Το πήγαν… παραδίπλα. Στο «φιλικό» έδαφος της Φθιώτιδας το αιολικό στα «Κοκκάλια», για να μετριάσουν τις αντιδράσεις Ευρυτάνων

Διαβάσαμε την είδηση στα «Ευρυτανικά Νέα» το «ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ» αλλά και στην ιστοσελίδα της ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ (http://www.karpenissi.eu/) αλλά στη Φθιώτιδα σιγή ιχθύος από παντού….

Ο Δήμος Μακρακώμης είπε » ναι»  στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών και καρπώνεται τα αντισταθμιστικά οφέλη  οπότε  η «Γραμμένη Οξυά» μάλλον θα πρέπει να  θεωρηθεί… ξεγραμμένη.

Η σχετική είδηση:

«Η «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ Α.Β.ΕΤ.Ε.», με αίτημά της, ζήτησε να τροποποιηθεί η άδεια εγκατάστασης αιολικού πάρκου στη θέση «ΚΑΣΤΡΙ – ΚΟΚΚΑΛΙΑ» ώστε να μετατοπίσει 14 από τις 21 ανεμογεννήτριες που θα εγκαταστήσει στην κορυφογραμμή, ελάχιστα μέτρα εκτός ορίων της Ευρυτανίας και εντός ορίων της Φθιώτιδας, πιθανόν για να αποφύγει τις αντιδράσεις των Ευρυτάνων – Ο δήμος Μακρακώμης είπε «ναι» στο αιολικό και καρπώνεται το 3% των αντισταθμιστικών που χάνει το Καρπενήσι.

Στην αποτύπωση στον χάρτη (google) εμφανίζονται οι νέες θέσεις στη θέση “Καστρί – Κοκκάλια” (σύμφωνα με τις νέες συντεταγμένες κατά ΕΓΣΑ’87) που θα εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες του αιολικού πάρκου. Μόνο επτά ανεμογεννήτριες πατάνε σε Ευρυτανικό έδαφος. Οι άλλες 14 μετακινήθηκαν λίγα μέτρα εντός του νομού Φθιώτιδας ώστε να μετριαστούν οι αντιδράσεις της Ευρυτανίας. Η Φθιώτιδα λέει ναι στο αιολικά (Πηγή: «Ευρυτανικά Νέα»)

Οι αντιδράσεις πολιτών στην Ευρυτανία κατά των αιολικών πάρκων και ειδικότερα στο Κρίκελλο και τη Δομνίστα, όπου εκεί αναμένεται να εγκατασταθούν τρία μεγάλα αιολικά πάρκα, οδήγησε την κατασκευάστρια εταιρεία -που ήδη διαθέτει άδεια εγκατάστασης- να ζητήσει την τροποποίηση της άδειας εγκατάστασης του αιολικού πάρκου στη θέση «ΚΑΣΤΡΙ-ΚΟΚΚΑΛΙΑ» και να εγκαταστήσει το μεγαλύτερο τμήμα του αιολικού λίγα μέτρα… εντός των ορίων της Φθιώτιδας.

Συγκεκριμένα, η αποκεντρωμένη διοίκηση Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας, εξέδωσε την υπ. αριθμ. 847/62004-20/4/2015, απόφαση τροποποίησης της ισχύουσας άδειας εγκατάστασης αιολικού πάρκου στη θέση «ΚΑΣΤΡΙ – ΚΟΚΚΑΛΙΑ», Ευρυτανίας & Φθιώτιδας, με την οποία η εταιρεία κατασκευής του αιολικού πάρκου αιτήθηκε με την αρ. πρωτ. 847/62004-07.04.2015, (σ.σ. η αίτηση εγκρίθηκε μέσα σε… 13 ημέρες), τη μετακίνηση 14 ανεμογεννητριών εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Μακρακώμης του νομού Φθιώτιδας, που συνορεύει με τα όρια του δήμου Καρπενησίου του νομού Ευρυτανίας.

Σύμφωνα με τη νέα τροποποιημένη άδεια εγκατάστασης του αιολικού πάρκου, οι βάσεις στήριξης των πυλώνων των 14 ανεμογεννητριών, θα εγκατασταθούν λίγα μόλις μέτρα εντός της Φθιώτιδας στον δήμο Μακρακώμης. Ο δήμος έχει εκφραστεί, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, θετικά στην εγκατάσταση του αιολικού.

Παράλληλα, η εταιρεία ζήτησε και τη μεταποίηση των τεσσάρων (4) παρεμβάσεων για τα συνοδά έργα που είναι: 1) Οικίσκος ελέγχου, διαστάσεων 19Χ13 μέτρα ο οποίος θα περιέχει τα μηχανήματα επικοινωνίας, διασύνδεσης με το δίκτυο ΑΔΜΗΕ ελέγχου και μετρήσεων, 2) Υπόγειο εσωτερικό δίκτυο μέσης τάσης για τη μεταφορά της παραγόμενης ενέργειας από τις Α/Γ στο κέντρο ελέγχου μήκους 7,1 km περίπου.

Και ακόμη: 3) Υπόγεια γραμμή διασύνδεσης μέσης τάσης από τον οικίσκο ελέγχου έως τον νέο Υ/Σ 20/150 kV, μήκους 900m περίπου και 4) Υποσταθμό ανύψωσης τάσης με δύο (2) μετασχηματιστές 20/150 kV ονομαστικής ισχύος 40/50/MVA έκαστος, καθώς και λοιπές αναγκαίες κατασκευές και εγκαταστάσεις (ηλεκτρικοί πίνακες, κανάλια όδευσης ηλεκτρολογικού υλικού, γειώσεις, κ.λ.π).

Το αιολικό πάρκο κατασκευάζει η εταιρεία «ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΒΕΤΕ». Ο σταθμός θα εγκατασταθεί στη θέση «Καστρί – Κοκκάλια», του δήμου Καρπενησίου Ευρυτανίας και του δήμου Μακρακώμης Φθιώτιδος, σε δασική έκταση δημοσίου χαρακτήρα εμβαδού 2.397,79 στρεμμάτων. Η ισχύς της συνολικής παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας ανέρχεται στα 18,9 MW. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 24.265.000 ευρώ.

Στην περιοχή θα εγκατασταθούν 21 ανεμογεννήτριες νέου τύπου, ισχύος 900 ΚW έκαστη, με φτερωτή 3 πτερυγίων, ύψους πυλώνα 55 μέτρων και διαμέτρου φτερωτής 44 μέτρων που παράγουν τριφασικό ρεύμα τάσης 400 Volt συχνότητας 50 Hz. Εντός του πυλώνα κάθε ανεμογεννήτριας βρίσκεται μετασχηματιστής ισχύος 1.000 kVA με σχέση ανύψωσης 0,4/20kV.

Είναι προφανές ότι με τη νέα τροποποίηση, η εταιρεία επιθυμεί να αποφύγει τις αντιδράσεις των πολιτών. Προφανώς, υποθέτει ότι λίγα μέτρα εντός Φθιώτιδας, τουλάχιστον για τις 14 ανεμογεννήτριες από τις συνολικά 21, οι Ευρυτάνες δεν θα έχουν λόγο ούτε και αρμοδιότητα να αντιδράσουν. Ωστόσο, η μετακίνηση ευνοεί και έναν ακόμη λόγο. Την καλύτερη πρόσληψη του αιολικού δυναμικού στην περιοχή.

Όμως, να αναφέρουμε ότι είναι η τρίτη φορά που η εταιρεία αιτείται μετατόπιση των ανεμογεννητριών εντός και εκτός ορίων Ευρυτανίας. Και μιλάμε για συγκεκριμένο αριθμό 14 ανεμογεννητριών οι οποίες είναι στην κορυφογραμμή ακριβώς στα σύνορα Ευρυτανίας- Φθιώτιδας. Οι άλλες επτά (7) ανεμογεννήτριες είναι βαθύτερα εντός Ευρυτανίας και στην ουσία παραμένουν αμετακίνητες.

Η αρχική χωροθέτηση των ανεμογεννητριών ήταν: 4 ανεμογεννήτριες στα όρια των δύο νομών, 8 ανεμογεννήτριες εντός Φθιώτιδας και 9 ανεμογεννήτριες εντός Ευρυτανίας. Στο παρελθόν υπήρξε θετική απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ευρυτανίας και η εταιρεία αιτήθηκε τη μετακίνηση συνολικά, εντός Ευρυτανίας, 14 ανεμογεννητριών. Τώρα, με τα σημερινά δεδομένα, η εταιρεία ξανά-μετακινεί την εγκατάσταση των 14 ανεμογεννητριών στο «φιλικό» πλέον έδαφος της Φθιώτιδας.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι με την αριθμό 1028/42906/17.03.2015 απόφαση της αρμόδιας υπηρεσίας της αποκεντρωμένης διοίκησης, εγκρίθηκαν και οι συμπληρωματικές προσθήκες στη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ), η οποία έχει ήδη εγκριθεί στο σύνολό της στις 28.08.2012, δεδομένου ότι η μετακίνηση των πυλώνων «στα χαρτιά», γίνεται εντός του δεσμευμένου οικοπέδου στην περιοχή.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.