Οι τρεις φιναλίστ του Ευρωπαϊκού Βραβείου Lux -Στις 27 Νοεμβρίου η τελετή απονομής

Η μυστηριώδης δολοφονία ενός πολιτικού, ένα θρίλερ για τη διαφθορά και την εξουσία και η ιστορία μιας γυναίκας που αντιστέκεται στην πατριαρχία,  είναι οι φιναλίστ για το φετινό Βραβείο LUX του ΕΚ και θα προβληθούν σε όλη την Ευρώπη στις Ημέρες Κινηματογράφου LUX.

Το ΕΚ απονέμει κάθε χρόνο το Βραβείο κινηματογράφου LUX, με στόχο την προώθηση του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, τον προβληματισμό σχετικά με τα τρέχοντα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα αλλά και τον εορτασμό του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Ημέρες Κινηματογράφου LUX

Οι λάτρεις του σινεμά μπορούν να δουν τις τρεις υποψήφιες ταινίες, κατά την διάρκεια των Ημερών Κινηματογράφου LUX, σε φεστιβάλ κινηματογράφου ή σε αίθουσες σε όλη την Ευρώπη από τον Οκτώβριο του 2019 μέχρι το Φεβρουάριο του 2020. Προβολές έχουν προγραμματιστεί σε πάνω από 50 χώρες συμπεριλαμβανομένων και των σημαντικότερων κινηματογραφικών φεστιβάλ. Οι ταινίες θα κυκλοφορήσουν με υπότιτλους και στις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ, με απόφαση και χρηματοδότηση του ΕΚ.

Δείτε τις προβολές σε Ελλάδα και Κύπρο εδώ.

Μπορείτε να ψηφίσετε για την αγαπημένη σας ταινία μέχρι τις 31 Ιανουαρίου. Με αυτόν τον τρόπο έχετε επίσης την ευκαιρία να κερδίσετε ένα ταξίδι στο διεθνές φεστιβάλ κινηματογράφου του Karlovy Vary στην Τσεχία, τον ερχόμενο Ιούλιο.

Επιλογή του νικητή

Τη νικήτρια ταινία επιλέγουν οι Ευρωβουλευτές. Ποιος θα είναι ο φετινός νικητής; Θα ανακοινωθεί στην τελετή απονομής στις 27 Νοεμβρίου κατά την ολομέλειά του ΕΚ στο Στρασβούργο.

Οι τρεις  φιναλίστ του Βραβείου Lux 2019

 Κλειστός φάκελος Χάμαρσκελντ (Cold Case Hammarskjöld)

To 1961, ταξιδεύοντας προς το Κονγκό για να συμμετάσχει σε ειρηνευτικές συνομιλίες, ο Σουηδός Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Νταγκ Χάμαρσκελντ βρίσκει τραγικό θάνατο σε αεροπορικό δυστύχημα, κάτω από ανεξιχνίαστες συνθήκες. Ο Χάμαρσκελντ, ήταν ένας προοδευτικός πολιτικός που θέλησε να αποτρέψει τις δυτικές χώρες όπως η Βρετανία και η Γαλλία, να αποκαταστήσουν την επιρροή τους στις πρώην αποικίες τους στην Αφρική. Το ντοκιμαντέρ του Μπρίγκερ φωτίζει το μυστήριο. Αυτή είναι η τρίτη φορά στην ιστορία του βραβείου LUX που ένα ντοκιμαντέρ είναι μεταξύ των τριών φιναλίστ.

Σκηνοθεσία: Mads Brügger
Συγγραγέας: Mads Brügger
Πρωταγωνιστούν: Mads Brügger, Göran Björkdahl, Dag Hammarskjöld

Ο Έκπτωτος – (The Realm) – Ροντρίγκο Σορογκόγιεν (Ισπανία / Γαλλία)

Πόσα μπορεί να κάνει κανείς για να παραμείνει στην εξουσία; Αυτή η ταινία πραγματεύεται τη διαφθορά στη πολιτική. Μας διηγείται την ιστορία ενός επιτυχημένου πολιτικού και της επιρροής που είχε μέχρι να ξεκινήσει η κατάρρευσή του. Ετοιμαστείτε για σκληρά επιχειρήματα, συγκρούσεις και ίντριγκες.

Σκηνοθεσία: Rodrigo Sorogoyen
Συγγραφείς: Isabel Peña, Rodrigo Sorogoyen
Πρωταγωνιστούν: Antonio de la Torre, Mónica López, Josep Maria Pou

Υπάρχει θεός, το όνομά της είναι Petrunya (God Exists, Her Name Is Petrunya)

Τι γίνεται όταν μια γυναίκα καταφέρνει κερδίσει μια μάχη η οποία παραδοσιακά ανήκει στους άντρες; Η Petrunya, καταφέρνει να πιάσει το χρυσό σταυρό που ρίχνει σε ένα ποτάμι ο ορθόδοξος ιερέας και έτσι καταφέρνει να εξοργίσει τόσο τον ιερέα και τους υπόλοιπους άντρες όσο και την αστυνομία. Παρόλο που δεν είναι φεμινίστρια, τουλάχιστον όχι μέχρι εκείνη τη στιγμή, αρνείται να επιτρέψει το σταυρό και παλεύει για την ισότητα.

Σκηνοθεσία: Teona Strugar Mitevska
Συγγραφείς: Teona Strugar Mitevska, Elma Tataragic
Πρωταγωνιστούν: Zorica Nusheva, Labina Mitevska, Stefan Vujisic

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.