Λαμία: Με ενδιαφέρον η παρουσίαση του βιβλίου του Δημ. Στρατούλη «8 μήνες που συντάραξαν την Ελλάδα, Ιανουάριος-Αύγουστος 2015»

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 29 Μαρτίου 2023  στη Λαμία στο φιλόξενο  και κατάμεστο από κόσμο χώρο του βιβλιοπωλείου ΕΠΙΠΕΔΟ η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Δημήτρη Στρατούλη «8 μήνες που συντάραξαν την Ελλάδα, Ιανουάριος-Αύγουστος 2015».

Για το βιβλίο μίλησαν οι:

Ηρώ Διώτη, πρωην Βουλευτής.Κώστας Ήσυχος, μέλος της Π.Γ. της ΛΑΕ ΑΑ, πρώην Υπουργός και Βουλευτής.Κώστας Μαρματάκης, μέλος της Π. Γ. του ΜΕΡΑ25.Συντονιστής παρουσίασηςΜίλτος Τσιρώνης, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Λαμιέων.

 Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Βασίλης Κυριακάκης, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Λαμιέων, πρώην Βουλευτής.

Η συζήτηση έκλεισε  με σύντομη παρέμβαση του συγγραφέα του βιβλίου Δημήτρη Στρατούλη, Γραμματέα της ΛΑΕ ΑΑ, πρώην Βουλευτή και Υπουργού.

Την ενδιαφέρουσα  παρουσίαση του βιβλίου   ακολούθησε   ένας γόνιμος διάλογος από τους παρευρισκόμενους  για όσα έγιναν την κρίσιμη εκείνη περίοδο, για όσα θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά  αλλά και για την  ελπιδοφόρα προοπτική που ανοίγεται σήμερα    με τους ανερχόμενους κοινωνικούς αγώνες και την ενωτικό πολιτικό μέτωπο  ρήξης και ανατροπής που δημιουργήθηκε  από τις ριζοσπαστικές δυνάμεις της Αριστεράς.

 Ο ίδιος ο συγγραφέας  μίλησε για τους λόγους που το ώθησαν να γράψει  το βιβλίο του:

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι IMG20230329202315-1024x676.jpg

Κατ΄ αρχήν, όπως ανέφερε,  ήταν μια προσπάθεια να  συμμετάσχει στον ανοιχτό και διαρκή «πόλεμο της μνήμης» που διεξάγεται για την ερμηνεία των γεγονότων και των πολιτικών αποφάσεων κατά τη διάρκεια  του πρώτου οκταμήνου του 2015 που οδήγησαν  από την ελπίδα στην ήττα  και την απογοήτευση  με την συνθηκολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ και την υπογραφή του μνημονίου. Το βιβλίο μου απευθύνεται κυρίως στον κόσμο της Αριστεράς αλλά και ευρύτερα σε προοδευτικούς πολίτες,  όχι για λόγους νοσταλγίας του παρελθόντος ούτε για να βρουν στα περασμένα κάποιο κρυμμένο θησαυρό αλλά για γόνιμο προβληματισμό , για το πως και εάν τα πράγματα θα μπορούσαν να πάνε αλλιώς και για το πώς πρέπει να αντιμετωπισθούν οι σύγχρονες προκλήσεις. Απευθύνεται επίσης στη νεολαία, ώστε να πάρει υπόψη όχι μόνο τους αγώνες μας αλλά και  τα λάθη μας για να μην κάνει τα ίδια, όταν επιχειρήσει μια νέα προσπάθεια ανατροπής , αλλαγής και ελπίδας. Για να μπορεί να ερμηνεύσει το παρελθόν, να κατανοήσει το παρόν και να δράσει αποτελεσματικά για να αλλάξει το μέλλον.

 Στόχος μου  ήταν να γράψω όχι μόνο μια ιστορία από τα μέσα,  όπως τη βίωσα από κορυφαίες θέσεις κυβερνητικής και πολιτικής ευθύνης  ούτε μόνο μια ιστορία    από τα πάνω για τους πρωταγωνιστές της περιόδου, αλλά και  μια ιστορία από τα κάτω  για τον κόσμο που  μας συναντούσε στις κινητοποιήσεις  και στο δρόμο ή σε προσωπικές επαφές και μας κοιτούσε στα μάτια με την παράκληση « μη μας προδώσετε». Να καταγράψω την πορεία ενός ολόκληρου λαού  και μιας ολόκληρης χώρας από την ελπίδα και τον ενθουσιασμό στην ήττα , την απογοήτευση και την απόγνωση. Για το ρόλο της λαϊκής παρέμβασης  και  των κινητοποιήσεων στην Ελλάδα, των κινήσεων αλληλεγγύης σε Ευρώπη και παγκοσμίως στις κρίσιμες  πολιτικές καμπές  εκείνης της συνταρακτικής περιόδου  θα μπορούσε να  αξιοποιηθεί για να  πάρουν άλλη τροπή τα πράγματα.  

΄Ενας ακόμη λόγος που έγραψα το βιβλίο ανέφερε ο Δημήτρης Στρατούλης,  ήταν  να απαντήσω στο επιχείρημα που προβάλλεται ότι  η υπογραφή του μνημονίου  ήταν μονόδρομος. Παρά τις ασφυκτικές πιέσεις και εκβιασμούς  που δεχτήκαμε από τη μεριά της τρόικας, έχω την  βεβαιότητα και αναλύω   με επιχειρήματα  στο βιβλίο  ότι κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις υπήρχαν εναλλακτικές λύσεις  διεξόδου  που όμως η   ηγετική ομάδα  του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε την πολιτική βούληση να ακολουθήσει για να μην έρθει σε ρήξη με την τρόικα .

 Ήθελα ακόμη, να  εκφράσω  την  πεποίθηση μου ότι   οι σύγχρονες προκλήσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν ενωτικά και μετωπικά από τις δυνάμεις της Αριστεράς. Το καπιταλιστικό σύστημα παραείναι άδικο και εκμεταλλευτικό για να παραμείνει αιώνιο. Δε θα πέσει όμως από μόνο του, αλλά με τους συνειδητούς συλλογικούς αγώνες

Θωρώ ότι όσα έγιναν δεν μπορούν να ξεγίνουν, αλλά ότι το παρόν και το μέλλον μπορούν να αλλάξουν, γιατί η ιστορία διαμορφώνεται από τη συνειδητή συλλογική δράση των ανθρώπων».    

Τέλος, έγραψα αυτό το βιβλίο για να εξηγησω ότι έχω ήσυχη τη συνείδηση μου  χωρίς πολιτικές ενοχές γι αυτό το «ΟΧΙ» μου στα μνημόνια και το « Όχι» των συντρόφων μου. Τελικά , το σύστημα  μπορεί να μας νίκησε, αλλά δεν μας υπόταξε και ούτε του εκχωρήσαμε το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς.

Ο ∆ηµήτρης Στρατούλης στο βιβλίο του  αναφέρεται στα συγκλονιστικά ιστορικά γεγονότα που διαδραµατίστηκαν στην Ελλάδα το πρώτο οκτάµηνο του 2015, όπως τα βίωσε από θέσεις κορυφαίας πολιτικής και κυβερνητικής ευθύνης. Πώς και γιατί έγιναν αυτά, ποιες διεργασίες οδήγησαν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στη συνθηκολόγηση µε τους δανειστές. Ο συγγραφέας προσεγγίζει την καυτή αυτή περίοδο, στο πλαίσιο των τότε οικονοµικών, κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και παγκοσµίως, από τη σκοπιά των «νικηµένων», της Αριστερής Πλατφόρµας του ΣΥΡΙΖΑ και όσων το καλοκαίρι του 2015 είπαν το µεγάλο «Όχι» και δεν εκχώρησαν στο σύστηµα το ηθικό πλεονέκτηµα της Αριστεράς. ∆εν επιλέγει να γράψει µια ιστορία «από τα πάνω», µόνο για τους πρωταγωνιστές, αλλά «από τα κάτω», µε επίκεντρό της τις πραγµατικές κινητήριες δυνάµεις της κοινωνίας, τις πολύµορφες λαϊκές παρεµβάσεις και κινητοποιήσεις στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και παγκοσµίως. Ταυτόχρονα, αναδεικνύει την έντονη πολιτική, προγραµµατική και αξιακή δια­πάλη µέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, εκτιµώντας ότι οι εσωκοµµατικές διεργασίες και οι αποφάσεις της ηγετικής οµάδας του, που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην πορεία των εξελίξεων, δεν ήταν µονόδροµος. Χωρίς απαξιωτικούς και υβριστικούς προσωπικούς χαρακτηρισµούς, δίνει απαντήσεις σε 45+3 ερωτή­µατα και υποστηρίζει ότι, κάτω από ορισµένες προϋποθέσεις, τα πράγµατα θα µπορούσαν να πάνε αλλιώς και ότι ένας άλλος δρόµος ήταν εφικτός. Το βιβλίο απευθύνεται κυρίως στον κόσµο της Αριστεράς, επιδιώκοντας να συµβάλει σε έναν γόνιµο προβληµατισµό και αναστοχασµό. Απευθύνεται, επίσης, στη νεολαία, ώστε να µπορεί να ερµηνεύσει το παρελθόν, να κατανοή­σει το παρόν και να δράσει αποτελεσµατικά για να αλλάξει το µέλλον.

(από το οπισθόφυλλο του βιβλίου)

 Το βιβλίο  αφιερώνεται σε όσους  και όσες το καλοκαίρι του 2015 είπαν το μεγάλο  « ΟΧΙ» στα μνημόνια της λιτότητας και της επιτροπείας.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.