Στην ταινία «Έχω ηλεκτρισμένα όνειρα» ο Χρυσός Αλέξανδρος του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Στο κατάμεστο ΟΛΥΜΠΙΟΝ έπεσε χθες βράδυ με την τελετή λήξης του, η αυλαία του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Πρωταγωνίστρια η μυθοπλασία για 11 ολόκληρες ημέρες…

Η Κριτική Επιτροπή για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αποτελείται από τον Νίκολας Σελίς (παραγωγός-ιδρυτής της Pimienta Films, Μεξικό), τον Τόμας Βασιλέφσκι (σεναριογράφος-σκηνοθέτης Πολωνία) και την Πέννυ Παναγιωτοπούλου (σκηνοθέτις, Ελλάδα).
Η ταινία «Έχω ηλεκτρισμένα όνειρα» της Βαλεντίνα Μαουρέλ, μια συμπαραγωγή Βελγίου Γαλλίας Κόστα-Ρίκα  απέσπασε το μεγάλο βραβείο καλύτερης ταινίας και έλαβε τον Χρυσό Αλέξανδρο ¨Θόδωρος Αγγελόπουλος» το οποίο συνοδεύεται με χρηματικό βραβείο 10.000 ευώ  Σκεπτικό: Για ένα πανέμορφο και τρυφερό πορτρέτο του πώς να αγαπάς τα ελαττώματα ενός αγαπημένου σου ανθρώπου.

Στο διεθνές διαγωνιστικό η ταινία «ΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙ ΟΥΡΑΝΟΥ» του Μίκαελ Χοκ απέσπασε το βραβείο της Κριτικής Επιτροπής – Αργυρός Αλέξανδρος.

 Η γιαπωνέζα Τσι Χαγιοκάουα αναδείχθηκε ως η καλύτερη σκηνοθέτης και της απονεμήθηκε ο Χάλκινος Αλέξανδρος για το «Σχεδιο 75», μια συμπαραγωγή Ιαπωνίας Γαλλίας Φιλιππίνων και Κατάρ.

 Από το Ηνωμένο Βασίλειο η ταινία “Blue Jean”  η Ρόζι Μακ Γιούεν απέσπασε το βραβείο πρώτου γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της, και ο Ρεϊνάλδο Αμιέν Γκουτιέρες κέρδισε το αντίστοιχο βραβείο πρώτου ανδρικού ρόλου για την μεγάλη διάκριση του 63ου Φεστιβάλ «Έχω ηλεκτρισμένα όνειρα».

Στο διαγωνιστικό τμήμα του Film Forward για την ανάδειξη νέων τολμηρών σκηνοθετών, ο Χρυσός Αλέξανδρος απονεμήθηκε στην ταινία του Λέον Σβίτερ “ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ“.

Βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης:

ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ / THE DAM του Αλί Σερί, Γαλλία-Λίβανος-Σουδάν-Κατάρ-Γερμανία-Σερβία, 2022 

Ειδική μνεία απονέμεται στην ταινία ΝΑΡΚΩΣΗ / NARCOSIS του Μαρτάιν ντε Γιονγκ, Ολλανδία, 2022

To βραβείο κοινού Fisher Ελληνικής Ταινίας ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ απονέμεται στην ταινία “Black stone” του Σπύρου Ιακωβίδη.
Στην ταινία “ΝΑΡΚΩΣΗ“απονεμήθηκε στο διεθνές διαγωνιστικό το βραβείο κοινού.
Το βραβείο κοινού film forword απονέμεται στην ταινία “ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ” του Δημητρη Κατσιμίρη.
H ταινία της Ασημίνας Προέδρου «Πίσω από τις θημωνιές» κερδίζει επίσης το βραβείο της ΕΡΤ για ελληνική ταινία»
Τον «Αργυρό Αλέξανδρο», στην ταινία «Μπάσταρδα» του Νίκου Πάστρα.

Το Βραβείο Χρυσός Αλέξανδρος Meet the Neighbors, στο οποίο συμμετέχουν δημιουργοί από την περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης, της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής και συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8.000 ευρώ, απονέμεται στην ταινία ΚΛΟΝΤΑΪΚ / KLONDIKE της Mαρίνα Ερ Γκορμπάχ, Ουκρανία-Τουρκία.

Το Βραβείο Αργυρός Αλέξανδρος Meet the Neighbors, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 4.000 ευρώ, απονέμεται στην ταινία: Η ΒΑΛΕΡΙΑ ΠΑΝΤΡΕΥΕΤΑΙ / VALERIA IS GETTING MARRIED της Μιχάλ Βίνικ, Ισραήλ, 2022

Ειδική Μνεία απονέμεται στην ταινία: ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΗΜΩΝΙΕΣ / BEHIND THE HAYSTACKS της Ασημίνας Προέδρου, Ελλάδα-Γερμανία-Βόρεια Μακεδονία, 2022

Το  βραβείο του Ελληνικόού Κέντρου Κινηματογράφου (ΕΚΚ) απονέμει δυο απονέμεται εξ ημισείας στις ταινίες: BLACK STONE του Σπύρου Ιακωβίδη, Ελλάδα, 2022, και ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΘΗΜΩΝΙΕΣ / BEHIND THE HAYSTACKS της Ασημίνας Προέδρου, Ελλάδα-Γερμανία-Βόρεια Μακεδονία, 2022

Το βραβείο Podcast, το οποίο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο αξίας 2.000 ευρώ, απονέμεται στο podcast:  ΓΕΝΝΗΜΕΝΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ της Κατερίνας Μπακογιάννη, Ελλάδα, 2022

Ειδική μνεία απονέμεται στο podcast: Ο ΜΠΑΜΠΑΣ της Νάλιας Ζήκου, Ελλάδα, 2022 

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.