Μίκης Θεοδωράκης: Το Μανιφέστο των Λαμπράκηδων

Το Μανιφέστο των Λαμπράκηδων: Ποιοι είμαστε, τι θέλουμε, γιατί μας πολεμούν

Η επετειακή έκδοση το Μανιφέστο των Λαμπράκηδων (εκδ. Ελληνικά Γράμματα) που πρόσφατα επανακυκλοφόρησε με αφορμή τα 95α γενέθλια του Μίκη Θεοδωράκη είναι ένα σπάνιο ντοκουμέντο, ένα ζωντανό πολιτικό κείμενο που συνδέει τα ζητούμενα της ταραγμένης εποχής της δεκαετίας του ’60 με το σήμερα.

Διαβάζοντας, ύστερα από σαράντα χρόνια, το Δεκάλογο των Λαμπράκηδων διαπιστώνει κανείς πόσο καίριες υπήρξαν οι επισημάνσεις και οι στόχοι αυτού του μεγάλου κινήματος αλλά και πόσο επίκαιροι εξακολουθούν να είναι και σήμερα. (. . .). «Το Μανιφέστο των Λαμπράκηδων» αποδεικνύει με τρόπο καθαρό ότι οι Λαμπράκηδες είχαν επιλέξει έναν άλλο δικό τους δρόμο, απόλυτα δεμένο με τα καθημερινά προβλήματα αλλά και τους άμεσους κοινωνικούς και εθνικούς στόχους του ελληνικού λαού. Γεγονός που εξηγεί την μεγάλη απήχηση που είχαν μέσα στην ελληνική νεολαία αλλά και στην εθνική – κοινωνική ζωή. (. . .) (ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΛΟΓΟ ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ)

Το  βιβλίο υπέγραφαν είκοσι επιστήμονες, καλλιτέχνες, εργάτες, φοιτητές και δημοσιογράφοι. Σε μια κίνηση διαφοροποιημένη από τα ισχύοντα σε έως τότε υπάρχουσες πολιτικές νεολαίες, η Νεολαία Λαμπράκη συζητά όλα τα θέματα και τα αιτήματα για ελευθερία, δημοκρατία, ίσα δικαιώματα που απασχολούν τους νέους, δημιουργεί ομάδες και πυρήνες και ανοίγει λέσχες: «Η λέσχη της οργάνωσης πρέπει να είναι το κέντρο του πολιτισμού, με περιεχόμενο πάντα ζωηρό, διαπαιδαγωγικό, ιδεολογικό και ψυχαγωγικό, τόπος σωστής ηθικής αγωγής της νεολαίας», αναφέρεται σε κείμενο της Νεολαίας. Σε κάθε λέσχη λειτουργεί βιβλιοθήκη και αναγνωστήριο, υπάρχουν δίσκοι, τραπέζι πινγκ πονγκ, γίνονται προβολές, εκδηλώσεις, παραστάσεις και γλέντια». 

Με την προσθήκη πολύτιµου, σπάνιου, ακόµη και αδηµοσίευτου φωτογραφικού υλικού από το Αρχείο Μίκη Θεοδωράκη της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου «Οι Φίλοι της Μουσικής» και το ανεκτίµητο ιστορικό αρχείο του κορυφαίου φωτογράφου της εποχής Τάκη Πανανίδη.

Μια έκδοση την οποία τιµά µε έναν ιδιαίτερο χαιρετισµό ο ίδιος ο συγγραφέας, ο Μίκης Θεοδωράκης, ο αξεπέραστος  μουσικοσυνθέτης και ακούραστος αγωνιστής της ∆ηµοκρατίας  που με το έργο του και τη στάση ζωής του  θα εμπνέει για πάντα  όχι µόνο τον λαό αυτής της χώρας αλλά και ολόκληρης της οικουµένης.

ΠΗΓΗ: https://bookpress.gr/politismos/teleutaia-nea/13987-mikis-theodorakis?utm_source=Newsletter&utm_medium=email

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.