«Θερμοπύλεια 2022»: Πρόγραμμα εκδηλώσεων (2-4 Σεπτ.)

Εκδηλώσεις «Θερμοπύλεια 2022»

«……Το 480 π.Χ., έλαβε χώρα η ιστορική μάχη των Θερμοπυλών που σήμερα, περισσότερο από 2.500 χιλιάδες χρόνια αργότερα, αποτελεί το σημαντικότερο σύμβολο θυσίας για την πατρίδα, την ελευθερία, τη δημοκρατία και την πίστη στους νόμους.

Για την ιστορία της ιδιαίτερης πατρίδας μας και για εκείνους «όπου στη ζωή των ώρισαν να φυλάγουν Θερμοπύλες» ο θεσμός των Θερμοπυλείων είναι η απότιση του φόρου τιμής μας, είναι η φλόγα που έχουμε χρέος να κρατάμε ζωντανή.

Έτσι λοιπόν, θα ανταμώσουμε και φέτος για το ταξίδι αυτό στην ιστορία και στον πολιτισμό, μέσα από πολλές και διαφορετικές δράσεις και εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στον αρχαιολογικό χώρο του πεδίου της μάχης και στο Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών.

Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος τα Θερμοπύλεια διοργανώνονται με  συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014 – 2020,  προσφέροντας ένα ακόμα πιο εμπλουτισμένο πρόγραμμα εκδηλώσεων που απευθύνεται σε όλους, μικρούς και μεγάλους. Με βαθιά επιθυμία να κρατήσουμε στο φως τη μοναδικότητα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, σας καλούμε όλους να αγκαλιάσετε αυτή τη γιορτή γνώσης, και να έρθετε μαζί μας σε αυτό το δημιουργικό ταξίδι πολιτισμού που οδηγεί από το «δυνάμει» στο «ενεργεία» και από το «υπάρχειν» στο «είναι».

                                                                   Δήμαρχος Λαμιέων

                                                                    Θύμιος Καραΐσκος

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη 2022 – Κυριακή 4 Σεπτέμβρη 2022

«Θερμοπύλες Υπό το φώς»

Παρουσίαση φωτιστικής ανάδειξης του μνημείου του Λεωνίδα και του περιβάλλοντος αρχαιολογικού χώρου, από τη Στέλλα Κάλτσου, υπό τους ήχους της μουσικής.Ο νέος φωτιστικός σχεδιασμός θα αναδεικνύει το τοπίο των Θερμοπυλών κάθε βράδυ πριν την έναρξη και έως τη λήξη των εκδηλώσεων. 

Παρασκευή  2 Σεπτεμβρίου 2022

Λόφος Κολωνού_Θερμοπύλες, 21.00

Προμηθέας Δεσμώτης του ΑΙΣΧΥΛΟΥ

Σκηνοθεσία: Άρης Μπινιάρης

«Για τους ανθρώπους το ΄κανα… Για τους ανθρώπους έδωσα τις λύσεις… Εγώ που δεν μπορώ, έναν τρόπο να βρω, να λυθώ απ’ τα δεσμά μου, γι’ αυτούς το έκανα… γι΄ αυτούς…

Μετά από μία συναρπαστική περιοδεία με τριάντα τρεις παραστάσεις που είδαν περισσότεροι από 50.000 θεατές σε όλη την Ελλάδα και τρεις θριαμβευτικές sold out παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, το Θέατρο Πορεία σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης παρουσιάζουν για δεύτερη συνεχή καλοκαιρινή περίοδο τον Προμηθέα Δεσμώτη, του Αισχύλου, σε μετάφραση Γιώργου Μπλάνα και σκηνοθεσία Άρη Μπινιάρη. Η παράσταση θα παρουσιαστεί σε επιλεγμένα φεστιβάλ και θέατρα στην Αττική, την περιφέρεια και την Κύπρο.

Στην τραγωδία, ο Αισχύλος πραγματεύεται την αντίσταση του αλυσοδεμένου στον Καύκασο Προμηθέα, να υποκύψει στο θέλημα του «ανελέητου» Διός. Πρόκειται για μία σπαρακτική επίκληση του πάσχοντος θεού για τον άνθρωπο. Μία επίκληση ενιαία, με συνεχή κλιμάκωση από την αρχή ως το τέλος, για τον άνθρωπο. Ένας ασταμάτητος αγώνα κατά της δύναμης της εξουσίας…

Σε μία εξαιρετική διανομή, μεταξύ άλλων, τον ρόλο του Προμηθέα ερμηνεύει ο Γιάννης Στάνκογλου, τον ρόλο του Ερμή ο Ιωάννης Παπαζήσης, τον ρόλο του Ωκεανού ο Αλέκος Συσσοβίτης, τον ρόλο της Ιούς η Νάνσυ Μπούκλη, τον ρόλο του Ηφαίστου ο Δαυίδ Μαλτέζε, τον ρόλο του Κράτους ο Άρης Μπινιάρης και τον ρόλο της Βίας ο Κωνσταντίνος Γεωργαλής.

Ο σκηνοθέτης σημειώνει:

Στον «Προμηθέα Δεσμώτη» η σύλληψη, η δομή, η επεξεργασία του μύθου, έχουν για κέντρο τους την μορφή του πάσχοντος θεού-προφήτη που ορθώνεται, για τον άνθρωπο, απέναντι στον απολυταρχικό μηχανισμό μιας τυραννίδας. Η παράσταση αποτελεί ένα ταυτόχρονα θεατρικό και μουσικό γεγονός. Οι ηθοποιοί αντλούν πληροφορίες από την ρυθμικότητα του κειμένου και μεταβολίζουν, με το σώμα και τη φωνή, σε θεατρική δράση, τον ήχο και το ρυθμό του ποιητικού λόγου. Με όχημα την μουσική, δημιουργούν, μια δυναμική πλατφόρμα αναπαράστασης και αναδεικνύουν συγκινησιακά φορτία από το πεδίο της αρχαίας τραγωδίας. Χορωδιακά μέρη, μελωδίες και δυναμικοί ρυθμοί, δημιουργούν ένα παλλόμενο και ζωντανό ηχητικό περιβάλλον, μέσα από το οποίο αναδεικνύονται τα πρόσωπα μιας

Άρης Μπινιάρης

Περισσότερες Πληροφορίες για την παράσταση:

https://poreiatheatre.com/plays/promh8eas-desmwths-2022/

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2022

Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης Θερμοπυλών 18.30

Τελετή Αδελφοποίησης Δήμων Λαμιέων-Σπάρτης –Αλιάρτου-Θεσπιέων

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022

Λόφος Κολωνού_Θερμοπύλες, 21.00

ΝΙΚΟΣ ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΓΛΟΥ

Μαζί του η Βίκυ Καρατζόγλου,ο Βύρων Τσουράπης & οι Ευγενείς Αλήτες

Special guest : Ρένα Μόρφη

«Ένα Φως Ανναμένο»

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι ΠΟΡΤΟΚΑΛΟΓΛΟΥ-ΚΑΡΑΤΖΟΓΛΟΥ-ΤΣΟΥΡΑΠΗΣ-ΤΣΑΚΙΡΑΚΗΣ-ΛΑΜΠΡΟΠΟΥΛΟΣ-ΛΙΑΚΗ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ-2048x1327-1024x664.jpg

Διοργανωτές:

Δήμος Λαμιέων

Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Λαμιέων

Πολιτιστικός Σύλλογος «Θερμοπύλεια»

Με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο ΕΣΠΑ 2014-2020

Ευχαριστούμε θερμά την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας Ευρυτανίας για την υποστήριξη στην πραγματοποίηση των εκδηλώσεων

https://www.youtube.com/watch?v=8y-3QAvQcZQ&t=00s

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.