Η «Χαλαμονή» του Ποντιακού Ελληνισμού την Τετάρτη 15 Μαΐου στη Λαμία

Με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων (1919-2020) από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, ο  Όμιλος Φθιωτών Λογοτεχνών και Συγγραφέων, ο Δήμος Λαμιέων, η Ένωση Ποντίων Φθιώτιδας και οι Εκδόσεις Λιβάνη, παρουσιάζουν το μυθιστόρημα του Αντώνη Παυλίδη «Χαλαμονή» την Τετάρτη 15 Μαΐου 2019 και ώρα 19.30 στη Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας «Αλέκος Κοντόπουλος».

Η πρόεδρος της Ένωσης Ποντίων Φθιώτιδας Συμέλα Πατσινακίδου, θα μιλήσει για την προσφορά του Αντώνη Παυλίδη στη διάσωση της ποντιακής διαλέκτου.

Ο συγγραφέας Αντώνης Παυλίδης θα μιλήσει για τη Γενοκτονία των Ποντίων και για το Βιβλίο του.

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Κώστας Τσιαλαφούτας, Αντιπρόεδρος του Ομίλου.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

 Η «Χαλαμονή» (ποντιακή λέξη που σημαίνει «χαλασμός», «καταστροφή») είναι μια πρωτότυπη απόπειρα καταγραφής της ιστορίας του ποντιακού ελληνισμού μέσα από την ιστορία μιας οικογένειας. Μια νοσταλγική κατάδυση  στον   μυστηριακό   κόσμο της Ανατολής, ένα μοναδικό ταξίδι στη μαγεία των γεύσεων,  των χρωμάτων,  των  αρωμάτων, των τόπων, των ανθρώπων.

        Ο παππούς του βασικού ήρωα ταξιδεύει στα τέλη του 19ου αιώνα  στην  Τραπεζούντα και στη   συνέχεια   στη  γη των προγόνων  του, το  Σταυρί, στην καρδιά των Κρυπτοχριστιανών της ποντιακής ενδοχώρας.  Οι εμπειρίες    αυτού   του  ταξιδιού αυτογνωσίας, σ’ έναν συναρπαστικό κόσμο χαμένο στην αχλή του χρόνου, τον σημαδεύουν ανεξίτηλα. Ο κεντρικός ήρωας γεννιέται σ’ ένα χωριό κοντά στη Σαμψούντα και μετά τα πρώτα ξένοιαστα χρόνια βιώνει τη φρίκη, τις εξορίες, τη διάσωσή του μ’ έναν απίστευτο τρόπο.  Έρχεται   στην  Ελλάδα,  παντρεύεται με  μια Μικρασιάτισσα και  τη δεκαετία του ’50 επιστρέφει στον γενέθλιο  τόπο, όπου βιώνει συναπαντήματα και συγκινήσεις πρωτόγνωρες. Ο εγγονός του  κεντρικού  ήρωα επισκέπτεται το 2000 την Κωνσταντινούπολη, για ν’ αποκτήσει τους τίτλους ιδιοκτησίας της περιουσίας που εκείνος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει στην Ανατολή, με στόχο να τη διεκδικήσει. Μέσα απ’ αυτό το ταξίδι παρατηρούμε όχι μόνο εικόνες της «ομορφότερης πόλης του κόσμου», αλλά και την πορεία της πολίτικης ρωμιοσύνης κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα, καθώς και άκρως ενδιαφέρουσες, όσο και άγνωστες όψεις της σύγχρονης Τουρκικής κοινωνίας, που έχουν την προέλευσή τους στην ίδια την ιστορία της περιοχής.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.