Εδώ Πολυτεχνείο: Από την εξέγερση του Νοέμβρη στους Αγώνες του σήμερα- Δείτε ΦΩΤΟ από την εκδήλωση

Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση με αφορμή την 48η επέτειο του Πολυτεχνείου  πραγματοποιήθηκε  το απόγευμα της Τετάρτης 17 Νοέμβρη 2021 στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Λαμιέων.

Τη συγκέντρωση χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Λαμιέων Ευθ. Καραΐσκος, ο Πρόεδρος του ΣΕΠΕ Φθιώτιδας Κων/νος Χριστόπουλος και η κ. Βασιλική Λάζου Πρόεδρος του Σωματείου «Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης».

Από την πλευρά του ο Σταμάτης Σερίφης , Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών του τμήματος Φυσικής Λαμίας αναφέρθηκε στο  αγωνιστικό μήνυμα του Πολυτεχνείου   που αποτελεί παρακαταθήκη για τη νέα γενιά.

 Η κ. Χαρά Παρμενοπούλου, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Φίλοι Μουσείου Εθνικής Αντίστασης και Σύγχρονης Ιστορίας Ρούμελης  στην ομιλία της  με τίτλο «Οι φοιτητές της Φθιώτιδας στον αντιδικτατορικό Αγώνα»   αφηγήθηκε τα βιώματα της από το  αντιδικτατορικό κίνημα και την εξέγερση του  Πολυτεχνείου.  Παράλληλα  έδωσε την τοπική διάσταση  του αντιδικτατορικού αγώνα με μαρτυρίες και ντοκουμέντα από τη Λαμία  τα χρόνια της χούντας  και  τα  πρώτα  χρόνια της μεταπολίτευσης. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε  στην αντιδικτατορική  δράση των φοιτητών της Φθιώτιδας  μέσα από τους τότε τοπικούς σπουδαστικούς συλλόγους , το Σύλλογο  Στερεολλαδιτών Σπουδαστών, το Σύλλογο Λαμιωτών φοιτητών και το Σύλλογο Σπουδαστών Φθιώτιδας .

Όπως ανέφερε,  σημαντική ήταν η συμμετοχή των σπουδαστών  της Φθιώτιδας στον αγώνα εναντία στη δικτατορία και την εξέγερση του Πολυτεχνείου ενώ  Λαμιώτες αγωνιστές  φυλακίστηκαν  και βασανίστηκαν από τη χούντα  για τη δράση τους. 

Οι Τ­ΦΣ, όπως ανέφερε,  ήρθαν να καλύψουν το κενό  από την απουσία  δημοκρατικά εκλεγμένων  φοιτητικών συλλόγων  στα χρόνια της χούντας.  Απο­τέλεσαν χώ­ρους συ­νά­ντη­σης και επι­κοι­νω­νί­ας των προ­ερ­χό­με­νων από τις κλει­στές κοι­νω­νί­ες της πε­ρι­φέ­ρειας νέων, κυ­ψέ­λες ου­σια­στι­κής και πρω­τό­γνω­ρης ιδε­ο­λο­γι­κής ζύ­μω­σης και συντονισμού του αγώνα. Στη συ­γκρό­τη­ση  των Τοπικών φοιτητικών Συλλόγων από τις αρχές του ΄’70 και των  Φοι­τη­τι­κών Επι­τρο­πών Αγώνα (ΦΕ­Α­) που λειτουργούν με διαδικασίες  βάσης μέσα στις σχολές θα στη­ριχθεί η μα­ζι­κο­ποί­η­ση,  η ανά­πτυ­ξη και η ενό­τη­τα του φοι­τη­τι­κού κι­νή­μα­τος που οδήγησε στην Εξέγερση του Νοέμβρη  1973. 

Τελειώνοντας , η κ. Παρμενοπούλου αναφέρθηκε στο  μήνυμα του Πολυτεχνείου υπογραμμίζοντας: Σήμερα  που οι  όποιες κατακτήσεις τις οποίες    κάτω από την πίεση  του λαϊκού κινήματος το σύστημα εξουσίας  αναγκάστηκε να παραχωρήσει τα πρώτα χρόνια  της μεταπολίτευσης μπαίνουν ξανά στο στόχαστρο, το διαχρονικό μήνυμα του Πολυτεχνείου»ΨΩΜΊ ΠΑΙΔΕΊΑ ΕΛΕΥΘΕΡΊΑ» δείχνει το δρόμο  του αγώνα στη νέα γενιά  κόντρα στην ιδεολογία του ατομικισμού, την απογοήτευση και την παραίτηση.   Μήνυμα που συμπυκνώνεται  κατά τη γνώμη μου στη φράση: «Αμφισβήτηση, Αντίσταση και ενωτική  πάλη μέσα από  τη συλλογική   δράση».

Γιατί όπως λέει ο ποιητής:  ‘Σωτηρία για σένα και ξεχωριστή

Δεν υπάρχει (για Ένα), πριν σωθούν αυτοί!’ (Κ. Βάρναλης).

 Παράλληλα λειτούργησε έκθεση  φωτογραφικού και αρχειακού υλικού ενώ η  εκδήλωση έκλεισε με  μουσική συναυλία με  τραγούδια του αντιδικτατορικού αγώνα από την Πολιτιστική ομάδα της ΕΛΜΕ Φθιώτιδας.

Δείτε ΦΩΤΟ από την εκδήλωση:

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι PB171386-1024x651.jpg

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι πολυτεχνειο-7.jpg

Αυτή η εικόνα δεν έχει ιδιότητα alt. Το όνομα του αρχείου είναι PB171346-1024x768.jpg

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.