Στη Λαμία αναβίωσε με απόλυτη επιτυχία το λαϊκό ποντιακό δρώμενο οι… Μωμόγεροι (φωτο)

Η ανεξάντλητη ποντιακή παράδοση και τα έθιμα που αναβιώνουν με ιδιαίτερη ευλάβεια διαδραματίστηκε στη Λαμία με το εθιμικό δρώμενο «Οι Μωμόγεροι» κλέβοντας κυριολεκτικά την παράσταση στο κέντρο της πόλης, αναδεικνύοντας τον πολιτισμό, την κουλτούρα και την λαογραφία μιας άλλης εποχής.

Μια παράδοση που ταξίδεψε από γενιά σε γενιά και διατηρείται αναλλοίωτη μέχρι και σήμερα μεταλαμπαδεύοντας από τις πατρογονικές εστίες τους ισχυρούς δεσμούς με την πατρίδα Ελλάδα.

Το τελετουργικό συνοδεία ποντιακής μουσικής και χορευτικών συνόλων από την Ένωση Ποντίων Φθιώτιδας και τον σύνδεσμο Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδας και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας με παραδοσιακές φορεσιές, είναι ένα ευχετηριακό και ψυχαγωγικό έθιμο του Δωδεκαημέρου από τα Χριστούγεννα έως τα Θεοφάνια με χορευτική θεατρική και μουσική ομάδα σε παράλληλη δράση προερχόμενο από την ορεινή Τραπεζούντα, με σατυρικό χαρακτήρα με πολλούς κοινωνικούς συμβολισμούς όπως η αντικατάσταση του παλιού με το νέο, η επικράτηση του καλού από το κακό και η αναγέννηση της φύσης.

Στα τέλη του 2016 η Διακυβερνητική Επιτροπή της Σύμβασης για την Διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ενέκρινε την πρόταση του υπουργείου Πολιτισμού και ενέγραψε στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομίας της Ανθρωπότητας (Ουνέσκο) το εθιμικό δρώμενο των Μωμόγερων.

Το παρών στην εκδήλωση που τελούσε υπό την αιγίδα του Δήμου Λαμιέων και της Ένωσης Ποντίων Φθιώτιδας, έδωσαν ο Δήμαρχος Λαμιέων Θύμιος Καραΐσκος, οι αντιδήμαρχοι Λαμιέων Παναγιώτης Φώσκολος, Δημήτρης Ρίζος και Κώστας Αναστασίου και οι εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι Ευμορφία Ρουποτιά-Σκαμαγκούλη και Δημήτρης Αργυρίου και η Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παρασκευή Αργύρη.

Ο Δήμαρχος Λαμιέων μεταξύ άλλων τόνισε ότι το ισχυρό ποντιακό στοιχείο που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή με μεγάλη παρακαταθήκη όσων ζουν και εργάζονται επί πολλά έτη να μεταλαμπαδεύσουν στα νεότερα άτομα τις παραδόσεις και την κουλτούρα των Ποντίων. Επισήμανε επίσης ότι με την αναβίωση του εθίμου αυτού, προϊόν συνεργασίας του Δήμου με την Ένωση Ποντίων, κλείνει ο κύκλος των εκδηλώσεων της εορταστικής αυτής περιόδου και ανοίγει ένας νέος κύκλος παρόμοιων εκδηλώσεων για το 2023, ευχαρίστησε δε την Ένωση Ποντίων για τη διαχρονική συνεργασία τους με τον Δήμο Λαμιέων.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.