Φυσικό βιολογικό ρύζι Σπερχειού «Ρυζείς»: Όταν ο… σπόρος σηκώνει ανάστημα !

«Εχθρός του καλού το καλύτερο», λέει ο λαός μας και το «Ρυζείς» είναι η ζωντανή απόδειξη ότι καλύτερο του βιολογικού είναι το φυσικό βιολογικό.

Η νέα… τάση πραγμάτων, καλλιέργειας και παραγωγής τροφής, όπως αυτή διαμορφώνεται σιγά – σιγά στις μέρες μας… για το καλό μας!

Γιατί απέναντι σε αυτούς που παρεμβαίνουν με θράσος ακόμα και στο DNA των σπόρων και των φυτών, υπάρχουν εκείνοι οι λίγοι που υποκλίνονται με σεβασμό στα δώρα της φύσης, κάνοντας τις λιγότερες δυνατές παρεμβάσεις σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

Από τέτοια χέρια σπάρθηκε και σ’ αυτά τα αγνά χωράφια μεγάλωσε το βιολογικό Ρύζι Φυσικής Καλλιέργειας «Ρυζείς», του Ηλέσιον.Orizonas_Aug13_01-128

Η παραγωγή αυτή δεν είναι ένα ξύλινο ομοίωμα ρυζιού, αλλά ένα υγιές γέννημα της φύσης, προικισμένο με δεκάδες αντιοξειδωτικά, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, χωρίς τη χημική ρύπανση των φυτοφαρμάκων.

Το «Ρυζείς» καλλιεργήθηκε στη περιοχή «Φύση» (NATURA) του Σπερχειού ποταμού και είναι μία από τις λίγες καλλιέργειες που βοηθούν στη γονιμότητα των αλατούχων εδαφών και στη διατήρηση του οικοσυστήματος των υδροβιότοπων.

Η καλλιέργεια του «Ρυζείς» έγινε χωρίς τη χρησιμοποίηση φυτοφαρμάκων, ζιζανιοκτόνων και χημικών λιπασμάτων σε συμμαχία με τη φύση και με τη χρήση ενεργών μικροοργανισμών (ΕΜ).

Συγκαλλιεργήθηκε και αντάλλαξε αρώματα μαζί με άγριο βασιλικό και όλη την βιοποικιλότητα της περιοχής.

Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι στα ίδια βιολογικά χωράφια, ανάμεσα στο καστανό ρύζι φυσικής καλλιέργειας, φύτρωσε και άγριο κόκκινο ρύζι τοπικής βιοποικιλότητας και υψηλής διατροφικής αξίας, το οποίο οι συμβατικοί παραγωγοί αντιμετωπίζουν σαν ζιζάνιο… με φυτοφάρμακα.

Για την ιστορία αναφέρουμε ότι, πολύ λίγα δημητριακά έχουν τη σημασία του ρυζιού στη διατροφή των ανθρώπων. Είναι πλούσιο σε σύνθετους υδατάνθρακες (άμυλο με φυτικές ίνες), πρωτεΐνες, βιταμίνες και άλλα ανόργανα στοιχεία. Δεν περιέχει χοληστερόλη, ούτε νάτριο.

 Το καστανό ρύζι υπερτερεί του λευκού και του κίτρινου ρυζιού σε θρεπτικά συστατικά γιατί γίνεται μία μόνο παρέμβαση, η αποφλοίωση του εξωτερικού φλοιού (άγανο). Ο εσωτερικός φλοιός, το φύτρο, το άρωμα και τα φυσικά συστατικά παραμένουν και έτσι παραμένει σε αυτό «η δύναμη του σπόρου». 

Μαγειρεμένο το Καστανό Ρύζι Φυσικής Καλλιέργειας «Ρυζείς» είναι πραγματικά πεντανόστιμο, με γεύση γεμάτη και ευωδιαστή. Είναι σπυρωτό, εύπεπτο και με όλη τη φρεσκάδα του νέο συλλεγμένου καρπού που αναδεικνύεται γενναιόδωρα σε κάθε πιάτο – εκδοχή.

Είναι εύπεπτο βρασμένο με το ζουμί του (1 ρύζι σε 3,5 μέρη νερό, σε χαμηλή φωτιά μέχρι να τελειώσει το νερό του). Ο κρόκος του πάει πολύ. Το αλάτι πάντα στο τέλος. Το νερό από το φυσικό ρύζι βοηθάει πολύ το στομάχι και αποτελεί ένα από τα ελάχιστα ηρεμιστικά και αναζωογονητικά του πεπτικού συστήματος.

 Το καστανό ρύζι χρησιμοποιείται για όλες τις μαγειρικές χρήσεις γιατί παραμένει σπυρωτό, ενώ ταυτόχρονα διατηρεί τα αρώματα και τη νοστιμιά του.

Η Κοινότητα του Ηλέσιον προχώρησε στην φυσική και βιολογική καλλιέργεια ρυζιού, αρνούμενη την «πράσινη επανάσταση στη γεωργία», που έφερε στους ανθρώπους τόσες καταστροφές.

Από την ίδια καλλιεργητική προσέγγιση προέκυψαν φέτος και άλλοι τρεις κωδικοί ρυζιού, εκ των πραγμάτων ανώτεροι από τα συμβατικά προϊόντα της κατηγορίας τους: το Βιολογικό Καστανό, το Βιολογικό Κίτρινο και το Βιολογικό Λευκό Ρύζι Σπερχειού.

Διαχωρίσαμε τη θέση μας στα χημικά σκευάσματα του κανονισμού βιολογικής γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ε.Ε.), γιατί οι επιστημονικές επιτροπές της Ε.Ε. πιεζόμενες από τα «λόμπι» των φαρμακοβιομηχανιών όλο και περισσότερο εγκρίνουν ουσίες, σκευάσματα και φυτοφάρμακα «ολίγον» τοξικά σαν επιτρεπόμενα στην βιολογική γεωργία και παραγωγή.

Το Ηλέσιον είναι υπέρ της φυσικής βιολογικής γεωργίας και παραγωγής με την επέμβαση μόνο με φυσικά υλικά, όπως κοπριά, κομπόστα, ενεργοί μικροοργανισμοί (ΕΜ) κ.λπ.

Θεωρούμε τα «ζιζάνια» συναγωνιστές και όχι ανταγωνιστές της βασικής καλλιέργειας. Προσπαθεί να τα αντιμετωπίσει με το να τα ξεγελάσει, όπως η πρώιμη ψευδοσπορά.

 …Και κάπως έτσι κερδίσαμε ένα ακόμα στόχο, που βάλαμε με θάρρος, πορευόμενοι στη βάση των παραδόσεων του τόπου μας.

Το «Ρυζείς», καθώς και οι άλλοι τρεις κωδικοί βιολογικού ρυζιού, εσοδείας 2014 βρίσκονται ήδη στις υπαίθριες Αγορές Βιολογικών Προϊόντων, και στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων στην διάθεση των φίλων και των μελών του Ηλέσιον.

http://www.helession.gr/node/691

Rizi_BIO_2014-72Ryzeis_2014-72

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.