ΣΗΜΕΡΑ: «Οι Αινιάνες και η Επανάσταση του 21» στο προαύλιο του 1ου Δημ. Σχολείου Λαμίας

Στα πλαίσια του προγράμματος εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική επανάσταση την Δευτέρα 31 Μαΐου και ώρα 19.30 στον προαύλιο χώρο του 1ου Δημοτικού σχολείου στα Γαλανέικα Λαμίας ο Δήμος Λαμίας σε συνεργασία με τον Γεώργιο Καλλιώρα  συγγραφέα και ερευνητή διοργανώνουν ομιλία με θέμα : «Η ανάπτυξη του γενεαλογικού δέντρου της Ιστορικής και πνευματικής οικογενείας των Αινιάνων».

Οι Αινιάνες
Η οικογένεια των Αινιάνων διακρίθηκε για την πνευματικότητα της και την αγωνιστικότητά της. Τα μέλη της οικογένειάς τους , μπορούν πολύ εύστοχα να θεωρηθούν σαν τα παιδιά του Ευρωπαϊκού διαφωτισμού στην Φθιώτιδα.
Γενάρχης, της οικογενείας των Αινιάνων υπήρξε ο ιεροδιδάσκαλος Ζαχαρίας Αινιάν με καταγωγή το Μαυρίλο Τυμφρηστού.
Γεννήθηκε γύρω στο 1750-60. Ηταν ένα ιδιαίτερα προικισμένο άτομο, που σαν νέος για την μόρφωση του κατέβαλε μεγάλους κόπους και θυσίες. Κάθε ημέρα πήγενε με τα πόδια από το Μαυρίλο στη σχόλη του Καρπενησίου, των Άγραφων, ίσως και των Βραγιαννών πριν καταστραφεί από τους Τούρκους γύρω στο 1770.
Κάποια στιγμή για να ολοκληρώσει τις σπουδές του φοίτησε στην Μεγάλη του Γένους Σχολή στην Κωνσταντινούπολη. Όταν έκρινε ότι οι σπουδές του ήταν αρκετές επέστρεψε στην γενέτειρα του πιθανών το 1790
Προσπάθησε με ζήλο και σκληρό προσωπικό αγώνα για την αναμόρφωση της νέας γενιάς των Ελλήνων σε όλη την περιοχή του Πατρικίου και του Τυμφρηστού.
Οι φιλοσοφικές θέσεις του Ζαχαρία Αινιάνος είναι βαθιά επηρεασμένες από την αρχαία ελληνική γραμματεία. Επηρεασμένος από την αρχαιοελληνική σκέψη, αλλα και από την συνήθειας των λόγιων εκείνης της εποχής, άλλαξε το όνομα του παίρνοντας το όνομα «Αινιάν» επηρεασμένος από την αρχαία Ελληνική φυλή Αινιάνες-Αινιάν που κατοικούσαν κατά την αρχαιότητα στην περιοχή της ιδιαίτερης πατρίδος .

Το 1806 προσκλήθηκε να διδάξει στην Ελληνική σχολή των Θεραπειών. Έτσι μαζί με την οικογένεια εγκατέλειψε την γη των προγόνων του και εγκαταστάθηκε στα Θεραπειά την Κωνσταντινούπολη όπου ανέλαβε διδάσκαλος στην Ελληνική Σχολή των Θεραπειών. Εκεί ο Παπαζαχαρίας, δίδαξε για δεκαπέντε χρόνια περίπου, από το 1806 έως το 1821. Από το 1812 έως το 1821 διατέλεσε ως σχολάρχης, όσπου μαζί με την οικογένεια του εκδιώχτηκαν λόγο της συμμετοχής τους στην Φιλική εταιρία.
Αμέσως μετά την έκρηξη της επανάστασης οι Τούρκοι εισέβαλαν στο σπίτι των Αινιάνων με σκοπό να συλλάβουν τον Παπαζαχαρία και τους γιους του. Κατάφεραν να συλλάβουν μόνο τον Παπαζαχαρία και τον γιό του Χριστόδουλο.

Ο Παπαζαχαρίας και ο γιος του οδηγήθηκαν κατευθείαν στην φυλακή. Ο θάνατος των Αινιάνων θα ήταν σίγουρος αν δεν επενέβαινε η κόρη του Δεσποινιώ-Δέσπω, η οποία κινήθηκε πάρα πολύ γρήγορα και με δανεικά χρήματα δωροδόκησε Τούρκους αξιωματικούς για να γλιτώσει τον πατέρα της και τον αδελφό της. Κατάφερε να τους ελευθερώσει από την φυλακή αλλά δεν κατάφερε να τους γλυτώσει από την εξορία. Ο Παπαζαχαρίας μαζί με τα μέλλη της οικογενείας του εξορίστηκαν στην Κίο της Βιθυνίας ως απλοί ραγιάδες.
Το 1827 μαζί με τον γιο του Χριστόδουλο και την κόρη του Δεσποινιώ-Δέσπω ήρθε κρυφά στην Ελλάδα, εγκαταστάθηκε στην Υπάτη όπου και πέθανε.
Από τα παιδιά του, οι Γεώργιος, Χριστόδουλος και Δημήτριος πήραν μέρος στην Ελληνική Επανάσταση, άλλοι σε πολεμικές και άλλοι σε πολιτικές θέσεις τόσο στην προσωρινή διοίκηση της Ελλάδας αλλά και στο νεοσύστατο ελληνικό κράτος.

Ομιλητές της εκδήλωσης
Για τον Παπαζαχαρία θα μας μιλήσει ο Εκπαιδευτικός  Γεώργιος Σταυρόπουλος.
Για τον γιο του Παπαζαχαρία, λόγιο, αγωνιστή, γερουσιαστή Γεώργιο Αινιάν θα μιλήσει ο Δημοσιογραφος  Ηλίας Γ. Προβόπουλος
Για την κόρη του Παπαζαχαρία Δεσποινιώ-Δέσπω Αινιάν τους απογόνους της και για τον αδερφό της Χριστόδουλο Αινιάν θα μιλήσει η εκπαιδευτικός ενδυματολογίας και σχεδιασμού ρούχων Εύα Τσιάμη.
Για το τέταρτο παιδί του Παπαζαχαρία , λόγιο και αγωνιστή Δημήτριο Αινιάν και τους απόγονους του θα μας μιλήσει ο Εκπαιδευτικός Γεώργιος Αναγνώστου
Για την κόρη του Γεωργίου Αινιάν και την πρώτη ποιήτρια της Φθιώτιδος και τα παιδιά της Αγανίκης Αινιάνος θα μιλήσει η Διαχειρίστρια κατασκευαστικών έργων, συγγραφέας και εκδότης του Οίκου Χρόνος Εκδόσεις, Βασιλική Νικοπούλου.
Για τον Γιό της Αγανίκης Αινιάνος Μαζαράκη, Μακεδονομάχο, αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Μαζαράκη Αινιάν (Καπετάν Ακρίτα) και τους απογόνους του θα μιλήσει ο Καθηγητής Δημήτρης Κυριόπουλος.
Για τον Μακεδονομάχο και αντιστράτηγο Αλέξανδρο Μαζαράκη Αινιάν θα μιλήσει ο Μηχανολογος Μηχανικός Αθανασιος Χριστοδουλου.
Στην Εκδήλωση θα απευθύνει χαιρετισμό ο πρόεδρος του ομίλου Φθιωτών Λογοτεχνών και συγγραφέων Κώστας Τσιαλαφούτας.

Ο Γεώργιος Καλλιώρας είναι απόστρατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού. Είναι εκπρόσωπος της Ε.Α.Α.Ν (Ένωση απόστρατων αξιωματικών πολεμικού Ναυτικού) για τον Νομό Φθιώτιδος. Είναι συγγραφέας, ερευνητής ειδικά σε θέματα γενεαλογίας και λαογραφίας. Ασχολείται με τις έρευνες για τα γενεαλογικά δέντρα πάνω από εικοσιπέντε χρόνια. Έχει φέρει εις πέρας πάνω από είκοσι πέντε έρευνες για γενεαλογικά δέντρα από διάφορες οικογένειες. Οι δεκαπέντε από αυτές τις οικογένειες έχουν σαν έδρα τον νομό Φθιώτιδος.
 
Ο Δήμος Λαμιέων, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στη δημόσια υγεία και σεβασμό στα μέτρα ασφαλείας για τον περιορισμό της πανδημίας Covid-19, ενημερώνει ότι η εκδήλωση θα προσαρμοστεί ανάλογα με τους ισχύοντες περιορισμούς.Θα τηρηθούν τα αναγκαία μέτρα και οιυγειονομικοί κανόνες, ενώ η χρήση ιατρικής μάσκας είναι υποχρεωτική κατά την παραμονή του κοινού στον χώρ

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.