα πρέπει όμως   για την ανάδειξή τους να αφαιρεθούν οι όποιες προσθήκες έγιναν στο πέρασμα του χρόνου από κάποιους αυτόκλητους « αρχιτέκτονες « γραφειοκράτες που σκοπό μόνο είχαν να βολέψουν χώρους αδιαφορώντας  για οτιδήποτε άλλο.  Τέλος,  τονίστηκε  ότι τα ανωτέρω κτίρια  χρήζουν στατικής ενίσχυσης όπως και τα περισσότερα δημόσια κτίρια που κατασκευάστηκαν προ του 1985 αφού έκτοτε ο αντισεισμικός κανονισμός άλλαξε ριζικά. Ωστόσο αυτά τα κτίρια έδειξαν καλή συμπεριφορά και άντεξαν στους σεισμούς που εν τω μεταξύ έγιναν κατά την διάρκεια των 80 χρόνων από την κατασκευή τους.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.