Αναβίωση του τρανΟύ ΧΟΡΟΥ της ΑΓΑΠΗΣ στο Δίλοφο, το ΜΠΑΛΚΟΝΙ της Δυτικής Φθιώτιδας (Παρασκευή 17 Αυγ.)

Η 2η λαογραφική αναβίωση του  τρανΟύ ΧΟΡΟΥ της ΑΓΑΠΗΣ θα πραγματοποιηθεί φέτος στις 17 Αυγούστου 2018 στο ΜΠΑΛΚΟΝΙ της Δυτικής Φθιώτιδας στο Δίλοφο της Δ.Ε. Σπερχειάδας,του Δήμου Μακρακώμης!

Τα  9 χωριά του Ινάχου με την πρώτη διοργάνωση το 2017 στα Μάρμαρα Σπερχειάδας, σε κλίμα συναίνεσης, ομόνοιας  και  συνεργασίας αποφάσισαν να συμπράξουν σε πολλά επίπεδα, αρχής γενομένης από το πολιτιστικό, με σκοπό να αναδείξουν  και να αναβαθμίσουν την περιοχή, στο βαθμό του εφικτού.

Ο  τρανΟς ΧΟΡΟΣ της ΑΓΑΠΗΣ,  αποτελεί στην ουσία, συνάντηση  των ανθρώπων όπου  στόχο έχει το μόνιασμα τους και την διατήρηση παραδόσεων και εθίμων. Παράλληλα, μεταφέρονται σημαντικά κοινωνικά μηνύματα, με σκοπό την ανάπτυξη των 9 χωριών, αφού  θα υπάρχει ανάλογη αξιοποίηση για άλλες, μετέπειτα, παρεμφερείς εκδηλώσεις και για προσέλκυση επισκεπτών.

Ο  τρανΟς   ΧΟΡΟΣ  της ΑΓΑΠΗΣ, είναι χορός τελετουργικός, αργός, απλός αλλά συνάμα μεγαλοπρεπής και περήφανος. Αρχέγονα Ελληνικός, κρατά άσβεστη στο χρόνο τη μνήμη, μεταφέροντας από γενιά σε γενιά, τις μνήμες της κοινότητας, τους θρύλους και τις δοξασίες, τα ήθη και τα έθιμα.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.