Στο τέλος της σεζόν θυμήθηκαν να ξηλώσουν αυθαίρετες «καντίνες»

Τις τελευταίες μέρες του καλοκαιριού, όταν οι τουρίστες επιστρέφουν πλέον από τις άδειες τους, θυμούνται οι αρμόδιες υπηρεσίες να εφαρμόσουν το -θολό, είναι η αλήθεια- νομικό πλαίσιο που αφορά τις αυθαίρετες κατασκευές των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στις παραλίες.

Το ίδιο συνέβη και στην Καλαμάτα, όπου η Κτηματική Υπηρεσία απέστειλε στον δήμο συνολικά τριάντα οκτώ πρωτόκολλα κατεδάφισης που αφορούν παράνομες κατασκευές καταστημάτων στον αιγιαλό.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του δήμου, η υπηρεσία του υπουργείου Οικονομικών έστειλε στη Δημοτική Αστυνομία και ισάριθμα πρωτόκολλα καθορισμού αποζημίωσης αυθαίρετης χρήσης, μαζί με τις συνημμένες σε αυτά εκθέσεις αυτοψίας και τοπογραφικά διαγράμματα.

Στην ανακοίνωση του δήμου αναφέρεται ότι τις επόμενες ημέρες η Δημοτική Αστυνομία θα προβεί στην επίδοση των πρωτοκόλλων, κατόπιν σχετικού αιτήματος εκ μέρους της Κτηματικής Υπηρεσίας (το νέο όνομα της υπηρεσίας είναι: Αυτοτελές Γραφείο Καλαμάτας της Περιφερειακής Διεύθυνσης Δημόσιας Περιουσίας Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδος και Ιονίων Νήσων).

Είναι απορίας άξιον βέβαια πώς έγινε και φτάσαμε στο τέλος της θερινής σεζόν για να θυμηθούν οι αρμόδιοι να εφαρμόσουν τον νόμο και γιατί δεν το έκαναν πριν.

Εξάλλου, σε σύσκεψη που είχε γίνει στο δημαρχείο της πόλης στις αρχές καλοκαιριού είχαν ακουστεί πολλά για τους κοινόχρηστους χώρους στον αιγιαλό και πάνω απ’ όλα είχε ειπωθεί η αλήθεια: «Για τις παράνομες και αυθαίρετες κατασκευές στον αιγιαλό έχουν εκδοθεί πρωτόκολλα κατεδάφισης, που δεν έχουν υλοποιηθεί ποτέ, ούτε για τις προκλητικές περιπτώσεις. Δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει τι επιτρέπεται και τι όχι στον αιγιαλό, αν επιτρέπονται οι ξύλινες παλέτες ή όχι».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού Τύπου, τότε, ο προϊστάμενος της Κτηματικής Υπηρεσίας στη Μεσσηνία ήταν ξεκάθαρος ως προς το γράμμα του νόμου λέγοντας ότι από το αρμόδιο υπουργείο «η ερμηνεία είναι ότι απαγορεύεται οτιδήποτε. Τα πατώματα απαγορεύονται ρητά, επιτρέπονται μόνο για διάδρομο».

Είχε τονίσει επίσης πως «έχουμε πρωτόκολλα κατεδάφισης που δεν υλοποιούνται, ιδιαίτερα σε 2 που ήταν προκλητικοί» και πρόσθεσε: «Για τα πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής πρέπει να συνεννοηθούμε και να τα εκτελέσουμε όλοι μαζί. Αν θέλετε εγώ προχωράω σε πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής».

Τι επιτρέπεται και τι όχι στις παραλίες

► Η μέγιστη κάλυψη χρήσης να μην υπερβαίνει το 50% του παραχωρούμενου χώρου, προκειμένου να υπάρχουν ελεύθεροι διάδρομοι τουλάχιστον ενός μέτρου και ελεύθερη λωρίδα κατά μήκος της ακτής πλάτους τουλάχιστον πέντε μέτρων.

► Απαγορεύεται οποιαδήποτε κατασκευή που συνδέεται μόνιμα με το έδαφος (π.χ. πάκτωση με σκυρόδεμα, τσιμεντοστρώσεις, επιχωματώσεις κ.λπ.). Επίσης απαγορεύονται τροχόσπιτα, αυτοκίνητα, κάμπινγκ κ.λπ.

► Επιτρέπεται μόνο χαμηλός και περιορισμένος φωτισμός στο απολύτως αναγκαίο για λόγους ασφαλείας και καθοδήγησης, ώστε να μην αλλοιώνεται η σχέση με τη φύση.

► Απαγορεύεται η τοποθέτηση ηχητικών συστημάτων στον δημόσιο χώρο. Η παραγόμενη στάθμη θορύβου οφείλει να μην ξεπερνάει τα 50 ντεσιμπέλ σε οποιοδήποτε σημείο της παραχωρούμενης επιφάνειας.

► Κάθε σετ ομπρέλας-ξαπλώστρας με τραπεζάκι πρέπει να καταλαμβάνει τουλάχιστον 5 τετραγωνικά μέτρα, όρος που προφανώς δεν τηρείται, όταν σύμφωνα με περιβαλλοντικές οργανώσεις αντιστοιχεί ώς και μία ξαπλώστρα ανά τετραγωνικό μέτρο, καλύπτοντας όλη την ακτή.

ΠΗΓΗ http://www.efsyn.gr/

Διαβάστε ακόμη

Τι πρέπει να ξέρω για τα δικαιώματα μου στην παραλία

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.