ΟΜ.ΦΙ.ΔΑΣ: Απολαύσαμε μια ενδιαφέρουσα πεζοπορική διαδρομή στην κοιλάδα του Σπερχειού – Δείτε φωτο

Ο Όμιλος Φίλων του Δάσους, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, συνεχίζει τις δράσεις του με πεζοπορικές διαδρομές με σκοπό να γνωρίσουμε τον φυσικό πλούτο της περιοχή μας.

Αυτή τη φορά η πεζοπορική διαδρομή   την οποία ακολούθησαν πολλοί φίλοι  του ομίλου ήταν στην κοιλάδα του Σπερχειού από τις Κομποτάδες κατά μήκος του Σπερχειού  μέχρι το λόφο του Προφήτη Ηλία, όπου υπάρχει αρχαιολογικός χώρος με θαλαμωτούς τάφους από την Μυκηναϊκή περίοδο.

Ξεκινήσαμε από την Ιστορική πλατεία Κομποτάδων όπου μας υποδέχθηκε ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας  και μέσα από μια υπέροχη και βατή διαδρομή  φτάσαμε στον αρχαιολογικό χώρο  στο λόφο του Προφήτη Ηλία όπου  και το ομόνυμο εκκλησάκι. Η Αντιπρόεδρος του Ομίλου, Κατερίνα Μαλλίνα έκανε μια Ιστορική αναδρομή στην τοπική Ιστορία και στα ευρήματα  των ανασκαφών. 

….Στο λόφο του Προφήτη Ηλία εντοπίστηκε νεκροταφείο   με θαλαμοειδείς τάφους  έπειτα από  λαθρανασκαφή.  Εχουν ερευνηθεί δυο μεγάλες συστάδες τάφων  μια στο ΝΑ  κοντά στο εκκλησάκι  όπου έχουν ανασκαφεί μέχρι τώρα 14 τάφοι και μια στο ΒΑ  τμήμα του λόφου όπου έχουν ανασκαφεί 22 τάφοι. Το μεγάλο ενδιαφέρον του νεκροταφείου στις Κομποτάδες έγκειται στη διαχρονική του χρήση από τις αρχές του 14ου αιώνα π.Χ. μέχρι το τέλος  του 30υ αιώνα π. Χ. ενώ πρόσφατα ανασκάφτηκαν και απλοί λακκοειδείς Υστερορωμαϊκοί- Βυζαντινοί τάφοι. Η ταφική χρήση του χώρου  και στο τέλος της νεολιθικής εποχής βεβαιώθηκε από ευρυματα που εντοπίστηκαν  σε ένα φυσικό  σπηλαιώδες έξαρμα. Οι Μυκηναϊκοί τάφοι  περιείχαν  πολλά αγγεία, είτε προϊόντα τοπικού εργαστηρίου ή εισηγμένα αγγεία από άλλα  ανακτορικά κέντρα. Πολλοί  από τους τάφους αυτούς έχουν συληθεί όμως   βρέθηκαν και 21 ασύλητοι  τάφοι με   σημαντικά ευρήματα ….

Στη συνέχεια βαδίσαμε κατά μήκος της κοίτης του Σπερχειού και κάνοντας την επόμενη στάση το μέλος του Ομίλου, Γιάννης Σβόλης αναφέρθηκε στην πρότασή μας για εναλλακτικό τουρισμό, άθληση και ψυχαγωγία των δημοτών της ευρύτερης περιοχής του Δήμου Λαμιέων με την κατασκευής μιας πεζοπορικής και ποδηλατικής διαδρομής στην παρόχθια περιοχή του Σπερχειού ποταμού που θα κατατεθεί σε κάθε αρμόδιο.
Μέσω αγροτικού δρόμου  επιστρέψαμε  στην Πλατεία Κομποτάδων οπου απολαύσαμε την όμορφη πλατεία με τα ιστορικά πλατάνια της και τα γάργαρα νερά.

Δείτε φωτο της  πεζοπορικής εξόρμησης με το φακό του altpress ΦΘΙΩΤΙΔΑ

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.