Τα παλιά γεφύρια στην Αμφίκλεια (ΦΩΤΟ)

ΠΡΟΣ: κάθε αρμόδιο – συναρμόδιο.

Δύο κλασσικά πέτρινα γεφύρια ως γνωστόν όριζαν για χρόνια πολλά τα κύρια αγροτικά δρομολόγια στην αγροτική περιοχή Άνω Καλύβια Αμφίκλειας, την εποχή της ζωήλατης γεωργίας. Σταδιακά αυτά πέρασαν σε περιορισμένη χρήση με την μηχανοκαλλιέργια και αποτελούσαν (ουν) και αξεπέραστα μνημεία μιας εποχής.

Είναι το απάν΄ και το κατ΄ γιοφύρ΄ κατά την ντοπιολαλιά.

Το απάν΄ κατέρρευσε ασυντήρητο ταυτόχρονα με αυτό της Πλάκας στην Ήπειρο (αυτό ανακατασκευάστηκε,) του οποίου είναι παλιότερο κατά τους ειδικούς, από την ίδια κακοκαιρία τον χειμώνα του 2015. Ακολούθως, βρέθηκαν πόροι και κινήθηκαν μηχανισμοί ώστε να εγκιβωτίσουν ότι απέμεινε, ενώ θα μπορούσαν με τον ίδιο τρόπο να προλάβουν την καταστροφή.

Το κατ΄ γιοφύρ με άοκνες προσπάθειες των τοπικών Δημοτικών αρχόντων παραμένει ευπρεπές κατά την εμφάνιση, πλην όμως και εδώ απαιτείται η συνδρομή ειδικών για τον έλεγχο και την συντήρησή του μήπως προλάβουμε και δεν έχει την ίδια θλιβερή τύχη με το απάν΄, διότι οι κατά καιρούς <Ιανοί> επιφέρουν πρόσθετη καταπόνηση.

Με τα επανορθωτικά κονδύλια λόγω των τελευταίων καταστροφών εξ αιτίας της κακοκαιρίας, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί τουλάχιστον η αναστύλωση του πεσμένου γεφυριού;;

Πρόκειται για μνημείο. Ευελπιστούμε.

–   Δ.Ι.Καλπύρης  25.09.2020

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.