Η Φθιώτιδα μετά τους σταυροφόρους(1204): πόλεις, κάστρα και τέχνες ( 19/12)

Η ιστορική τομή της άλωσης της Κωνσταντινούπολης από τους Σταυροφόρους το 1204 δεν έχει πάψει να απασχολεί τους ερευνητές. Το γεγονός αυτό, που άλλαξε την ροή της ιστορίας σε κάθε γωνιά της βυζαντινής αυτοκρατορίας, δεν άφησε ανεπηρέαστη και τη Φθιώτιδα, που τότε ήταν τμήμα μια δευτερεύουσας επαρχίας της νότιας Ελλάδας.
Τι συνέβη στην περιοχή μας μετά το 1204, κατά τον ταραχώδη 13ο αιώνα; Πώς διαμοιράστηκε ανάμεσα σε Φράγκους, Ιταλούς και Βυζαντινούς και ποιες αλλαγές γνώρισε κατόπιν ο χάρτης της; Ποια κάστρα έκτισαν οι νέοι κυρίαρχοι του τόπου για να εξασφαλίσουν τις κατακτήσεις τους και πώς καλλιεργήθηκαν οι τέχνες μέσα στο νέο αυτό περιβάλλον;
Τα παραπάνω ερωτήματα θα εξεταστούν στην εκδήλωση που διοργανώνει ο Βιβλιοχώρος “Οιωνός” την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου 2012, με ομιλητή τον αρχαιολόγο Γιώργο Πάλλη. Παρουσιάζοντας τα μνημεία και τα άλλα αρχαιολογικά τεκμήρια που έχουν σωθεί, θα δοθεί ένα πανόραμα της Φθιώτιδας του 13ου αιώνα και της πολιτιστικής κληρονομιάς με την οποία προίκισε την περιοχή μας αυτή η περίοδος της ιστορίας της.
Ο Γιώργος Πάλλης εργάζεται ως αρχαιολόγος στην Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων της Λαμίας και έχει πρόσφατα εκλεγεί λέκτορας στο τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Η εκδήλωση θα αρχίσει στις 8:00 μ.μ.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.