«Η Χούντα, η λογοκρισία και ο ελληνικός κινηματογράφος» (ντοκιμαντέρ)

«Η Χούντα, η λογοκρισία και ο ελληνικός κινηματογράφος» (1967-1974) Ντοκιμαντέρ που προβλήθηκε από την ΕΡΤ το 1997.

Σενάριο – έρευνα – παρουσίαση: Ευάννα Βενάρδου

Μουσική επιμέλεια – σκηνοθεσία: Νώντας Σαρλής

Αρχείο Θανάση Γιώγλου.

Οι περιπέτειες που πέρασε ο ελληνικός κινηματογράφος στην επταετία, με την απαγόρευση της προβολής «ύποπτων» ταινιών, το «ψαλίδισμα» των ταινιών από τους λογοκριτές, τα κομμένα αποσπάσματα ταινιών όπως η «Ανοικτή επιστολή» του Γιώργου Σταμπουλόπουλου ή το «Κιέριον» του Δήμου Θέου, που αναφέρεται στη μυστηριώδη υπόθεση της δολοφονίας του αμερικανού δημοσιογράφου Τζωρτζ Πολκ και άλλα πολλά και ενδιαφέροντα παρουσιάσθηκαν στο ντοκιμαντέρ.

Οι λογοκριτές της χούντας είδαν την ταινία του Λουί Μπουνιουέλ, «Los Olvidados» ως ένα έργο που στερείται οποιασδήποτε «καλλιτεχνικής αξίας», τον «Τρελό Πιερό» του Ζαν Λικ Γκοντάρ ως «αποκορύφωμα ασυναρτησίας» , «η «Κόρη μου η Σοσιαλίστρια» για να προβληθεί ελεύθερα έπρεπε να αφαιρεθεί η σκηνή όπου ο αστυνομικός φτιάχνει το μουστάκι του …. Άλλες ταινίες που απαγορεύτηκαν είναι «Η ωραία της ημέρας» με την σέξι Κατρίν Ντενέβ να προκαλεί ανατάτωση, το «Κιέριον» του Δήμου Θέου, η «Στεφανία» Γιάννη Δαλιανίδη πού «απευθύνεται στα κατώτερα ένστικτα του κοινού, ενώ συκοφαντεί τας Ελλάδας», «Ο κλέφτης» του Παντελή Βούλγαρη επειδή έδειχνε «πολλή δυστυχία» και πολλές άλλες.

Tο ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει αρχειακό υλικό αλλά και παραδείγματα από τη λογοκρισία της εποχής αλλά και τις τάσεις που επικράτησαν στην κινηματογραφική διασκέδαση των Ελλήνων.

Για το θέμα μιλούν πολλοί δημιουργοί και άνθρωποι του κινηματογράφου: Θόδωρος Αγγελόπουλος, Γιώργος Σταμπουλόπουλος, Μανούσος Μανουσάκης, Γιάννης Σολδάτος, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Λευτέρης Σωφρονάς, Θόδωρος Αδαμόπουλος, Δημήτρης Χατζής  ο κριτικός κινηματογράφου Βασίλης Ραφαηλίδης και άλλοι.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.