Βενετία: Το Χρυσό Λιοντάρι στον «Joker» του Τοντ Φίλιπς και Αργυρό Λιοντάρι στο «Κατηγορώ» του Πολάνσκι

Το Χρυσό Λιοντάρι του 76ου κινηματογραφικού φεστιβάλ της Βενετίας απέσπασε η ταινία «Joker» του Αμερικανού Τοντ Φίλιπς. Το μεγάλο βραβείο της κριτικής επιτροπής της Μόστρα κέρδισε η ταινία «J’accuse» (Κατηγορώ) του Γαλλοπολωνού Ρομάν Πολάνσκι.

Ο Ιταλός Λούκα Μαρινέλι στην ταινία «Martin Eden» κέρδισε το βραβείο ανδρικής ερμηνείας στο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Βενετίας.

Η Γαλλίδα Αριάν Ασκαρίντ στην ταινία «Gloria Mundi» κέρδισε το βραβείο γυναικείας ερμηνείας στο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Βενετίας.

Ο Τοντ Φίλιπς παρέλαβε το «Χρυσό Λιοντάρι»  μαζί με τον «νέο Τζόκερ», Χοακίν Φίνιξ, η ερμηνεία του οποίου έχει αποσπάσει διθυραμβικές κριτικές μετά την πρεμιέρα.«Θέλω να ευχαριστήσω τη Warner Bros και τη DC Comics γιατί κατάφεραν να ξεφύγουν από την πεπατημένη και την άνεσή τους και να υιοθετήσουν μια τόσο τολμηρή ελευθερία δράσης και ως προς εμένα και ως προς την ταινία», είπε ο Φίλιπς παραλαμβάνοντας το βραβείο του.
Θρίλερ κατασκοπείας, η ταινία του Πολάνσκι «J’accuse» αφηγείται την Υπόθεση Ντρέιφους, σκάνδαλο με διεθνή αντίκτυπο στα τέλη του 19ου αιώνα στη Γαλλία που περιέκλειε δικαστική πλάνη, αρνησιδικία, αντισημιτισμό και  το «Κατηγορώ» του Εμίλ Ζολά. Ο 86χρονος σκηνοθέτης παρουσίασε στη Μόστρα την ταινία του από την άποψη του αντισυνταγματάρχη Ζορζ Πικάρ, επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών και προσώπου κλειδί για την έκβαση της υπόθεσης, τον οποίο υποδύεται ο Ζαν Ντιζαρντέν. Η στάση του Πικάρ έδωσε τέλος σε αυτό το σκάνδαλο της Γ΄Δημοκρατίας στη Γαλλία που διήρκησε 12 χρόνια (1894-1906).

Η παρουσία της ταινίας «J’accuse» στο διαγωνιστικό μέρος προκάλεσε τις τελευταίες εβδομάδες έντονες αποδοκιμασίες από φεμινίστριες.

Στην εποχή του κινήματος κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης #MeToo και με μόλις δύο σκηνοθέτριες ανάμεσα στους 21 κινηματογραφιστές που μετείχαν στο διαγωνιστικό μέρος του φεστιβάλ, οι διοργανωτές της Μόστρα δέχτηκαν έντονη κριτική γιατί συμπεριέλαβαν το έργο του Πολάνσκι σε αυτό, παρά την αντιπαράθεση που προκαλεί η καταδίκη του για παράνομο σεξ με μια 13χρονη στο Λος Άντζελες το 1977. Οι διοργανωτές υπεραμύνθηκαν της απόφασής τους, λέγοντας ότι κρίνεται η ταινία και όχι ο άνθρωπος .
Ο Πολάνσκι, ο οποίος συνεχίζει να διώκεται από την αμερικανική δικαιοσύνη  δεν ταξίδεψε στη Βενετία για το φεστιβάλ. Η σύζυγός του, η ηθοποιός Εμανουέλ Σενιέ που πρωταγωνιστεί στην ταινία παρέλαβε το βραβείο εκ μέρους του.
Επίσημο διαγωνιστικό
Χρυσό Λιοντάρι: Τζόκερ, Τοντ Φίλιπς
Αργυρό Λιοντάρι-Μεγάλο Bραβείο της Eπιτροπής: Ρόμαν Πολάνσκι, Κατηγορώ
Αργυρό Λιοντάρι Σκηνοθεσίας: Ρόι Άντερσον, «About endlessness» («Σχετικά με την απεραντοσύνη»)
Βραβείο Καλύτερου Σεναρίου: No 7 Cherry Lane, Γιονφάν
Βραβείο Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας: Αριάν Ασκαρίντ για το ρόλο της στο Gloria Mundi του Ρομπέρ Γκεντιγκιάν
Βραβείο Καλύτερης Ανδρικής Ερμηνείας: Λούκα Μαρινέλι για το ρόλο του στο Martin Eden του Πιέτρο Μαρτσέλο
Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής: La Mafia Non E Più Quello Di Una Volta, Φράνκο Μορέσκο
Βραβείο Μαρτσέλο Μαστρογιάνι για νεαρό ηθοποιό: Τόμπι Γουάλας, Babyteeth
Ειδικές κατηγορίες
Best VR Immersive Story for Linear Content: Daughters of Chibok / Τζόελ Κάτσι Μένσον Best VR Immersive Experience for Interactive Content: A Linha / Ρικάρντο Λαγκαράνο Grand Jury
Prize for Best VR Immersive Work: The Key /Σελίν Τρικάρτ
Βραβείο καλύτερης πρώτης ταινίας (Luigi De Laurentiis) Lion of the Future: You Will Die At 20 / Αμτζάντ Αμπου Αλαλά
Καλύτερη ταινία μικρού μήκους στο τμήμα Orizzonti: Darling/ Σαΐμ Σαντίκ
Καλύτερo σενάριο για ταινία στο τμήμα Orizzonti: Revenir / Τζέσικα Παλί
Καλύτερη ανδρική ερμηνεία για ταινία στο τμήμα Orizzonti: Σαμί Μπουατζιλά / Un Fils Καλύτερη γυναικεία ερμηνεία για ταινία στο τμήμα Orizzonti: Μάρτα Νιέτο/ Madre Ειδικό βραβείο της επιτροπής για ταινία στο τμήμα Orizzonti: Verdict / Ρέιμουντ Ριμπέι Γκουτιέρεζ
Βραβείο σκηνοθεσίας για ταινία στο τμήμα Orizzonti: Blanco en Blanco / Τέο Κουρτ Βραβείο καλύτερης ταινίας για ταινία στο τμήμα Orizzonti: Atlantis/ Βαλεντίν Βασιάνοβιτς

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.