Κινηματογραφικό εργαστήρι, προβολή σπάνιου υλικού και αφιερώματος στον Νίκο Καβουκίδη (11 &12 Ιουλίου)

Τα εργαστήρια του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ της Χώρας συνεχίζονται την Δευτέρα 11 και την Τρίτη 12 Ιουλίου στις 7 το απόγευμα με έναν άνθρωπο που αποτελεί κεφάλαιο για τον Ελληνικό Κινηματογράφο. Τον σπουδαίο κινηματογραφιστή Νίκο Καβουκίδη.

Την Τρίτη 12 Ιουλίου, στις 10 το βράδυ, θα έχουμε τη μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ΣΕ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ σπάνιο υλικό, του Νίκου Καβουκίδη, από την απελευθέρωση της Αθήνας τον Οκτώβριο 1944.

Θα ακολουθήσει αφιέρωμα στον δημιουργό με την προβολή του ντοκιμαντέρ “Νίκος Καβουκίδης – Ένα ταξίδι ζωής 60 χρόνων” το οποίο επιμελήθηκε ο ίδιος και παρουσιάζει την πορεία του στον κινηματογράφο.

Με παραπάνω από μισό αιώνα εμπειρίας πίσω από τις κάμερες, ο Νίκος Καβουκίδης, φωτογράφος, μοντέρ, παραγωγός, σκηνοθέτης, κινηματογραφιστής, αντιπρόεδρος στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος και επίτιμο μέλος της εταιρείας Ελλήνων σκηνοθετών, της ΕΤΕΚΤ και της ένωσης Ελλήνων κινηματογραφιστών, είναι ένα από τα πρόσωπα που ξεχωρίζουν στο φετινό φεστιβάλ και μας τιμούν με την παρουσία τους.

Από το 1962 και ως το 1968, ο Νίκος Καβουκίδης είχε αναλάβει το μοντάζ και αργότερα τη διεύθυνση φωτογραφίας σε 20 εκλεκτές ταινίες της Φίνος Φιλμ, συνεργαζόμενος με τους καλύτερους, πράγματι, σκηνοθέτες. Από το 1957 και μετά, κατέγραφε με το φακό του κάθε πολιτικό γεγονός στην Ελλάδα ενώ δούλεψε και στην Κύπρο.

Στην αφιερωμένη στον κινηματογράφο ζωή του συνεργάστηκε με τεράστιες μορφές του χώρου (ηθοποιούς, σκηνοθέτες και παραγωγούς), και προσωπικές του δουλειές έχουν προβληθεί κατά κόρον, ενώ με το ίδιο πάθος –αντιμετωπίζει την κάθε του δουλειά ως πρωτάρης, όπως λέει ο ίδιος– συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες του αλλά και την ψυχή του στο χώρο της 7ης Τέχνης ως κινηματογραφιστής, σκηνοθέτης, μοντέρ και διευθυντής φωτογραφίας.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.