Την απόσυρση του σχεδίου νόμου του ΥΠΕΝ ζητά ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης

Το ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης σχετικά με το νομοσχέδιο  του ΥΠΕΝ για τους Φορείς Διαχείρισης  που κατατέθηκε και συζητείται στη Βουλή απέστειλε την παρακάτω Επιστολή στον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό ΥΠΕΝ, το οποίο κοινοποίησε και στις κοινοβουλευτικές ομάδες κομμάτων, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωπαϊκή Επιτροπή Περιβάλλον – “Προστασία της φύσης”:

Θέμα: Απόσυρση του Σχεδίου Νόμου του ΥΠΕΝ με τίτλο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας»

Αξιότιμε κύριε Πρωθυπουργέ και αξιότιμε κύριε Υπουργέ Περιβάλλοντος

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης, Κοιλάδας Σπερχειού και Μαλιακού Κόλπου βάσει ομόφωνης Απόφασής του, κάνει έκκληση στην ευαισθησία σας για το περιβάλλον και παρακαλεί να μην προχωρήσετε στην ψήφιση του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ με τίτλο «Εκσυγχρονισμός Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας».

Το νομοσχέδιο καταργεί την ουσία της προστασίας των περιοχών του Δικτύου Natura 2000 και γενικότερα των προστατευόμενων περιοχών της Ελλάδας αφού ελαστικοποιεί την περιβαλλοντική νομοθεσία, προκειμένου να ενθαρρυνθεί η εκμετάλλευση φυσικών πόρων που θα συνοδευτεί από σοβαρές περιβαλλοντικές, αλλά και κοινωνικές επιπτώσεις, θέτοντας σε κίνδυνο την αειφορία των προστατευόμενων περιοχών.

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο:
Δημιουργεί έναν συγκεντρωτικό φορέα με έδρα την Αθήνα, ο οποίος θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια παραβλέποντας βασικές αρχές της σύμβασης Άαρχους, καθώς και μια σειρά άλλων Ευρωπαϊκών Οδηγιών και Διεθνών Συμβάσεων και αγνοεί την διαμορφωθείσα νομολογία στου ΣτΕ. Προωθεί μεταλλευτικές, κατασκευαστικές δραστηριότητες και εξορύξεις υδρογονανθράκων σε προστατευόμενες περιοχές. Προωθεί την αλόγιστη επέκταση των βιομηχανικών ΑΠΕ χωρίς χωροταξικό σχεδιασμό. Καταργεί την αυτοτέλεια των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, οι οποίοι δημιουργήθηκαν κατόπιν ευρωπαϊκών επιταγών. Δεν εξασφαλίζει το εργασιακό μέλλον των τριακοσίων πενήντα (350) εργαζομένων που εργάζονται αδιάλειπτα για περισσότερο από μια 10ετία στους Φορείς Διαχείρισης και η εμπειρία τους είναι αναντικατάστατη. Εκχωρεί τον έλεγχο των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων σε ιδιώτες και επιβάλλει ασφυκτικές προθεσμίες για τις γνωμοδοτήσεις των υπηρεσιών. Παραβιάζει το πνεύμα και το γράμμα της οδηγίας 92/43/EOK, όπως έχει ερμηνευθεί από το Δικαστήριο της EE και καταδεικνύει μια αντιευρωπαϊκή κουλτούρα απαξίωσης του ενωσιακού κεκτημένου.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι το νομοσχέδιο έρχεται προς ψήφιση μέσα στην πρωτόγνωρη κατάσταση της υγειονομικής κρίσης, όπου οι πολίτες δεν έχουν δικαίωμα να συνεδριάσουν και να συσκεφτούν ως πρόσωπα ή ως όργανα και θεσμοί, η διαδικασία ψήφισης μόνο αντιδημοκρατική μπορεί να χαρακτηριστεί, καθόσον μάλιστα δεν γίνεται ουδόλως κατανοητό για ποιο λόγο επείγει.
Για τους παραπάνω λόγους καλούμε να λάβετε υπόψη την έντονη διαμαρτυρία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, των ευαισθητοποιημένων πολιτών, την άποψη των περιβαλλοντικών οργανώσεων, του Δικτύου των Προέδρων, του Συλλόγου εργαζομένων στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, των Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων κ.λ.π. και να αποσύρετε το νομοσχέδιο, έστω και αυτή την ύστατη στιγμή, ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος διαβούλευσης χωρίς βιασύνη, μετά την έξοδο της κοινωνίας από την κρίση.

Τέλος, παρενθετικά και στα επί μέρους, ως Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης, Κοιλάδας Σπερχειού και Μαλιακού Κόλπου, δεν κατανοούμε γιατί ενώ το κέντρο βάρους των Προστατευόμενων Περιοχών βρίσκεται στην κεντρική Φθιώτιδα, πλησίον της πόλης της Λαμίας, όπου εκτός από τον ορεινό όγκο της Οίτης και του Τυμφρηστού, απαντάται και η κοιλάδα του Σπερχειού ποταμού με τον Μαλιακό κόλπο, ως έδρα του νέου συγχωνευμένου Φορέα ορίζεται η Αμφίκλεια, η οποία γειτνιάζει μόνο με την προστατευόμενη περιοχή του Παρνασσού. Ας σημειωθεί, επίσης, ότι ο Φορέας μας είναι από τους Φορείς Διαχείρισης που συμβουλεύονται και συνεργάζονται με τους παράγοντες και επιχειρηματίες του τουρισμού και σχεδιάζει πολλές από τις δράσεις του βάσει των εμπειριών που του μεταφέρουν, καθώς επιδίωξή του αποτελεί, μεταξύ άλλων, η ανάδειξη της προστατευόμενης περιοχής και του αειφορικού τουρισμού ως βασικής συνιστώσας συνεισφοράς στην οικονομία της ευρύτερης περιοχής.

Με Τιμή
Εκ μέρους του ΔΣ
του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης,
Κοιλάδας Σπερχειού και Μαλιακού κόλπου
Ο Πρόεδρος
Σπυρίδων Η. Ρίζος

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.