Έκθεση ζωγραφικής της Βίκυς Βλαχογιάννη “ΧΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΤΑΞΙΕΣ – Μικρές κυρίες που μιλούν φωναχτά στην ”PurPur Gallery

Η PurPur Gallery (Ανθήλης 6β Λαμία) παρουσιάζει την ατομική έκθεση ζωγραφικής: ΧΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΤΑΞΙΕΣ – Μικρές κυρίες που μιλούν φωναχτά

Κείμενο – Επιμέλεια έκθεσης : Μπουραζάνης Κωνσταντίνος

Οργάνωση έκθεσης: Βλαχογιάννη Βίκυ, Μπουραζάνης Κωνσταντίνος

Έναρξη αντί εγκαινίων: Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου και ώρα 11.00 πμ. συνεχόμενα έως 20.00

Διάρκεια έκθεσης:26/2-28/3/2021

Ο επιμελητής της έκθεσης, Μπουραζάνης Κωνσταντίνος , σημειώνει σχετικά:

Η πορεία της τέχνης μέσα στο χρόνο καθιστά φανερό ότι από τα βασικά χαρακτηριστικά της είναι τόσο η εξέλιξη όσο και η προσαρμογή στις εκάστοτε δυσμενείς συνθήκες. Επίσης είναι σύνηθες φαινόμενο, σε καιρούς κρίσης κοινωνικής ή προσωπικής ο καλλιτέχνης να εμπνέεται και να δραστηριοποιείται αρκετά περισσότερο.
Στην εποχή της πανδημίας, έπειτα από ένα σκληρό ανοιξιάτικο lockdown και κατά την διάρκεια ενός δεύτερου, το οποίο κανείς δεν ξέρει ακόμη που θα οδηγήσει, η δίψα για έκφραση αλλά και την επικοινωνία αυτής  αποτελεί κύριο μέλημα του καλλιτεχνικού κόσμου της χώρας. Το πλήγμα το οποίο έχει υποστεί ο πολιτισμός μας, έχει επιφέρει ίσως την χειρότερη κρίση στη σύγχρονη  ιστορία του, καθώς στερεί για μεγάλα διαστήματα ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά της οποιασδήποτε μορφής έκφρασης σε κοινωνικό επίπεδο, την άμεση επικοινωνία και την εκ του σύνεγγυς αλληλεπίδραση έργου τέχνης και θεατή.

Η τέχνη για άλλη μια φορά προσαρμόζεται σε αυτή τη νέα κατάσταση, που από ότι φαίνεται μόνο προσωρινή δεν θα είναι, αλλά τα προβλήματα τα οποία σχετίζονται με την αισθητική εμπειρία και απόλαυση παραμένουν σε μεγάλο βαθμό άλυτα. Η άμεση επαφή του κοινού με το έργο τέχνης αποκαλύπτει τόσο τη ζωντάνια που εκπέμπει η δημιουργία  του καλλιτέχνη, όσο και την ολοκλήρωση του ίδιου του έργου, το οποίο συναντά το λειτουργικό χαρακτήρα του στην απόδοση ενός δείγματος συναισθημάτων το όποιο δημιουργείται για να προσφέρει αισθητική ικανοποίηση, να αναπαραστήσει, να σοκάρει, να εκφράσει ιδέες.

Στο κάθε έργο ο θεατής προβάλει τον ίδιο του τον εαυτό μέσω της αντίληψης, η οποία προκαθορίζεται από το πολιτισμικό πλαίσιο στο οποίο ανήκει. Έτσι , περνά από και δια μέσω της παρατήρησης , σε μια κατάσταση ταύτισης με τον δημιουργό, στην προσπάθεια του να προσεγγίσει το εικαστικό έργο μέσα από τις προσφερόμενες πληροφορίες (σχέδιο, χρώμα, περιεχόμενο, θέμα, υλικό). Με βασικό του φίλτρο την προσωπική εμπειρία θα βιώσει όπως και ο καλλιτέχνης, την αναζήτηση για κάτι περισσότερο γνήσιο και αυθεντικό, αναγνωρίζοντας την αγωνιά της φθοράς και την υπέρβαση της μέσα από την τέχνη.

Έτσι, η υποτυπώδης επαναλειτουργία των χώρων τέχνης, φυσικά υπό την τήρηση των υγειονομικών μέτρων προστασίας που αφορούν την πανδημία, αποτελεί μια μικρή ελπίδα.    Η τέχνη προσφέρεται  ως φάρμακο-αντίδοτο στην ψυχολογική καταπίεση αλλά και στους ηθικούς προβληματισμούς που βιώνει ο καθένας μας σήμερα.

Η PurPur Gallery, χώρος με σημαντική παρουσία και δράση στον πολιτισμό της πόλης της Λαμίας, επιστρέφει δυναμικά έπειτα από μια δύσκολη για όλους μας χρονιά και μας παρουσιάζει την εικαστικό Βίκυ Βλαχογιάννη, στην ατομική έκθεση ζωγραφικής : ΧΡΩΜΑΤΙΚΕΣ ΑΤΑΞΙΕΣ – Μικρές κυρίες που μιλούν φωναχτά.

Η Βλαχογιάννη αρκετά χρόνια μετά την τελευταία της ατομική έκθεση επιστρέφει γεμάτη αισιοδοξία με τις χρωματικές αταξίες της, οι οποίες αποτελούνται από σαράντα ζωγραφικούς πίνακες μικρών διαστάσεων πάνω σε ξύλο. Πρόκειται για έργα τα οποία δημιουργήθηκαν μέσα στο 2020 και αποτελούν προϊόν έκφρασης της εποχής των αλλεπαλλήλων lockdown. Η διάθεση για διαφυγή από τη σκληρή πραγματικότητα του εγκλεισμού και η δημιουργία ενός πιο ανάλαφρου και χαρούμενου κόσμου, ο οποίος θα λειτουργήσει ως καταφύγιο, είναι φανερή σε όλη την εργασία της ζωγράφου. Σε αυτό το παραμύθι των χρωμάτων η λέξη αταξία αποκτά διπλή σημασία. Από τη μια αναφέρεται στη μη γραμμική – λογική σύνθεση των μορφών και την φαινομενικά τυχαία παράθεση τους. Από την άλλη ως αταξία υποδηλώνεται και η «σκανδαλιά» του χρώματος, που μας αποδεικνύει ότι η ζωγράφος αξιοποιεί πλήρως την παλέτα της χωρίς κανένα φόβο, παίζοντας με τους τόνους και τις αντιθέσεις ψυχρών και θερμών χρωμάτων σε όλη την ζωγραφική επιφάνεια, προσκαλώντας μας σε ένα κόσμο καμωμένο από χρώμα.

Μια κατακόκκινη τσαγιέρα μεγαλύτερη από τα σπίτια, ένα δέντρο που φυτρώνει μέσα στο νερό, μια βάρκα στην κορυφή του δέντρου, ένα κοτόπουλο με ρόδες αντί για πόδια, κορίτσια που πετάνε πάνω σε πουλιά, το φεγγάρι ξαπλωμένο μέσα σε μια βαρκούλα, φλιτζάνια του καφέ που αιωρούνται και ένα ποτάμι το οποίο καταλήγει στα σύννεφα. Εικόνες που μόνο στη σφαίρα του ονείρου θα αποκτούσαν μορφή. Η ζωγραφική της Βλαχογιάννη φέρνει στο νου την αυτόματη γραφή ενός σουρεαλιστικού ποιήματος με ένα καλά κρυμμένο, σχεδόν ενσωματωμένο νόημα.

Οι μικρές κύριες της μιλούν φωναχτά, αλλά σε μια άλλη γλώσσα. Μια εικαστική γλώσσα την οποία πρέπει να αφουγκραστούμε και να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε. Το κάθε έργο μας αποκαλύπτει και μια μικρή ιστορία και όλα μαζί  συνθέτουν μια μεγάλη χρωματική αταξία. Είναι μια πρόσκληση, να χαθούμε και εμείς μαζί με τη δημιουργό σε αυτό το μαγικό , γεμάτο ξεγνοιασιά και αισιοδοξία κόσμο.

Η Βλαχογιάννη μέσα από την τελευταία της εργασία προάγει το διάλογο ανάμεσα στο θεατή και στο έργο τέχνης. Τοποθετεί τον επισκέπτη της έκθεσης στη διαδικασία αποκωδικοποίησης και σύνδεσης των ετερόκλητων συμβολικών στοιχείων, με στόχο να απελευθερώσει τη φαντασία του και να αναζητήσει την ιστορία που προβάλει το κάθε έργο με τη δική του υποκειμενική ματιά, ανακαλύπτοντας μια διέξοδο στη σκέψη ώστε να εκφραστεί ελεύθερα χωρίς φόβους και κρίσεις.

Μπουραζάνης Κωνσταντίνος

Ιστορικός Τέχνης

Σχετικά με την PurPur Gallery:

Η PurPur Gallery ιδρύθηκε το 2018 και βρίσκεται στη πόλη της Λαμίας. Αποτελεί έναν πολιτιστικό χώρο, όπου οι φιλότεχνοι και το κοινό γενικότερα μπορούν να έρχονται σε επαφή με όλες τις μορφές της Σύγχρονης Τέχνης. Η γκαλερί φιλοδοξεί να παρουσιάσει το έργο καταξιωμένων  και νεότερων καλλιτεχνών Ελλήνων και ξένων, στο ευρύτερο κοινό της Λαμίας και της περιφέρειας, να αγκαλιάσει τους καλλιτέχνες και βεβαίως να προτείνει στο κοινό τη συγκριτική επιλογή του καλού έργου.

Η εμπειρία, η γνώση και η αγάπη που εμπεριέχει η πρωτοβουλία αυτή δημιουργούν τις προϋποθέσεις εμπιστοσύνης, σταθερών συνεργασιών, αλληλοϋποστήριξης και εμπιστοσύνης μεταξύ του κοινού, των καλλιτεχνών και της γκαλερί.

Στον χώρο τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, όπως αυτά έχουν εξαγγελθεί με υποχρεωτική τη χρήση μάσκας κατά την προσέλευση. Θα τηρείται σταδιακή είσοδος ανά τρία άτομα. Σας περιμένουμε με μεγάλη χαρά!

Η PurPur Gallery θα είναι ανοικτή στην διάρκεια της έκθεσης κάθε Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 10.00 – 14.00 & 18.00 – 20.00, Σάββατο 10.00-14.00 με Ελεύθερη Είσοδο για το κοινό.

Περισσότερες πληροφορίες:  www.facebook.com/purpurgallery/

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.