Μια Τρίτη Ματιά- Αφιέρωμα στον Ροβήρο Μανθούλη

Από τα σημαντικότερα κεφάλαια του ελληνικού κινηματογράφου ο Ροβήρος Μανθούλης, με πάνω από 120 ταινίες στο ενεργητικό του, τιμάται στα 93 του χρόνια με ένα εξαιρετικά πλούσιο και πολύπλευρο αφιέρωμα από τα Φεστιβάλ Ολυμπίας και Χανίων.

Από 27 Μαρτίου έως τις 11 Απριλίου, δωρεάν στην πλατφόρμα online.olympiafestival.gr, θα προβάλλονται ταινίες και ντοκιμαντέρ του, αλλά και ταινίες άλλων γύρω από τον ίδιο.

  • Το Φεστιβάλ Ολυμπίας κυκλοφόρησε το βιβλίο «Σκιές πάνω σε άσπρο τοίχο»  που συγκεντρώνει τα κινηματογραφικά κείμενα του Ρ. Μανθούλη.
  • Το Φεστιβάλ Χανίων – Πυξίδα της Πόλης επανέκδωσε το δίτομο αυτοβιογραφικό έργο «Ο Κόσμος κατ εμέ».

Το αφιέρωμα με τίτλο «Ροβήρος Μανθούλης, μια τρίτη ματιά», σε επιμέλεια του Νίκου Θεοδοσίου, χωρίζεται σε 6+1  ενότητες.

ΤΡΕΙΣ ΤΟΠΟΙ: περιλαμβάνει τα μοναδικά ντοκιμαντέρ του, που έχουν διασωθεί από την πλούσια παραγωγή της πρώτης περιόδου, πριν από τη δικτατορία, τότε που ο Μανθούλης περιπλανήθηκε στον ελλαδικό χώρο με τους σταθερούς συνεργάτες του Φώτη Μεσθεναίο και Ηρακλή Παπαδάκη, που μαζί με τους Γιάννη Μπακογιαννόπουλο και Ρούσσο Κούνδουρο αποτελούσαν την περιβόητη «Ομάδα των Πέντε» για την προώθηση του ελληνικού ντοκιμαντέρ. Η «Ακρόπολη», μοναδική αποτύπωση του ιερού μνημείου, σε κείμενο και αφήγηση του διεθνούς φήμης αρχαιολόγου Γιάννη Μηλιάδη. «Η πιο μεγάλη δύναμη», γυρισμένη στο Ζαγόρι, και η «Λευκάδα, το νησί των ποιητών», το πρώτο δημιουργικό ντοκιμαντέρ του Μανθούλη γυρισμένο το 1958.

ΤΡΙΑ ΠΡΟΣΩΠΑ: τρεις εξ ολοκλήρου ανέκδοτες ταινίες για τρεις σημαντικές προσωπικότητες της ελληνικής διανόησης στο Παρίσι. Οι δύο από αυτές δημιουργήθηκαν στην προσπάθεια του Ροβήρου Μανθούλη να οργανώσει ένα οπτικοακουστικό αρχείο στην ελληνική κοινότητα του Παρισιού, μια προσπάθεια που δυστυχώς δεν βρήκε συνεχιστές. Ετσι μας μένουν μόνο τα σημαντικά ντοκουμέντα για τη Μιμίκα Κρανάκη (1920-2008), συγγραφέα των «Contre Temps» και «Φιλελλήνων», από τους διανοούμενους πολιτικούς φυγάδες του πλοίου «Ματαρόα», και τον Κλεμάν Λεπίδη (1920-1997), τον Γάλλο με τις μικρασιατικές ρίζες, εμβληματικό συγγραφέα της Μπελβίλ με αριστουργήματα σαν τις «Ελιές της Μακεδονίας» και τον «Αρμένη», που έχουν μεταφραστεί και στα ελληνικά. Η τρίτη ταινία αφορά τον Βασίλη Αλεξάκη και ήταν ο πιλότος μιας πρότασης τηλεοπτικής σειράς μυθοπλαστικών ντοκιμαντέρ με τίτλο «Εξι συγγραφείς σε αναζήτηση προσώπων», που δεν ολοκληρώθηκε.

ΤΡΕΙΣ ΣΤΑΘΜΟΙ: τρεις πασίγνωστες ταινίες του Ροβήρου Μανθούλη. Το κλασικό «Πρόσωπο με πρόσωπο» (1966, βραβείο σκηνοθεσίας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης), ευρηματική ταινία, όπου ρεαλισμός και ποίηση συνδυάζονται με εκπληκτικό τρόπο, που απαγορεύτηκε από τη χούντα και άλλαξε τη ζωή του σκηνοθέτη, καθώς τον υποχρέωσε να εγκατασταθεί μόνιμα στο εξωτερικό. Το ελάχιστα γνωστό, εξάωρο «Βίοι παράλληλοι του Εμφυλίου», που χαρακτηρίστηκε «μεγαλειώδης τοιχογραφία του Ροβήρου Μανθούλη για τον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο».

Και, τέλος, το αριστουργηματικό μυθοπλαστικό ντοκιμαντέρ «Μπλουζ με σφιγμένα δόντια» (1973), μοναδικό ντοκουμέντο της μουσικής των μαύρων της Αμερικής και ταυτόχρονα αποκαλυπτικό για την κοινωνική μοίρα μιας ολόκληρης κοινότητας που καταπιέζεται. Είναι η διάσημη ταινία του, γυρισμένη από τη μια άκρη της Αμερικής μέχρι την άλλη, ακόμα και στις φυλακές, σε αναζήτηση μεγάλων και μικρών ξεχασμένων μύθων των blues (BB King, Sonny Terry, Buddy Guy κ.ά.).

ΑΥΤΟΠΡΟΣΩΠΩΣ: εδώ ο Μανθούλης αφήνεται στα χέρια των συναδέλφων του και μιλάει σε πρώτο πρόσωπο για τη ζωή και το έργο του. Προβάλλονται τα ντοκιμαντέρ «Ο αθέατος σκηνοθέτης» του Νίκου Θεοδοσίου, «Ο άνθρωπος με την κινηματογραφική μηχανή» του Κώστα Μαχαίρα (επεισόδιο της εκπομπής «Παρασκήνιο»), «Μια ταινία, μια ζωή» του Κ. Μωριάτη, «Καιρός για ήρωες» των Αγγελου Κοβότσου και Καλλιόπης Λεγάκη και «Μια μικρή ιστορία-Είχες δίκιο ρε!», του Νίκου Θεοδοσίου, όπου ο Ρ. Μανθούλης συναντά έπειτα από εβδομήντα χρόνια συναγωνιστή στην ΕΠΟΝ και αποκαλύπτεται μια συγκλονιστική ιστορία του Εμφυλίου.

ΜΙΚΡΕΣ ΠΙΝΕΛΙΕΣ και ΙΧΝΗ: δύο ενότητες με σπάνια ηχητικά και έντυπα ντοκουμέντα, που συμπληρώνουν το συναρπαστικό πορτρέτο του Μανθούλη. Ακούγονται να μιλούν σε στρογγυλά τραπέζια και ραδιοφωνικές εκπομπές ο Τίτος Πατρίκιος, η Κίττυ Αρσένη, ο Γιάννης Μπακογιάννοπουλος, ο Νίκος Σμαραγδής και άλλοι.

ΟΙ ΦΙΛΟΙ: το αφιέρωμα ολοκληρώνεται (3 Απριλίου, 6 μ.μ.) με μια διαδικτυακή συνάντηση φίλων. Ο Σταύρος Ψυλλάκης, ο Αγγελος Κοβότσος και ο Αρης Μπαφαλούκας από το Παρίσι, μαζί με τους διευθυντές των Φεστιβάλ Ολυμπίας και Χανίων Δημήτρη Σπύρου και Ματθαίο Φραντζεσκάκη συζητούν με συντονίστρια την Ντέπυ Βρεττού, ραδιοφωνική παραγωγό στην ΕΡΤ.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.