Συμφωνία στο Συμβούλιο της ΕΕ για το Νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας

Μετά από έντονες διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου των Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Δευτέρα 15 Ιουλίου επιτεύχθηκε συμφωνία σχετικά με την πρόταση κανονισμού για το νέο Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας (ΕΤΘΑ – European Maritime and Fisheries Fund – EMFF).

Ο VigilijusJukna, Υπουργός Αλιείας της Λιθουανίας – η οποία προεδρεύει του Συμβουλίου της ΕΕ – εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα θετικά αποτελέσματα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι μια πολύ σημαντική συμφωνία για το μέλλον του τομέα της ευρωπαϊκής αλιείας. Όντας μέρος του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, το νέο Ταμείο, με προβλεπόμενο κεφάλαιο ύψους 6.396 δις ευρώ, θα είναι το πιο σημαντικό μέσο για τη χρηματοδότηση της νέας Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής το διάστημα 2014-2020 και για την ανάπτυξη της ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η γενική συμφωνία που επιτεύχθηκε θα επιτρέψει στην Προεδρία της Λιθουανίας να διαπραγματευθεί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μόλις αυτό ψηφίσει στην Ολομέλεια επί των τροπολογιών. Στόχος είναι το Ταμείο να ξεκινήσει τη λειτουργία του την 1η Ιανουαρίου 2014.

«Η κατάσταση των αποθεμάτων βελτιώνεται πραγματικά – περισσότερο στις βόρειες θάλασσες και λιγότερο στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα, όπου εξακολουθούμε να έχουμε προβλήματα. Αλλά ελπίζω ότι μέσα από τη μεταρρύθμιση, μπορούμε να ολοκληρώσουμε αυτή τη διαδικασία για την επίτευξη της αειφορίας» δήλωσε στη σχετική Συνέντευξη Τύπου η Επίτροπος κυρία Μαρία Δαμανάκη, αρμόδια για τη Θαλάσσια Πολιτική και Αλιεία.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Συμβουλίου, η συζήτηση για το ΕΤΘΑ επικεντρώθηκε στους δημοσιονομικούς πόρους, στη χρηματοδοτική κατανομή και στις διατάξεις για τη διακοπή των προθεσμιών πληρωμής σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τους κανόνες της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε να βασιστεί η κατανομή των πόρων σε μια τομεακή προσέγγιση, λαμβάνοντας υπόψη κριτήρια όπως η απασχόληση και η παραγωγή στον τομέα της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας και το μερίδιο του αλιευτικού στόλου στη μικρής κλίμακας παράκτια αλιεία.

Τα κράτη μέλη ήρθαν σε συμφωνία σχετικά με τους δημοσιονομικούς πόρους που θα διατεθούν για τα διάφορα μέτρα του ΕΤΘΑ και σχετικά με το σύνολο των κριτηρίων κατανομής της χρηματοδότησης μεταξύ των κρατών μελών. Τα νέα κριτήρια θα προωθήσουν ισότιμους όρους ανταγωνισμού μεταξύ των αλιέων όλων των κρατών μελών και θα διασφαλίσουν αναλογική κατανομή των μετοχών του ΕΤΘΑ τόσο στον τομέα της αλιείας, όσο και στο τομέα της υδατοκαλλιέργειας σε κάθε κράτος μέλος.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.