Αναβιώνει και φέτος το Έθιμο του Χόνδρου στην Αμφίκλεια (5.12.2018)

Μετά την Μεσοσπορίτισσα (21.11, μέσον σποράς των δημητριακών) ερχόταν ο “χόνδρος” (5.12.2018)να σηματοδοτήσει και το τέλος, όπως και αυτό των αγροτικών ασχολιών λόγω καιρού και προετοιμασίας της κατ’ εξοχήν αγροτικής Αμφίκλειας για τις γιορτινές ημέρες οι οποίες ακολουθούσαν.   (ΔΙΚ)

Το έθιμο του Χόνδρου

Στην Αμφίκλεια την παραμονή της εορτής του Αγιου Νικολάου οι Δαδιωτες παρασκεύαζαν τον «χόνδρο». Δηλαδή έπαιρναν σιτάρι και αφού το καθάριζαν και τρίβοντας το ξεφλούδιζαν το βράζανε και το προσέφεραν σαν είδος γλυκού [παλιότερα σαν φαγητό]. Αυτό η παράδοση το μολογάει οτι ήταν το φαγητό του Αγίου Νικολάου στους φτωχούς. Μετά τα προκαταρκτικά ενα μικρο γλεντάκι απο τους ανθρώπους που κοπίασαν για την προπαρασκευή του χόνδρου. Την άλλη μέρα , παραμονή του Αγίου Νικολάου, έβραζαν το σιτάρι μέχρι να γίνει χυλός για πολλές άωρες ανακατεύοντας συνεχώς. Το σερβίρισμα γινότανε με ζάχαρη και κανέλα. Σήμερα το έθιμο αναβιώνει από τον λαογραφικό σύλλογο Αμφίκλειας «Η δαδιώτικη Εστία».

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.