Στη Βουλή ο νόμος για την κλιματική αλλαγή – Σφοδρή κριτική από την αντιπολίτευση

Σφοδρή είναι η κριτική που άσκησε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τον Κλιματικό Νόμο, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι δεν έρχεται να επιλύσει τα ουσιαστικά προβλήματα που άπτονται της κλιματικής αλλαγής.

Επίθεση στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι έφερε στη Βουλή ένα πρόχειρο νόμο που εξυπηρετεί μόνο τα συμφέροντα συγκεκριμένων ολιγαρχών της ενέργειας, εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του κλιματικού νόμου.

Από την πλευρά του ο Γραμματέας του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας υπογράμμισε  ότι «πράσινη μετάβαση» δεν έχει καμία σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά με την εξασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων και μεγάλο χαμένο το λαό που καλείται να βάλει  βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος για τον νέο εθνικό κλιματικό νόμο, αναμένεται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη με την ψήφισή του.

Κατά την επεξεργασία του στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής, υπέρ είχε ταχθεί μόνο η Ν.Δ., ενώ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. επιφυλάχθηκαν για τη συζήτηση του στην Ολομέλεια. Το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και το ΜέΡΑ25 καταψήφισαν.

Έντεκα σημαντικοί φορείς, μεταξύ των οποίων και πολλοί περιβαλλοντικοί, μίλησαν για «δειλά βήματα» τη στιγμή που απαιτούνται άλματα.

Αλέξης Τσίπρας:

Αλέξης Τσίπρας: «Κλιματικός νόμος με παράθυρα ευκαιρίας για τα συμφέροντα που σας στηρίζουν»

Ο Αλέξη Τσίπρας επισήμανε ότι μια κυβέρνηση μπορεί να είναι κακή, και να αφήνει προβλήματα στην επόμενη κυβέρνηση, αλλά αυτή η κυβέρνηση «κληροδοτεί προβλήματα στις επόμενες γενιές», που είναι το μέλλον αυτής της χώρας. Όπως  τόνισε , ο Αλέξης Τσίπρας  ο νόμος είναι ύβρις για τις επόμενες γενιές που αφήνει «παράθυρα ερμηνείας και ευκαιρίας για τα συμφέροντα που στηρίζουν» την κυβέρνηση.

Όπως είναι ο νόμος «θα έπρεπε να είναι κοινωνικό συμβόλαιο για τις επόμενες γενιές, αλλά τελικά είναι υποθήκη για το μέλλον της χώρας».

Και υποσχέθηκε «έναν πραγματικό κλιματικό νόμο που θα προκύψει από τον κοινωνικό διάλογο ώστε να θέτει βασικές αρχές για νέο καταναλωτικό και περιβαλλοντικό σχέδιο της χώρας, που θα καθιερώνει την «ενεργειακή δημοκρατία», τον στόχο της μηδενικής ρύπανσης.

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε ότι το πρόβλημα για την κυβέρνηση είναι το χάσμα ανάμεσα σε αυτό που αισθάνεται ο πολίτης και στον τρόπο με τον οποίο απαντά και διαβάζει τις ανάγκες του.

Και τόνισε ότι αντί για λύσεις, προστατεύει τα συμφέροντα των ιδιωτικών συμφερόντων. Όπως επισήμανε, η κλιματική μετάβαση είναι αναγκαία και δεν είναι ανέξοδη, «το κόστος πρέπει να το επωμιστούμε, αλλά το κρίσιμο είναι ποιος θα το πληρώσει».

«Η κυβέρνηση ρίχνει το κόστος στην πλάτη των πολιτών, των μικρών επιχειρήσεων, στην πλάτη της κοινωνίας και όχι στους ισχυρούς», είπε, δηλαδή το ρίχνει «στα συνήθη υποζύγια», για να μην αναλάβουν κόστος οι μεγάλες επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα, ο τρόπος που νομοθετεί αυτή η κυβέρνηση είναι «υπέρ των συμφερόντων», δημιουργεί μαύρες τρύπες όπου ρίχνει εκατομμύρια ευρώ που θα έπρεπε να πηγαίνουν αλλού.

Και τόνισε ότι αυτό που δείχνει τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνηση, είναι τα έργα της, όπως η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ όταν όλοι έβλεπαν ότι έρχεται η ενεργειακή κρίση, ή ότι έδωσε βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα τις περιοχές NATURA.

Και πρόσθεσε: «Νομοθετείτε σε έναν κλιματικό νόμο τη δέσμευση της χώρας σε εισαγόμενο υγροποιημένο αέριο», δηλαδή «το ακριβώς αντίθετο από την προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής»

Και κατήγγειλε την κυβέρνηση για «επικοινωνιακή διαχείριση της ανικανότητάς της» με τρόπο «όπου φυσάει ο άνεμος».

Κάλεσε την κυβέρνηση να παρουσιάσει το σχέδιό της για την επικείμενη αντιπυρική περίοδο, αν έχουν ενοικιαστεί αεροσκάφη, αν έχουν προσληφθεί δασοπυροσβέστες και αν έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα που χρειάζονται ώστε να μην ζήσουμε την καταστροφή που ζήσαμε με τις πυρκαγιές πέρυσι.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναφέρθηκε και στο θέμα του ελέγχου του Τύπου, των παρακολουθήσεων δημοσιογράφων και της πίεσης προς τα ΜΜΕ, με τη χώρα να κατρακυλά στις λίστες της ελευθεροτυπίας, μιλώντας για «καθεστώς».

Βαρουφάκης: Για την Κλιματική Αλλαγή, ΜΗΔΕΝ! Για τους ολιγάρχες του ρεύματος, πλάτες για να κερδοσκοπούν

«Φέρατε ένα παλιόχαρτο που πάνω του γράφτηκε το μεγαλύτερο δώρο στους ολιγάρχες, στους πετρελαιάδες, στη βιομηχανία του στρατιωτικού κατεστημένου και στους δικτάτορες», ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης και πρόσθεσε:

«Αυτό που εμείς έχουμε ανάγκη, είναι να βάλουμε μπροστά την παραγωγή πράσινης ενέργειας αντί να είμαστε το διακομιστικό κέντρο κλιμακούμενων εντάσεων. Δυστυχώς η Ευρώπη πληγώνει τους Ευρωπαίους ενώ θα μπορούσε να είναι μια ανεξάρτητη πράσινη ενεργειακή ένωση αντί να είμαστε κολαούζο του ΝΑΤΟ».

Αναφερόμενος στο πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και σχολιάζοντας την ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο, ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι «ήταν ένας καλογραμμένος λόγος που κέρδισε το θερμό χειροκρότημα χαϊδεύοντας αυτιά» και κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «δεν τόλμησε να τους πει αυτό που είχε υποχρέωση να τους πει εκ μέρους του ελληνικού λαού».

«Το ένα που έπρεπε να ακουστεί είναι για τα ανατολικά μας σύνορα που μια «σύμμαχος» χώρα, η Τουρκία, τα επιβουλεύεται και το ΝΑΤΟ στο οποίο εμείς είμαστε, δεν μας εγγυάται τίποτα. Θα μπορούσε επίσης να τους μιλήσει για μια Νέα Πράσινη Βιομηχανική Επανάσταση για τη χώρα μας. Αλλά αντί αυτών, ο κ. Μητσοτάκης τι τους είπε; Ιδού η Αλεξανδρούπολη για τους πετρελαιάδες σας», ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης.

Και συνέχισε: «Έχουμε μια κυβέρνηση που στο εσωτερικό ενεργειακό μέτωπο, συνεχίζει να βάζει πλάτες στη λεηλασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, και στους πιο στυγνούς κλεπτοκράτες ολιγάρχες».

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 επανέλαβε την πρόταση του κόμματός του για πλαφόν στην τιμή της ενέργειας, τονίζοντας ότι αντί να υποχρεώσει τους ολιγάρχες να μειώσουν τα κέρδη τους, τους ενισχύει και επιλέγει να δώσει μέσω της τροπολογίας που κατέθεσε ένα απλό επιδοματάκι στους φτωχούς».

» Πότε θα βάλετε πλαφόν σε κάθε ενεργειακή μονάδα, αντίστοιχη με το μέσο κόστος; Πότε; Σας έχω ένα νούμερο. Κάθε μέρα –που δεν το κάνετε- οι συγκεκριμένοι ολιγάρχες Μυτιληναίος, Βαρδινογιάννης, Λάτσης και Περιστέρης –για να μην ξεχνιόμαστε- αυτοί οι τέσσερις κύριοι μαζί με τη CVC παίρνουν 11 εκατομμύρια ευρώ κάθε μέρα από τους πολίτες μας, σε σχέση με αυτά που θα έπαιρναν εάν επιβάλατε αυτό το οποίο σας λέμε, το οποίο δεν θα τους άφηνε με ζημίες. Θα είχαν και ένα 5% κέρδος.Θα μου πείτε από πού βγάζω αυτά τα νούμερα. Από τη ΡΑΕ. Τα κείμενα της ΡΑΕ δεν διαβάζονται, αν δεν είσαι ειδικός».

Κλείνοντας, ο κ. Βαρουφάκης τόνισε ότι το ΜέΡΑ25 δεν θα συναινέσει «σε αυτό το σκηνικό συντέλειας της κλιματικής ισορροπίας».

«Φέρνετε ένα ισχνό, άβουλο, ασπόνδυλο, εκτός θέματος νομοσχέδιο, ένα παλιόχαρτο, το οποίο δεν μπορεί ούτε θέλει να επουλώσει τις βαθιές πληγές που έχει ήδη καταφέρει στο περιβάλλον ο πιο αντι-περιβαλλοντολογικός νόμος στην Ευρώπη, ο νόμος του κ. Χατζηδάκη που δημιούργησε τη “Χατζηδάκειο” λαίλαπα.

Θέλετε να σας δώσω ένα παράδειγμα γιατί αναφέρομαι στο νομοσχέδιο που έχουμε σήμερα μπροστά μας ως παλιόχαρτο; Κάντε σύγκριση, λοιπόν! Συγκρίνετε την έλλειψη οποιασδήποτε σοβαρής συζήτησης για φωτοβολταϊκά στις ταράτσες της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, του Ηρακλείου Κρήτης και τα λοιπά με αυτό που κάνετε για τα ταξί! Ο μαξιμαλισμός σας με τα ταξί! Λέτε ότι το 2026 θα είναι μόνο ηλεκτρικά. Καλά, σοβαρολογείτε; Έχετε μιλήσει με ταξιτζή; Δεν μου λέτε, για φανταστείτε, το 2026, ωραία, δίνει τα χρήματα ο ταξιτζής, πετάει το παλιό, παίρνει ένα «Volkswagen», παίρνει ένα «Tesla», απίστευτο ηλεκτρικό, τέλειο αυτοκίνητο. Πώς θα το φορτίζει; Έχετε πρόγραμμα δημιουργίας φορτιστών ικανών; Όταν θα του τελειώνει η μπαταρία στη Δροσιά του ταξιτζή, ή στο Πέραμα, ή στη Γλυφάδα, πού θα πηγαίνει να φορτίζει; Θα πηγαίνουν όλοι μαζί οι ταξιτζήδες να φορτίζουν και θα πρέπει να περιμένουν τρεις ώρες σε μια τεράστια ουρά; Αυτός είναι μαξιμαλισμός, την ώρα που θα συνεχίσουμε να καίμε πετρέλαιο στους καυστήρες των σπιτιών, γιατί δεν θα έχουμε φωτοβολταϊκά στις ταράτσες των πολυκατοικιών και δεν θα έχουμε θερμικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Είναι ένας νόμος τον οποίο τον γράψατε για να καταστρατηγηθεί, γιατί δεν υπάρχει πιθανότητα, όποιος και αν είναι κυβέρνηση, εσείς, κάποιοι άλλοι, το 2026 δεν μπορείτε να το αφήσετε αυτό να γίνει, να περάσει έτσι. Είναι παράδειγμα κακογραμμένου νόμου».

Βαυκαλίζεστε ότι με τα νομοσχέδιά σας κάνετε κάτι για το κλίμα. Δεν κάνετε τίποτα. Και εσείς τίποτα δεν θα μπορέσετε να κάνετε που να απαντά στα εγγόνια σας -στα εγγόνια μας- όταν μας θέσουν το ερώτημα σε μερικά χρόνια «τι κάνατε για να σταματήσετε την κλιματική καταστροφή, όταν ακόμα μπορούσατε;». Τίποτα δεν μπορείτε να κάνετε, ούτε εσείς ούτε εμείς ούτε κανένας, χωρίς τη ρήξη με εκείνους που κινούν τα νήματα μιας Βουλής για να κόψουν το νήμα της ανθρώπινης ζωής σε αυτό τον πλανήτη» κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης.

Δ. Κουτσούμπας: Ο νέος κλιματικός νόμος είναι πραγματική αποκάλυψη ότι ο λαός είναι ο χαμένος της «πράσινης μετάβασης»

Η «πράσινη μετάβαση» δεν έχει καμία σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά με την εξασφάλιση της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, τόνισε μεταξύ άλλων ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στη Βουλή, στη συζήτηση για τον νέο κλιματικό νόμο.

Ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε επίσης ότι η λεγόμενη πράσινη μετάβαση σχετίζεται με την όξυνση των ανταγωνισμών για τον έλεγχο των πηγών και των διαδρομών Ενέργειας, που βλέπουμε πού οδήγησε στην περίπτωση της Ουκρανίας. Επισήμανε ακόμα ότι το ΚΚΕ επιβεβαιώθηκε όταν εκτιμούσε ότι τη στρατηγική αυτή θα την πληρώσουν οι λαοί.

Υπογράμμισε πως ο νέος κλιματικός νόμος είναι πραγματική αποκάλυψη του «ποιος κερδίζει και ποιος χάνει» από την πολιτική της ΕΕ για τη λεγόμενη πράσινη μετάβαση, η οποία αποτελεί κοινό άξονα στα κυβερνητικά προγράμματα της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Φέρνοντας το παράδειγμα της απολιγνιτοποίησης, των πανάκριβων ηλεκτρικών αυτοκινήτων, των τελών που προβλέπει ο νέος κλιματικός νόμος κ.ά., σημείωσε πως αυτός που χάνει είναι ο λαός, ενώ μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι ενεργειακές επιχειρήσεις της απελευθερωμένης Ενέργειας, οι όμιλοι παραγωγής «πράσινου εξοπλισμού», οι παραγωγοί εξοπλισμού ΑΠΕ, ηλεκτρικών αυτοκινήτων και άλλοι, οι μεγαλοκατασκευαστές που έχουν τεχνογνωσία και πιστοποιήσεις για «πράσινα κτίρια»!

Αναφερόμενος στην τροπολογία για την «επιδότηση»  του ηλεκτρικού ρεύματος, ανέφερε πως οι αβάσταχτοι λογαριασμοί μετατρέπονται σε νέους πρόσθετους φόρους και περικοπές για τον λαό.

Απέναντι σε αυτή την πολιτική, τόνισε ότι ουσιαστική ανακούφιση του λαού αποτελούν μόνο οι προτάσεις του ΚΚΕ, γιατί βρίσκονται σε σύγκρουση με την πολιτική της απελευθέρωσης της Ενέργειας της ΕΕ με την «πράσινη μετάβαση». Ξεκαθάρισε δε ότι οι δυνάμεις του ΚΚΕ πρωταγωνιστούν στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες στους κλάδους και στις γειτονιές για άμεσα μέτρα στήριξης, ενάντια στην ενεργειακή φτώχεια, απαιτώντας να πληρώσει μόνο το μεγάλο κεφάλαιο.

«Τη μια έρχονται οι πυρκαγιές, την άλλη ακολουθούν οι πλημμύρες και οι καταστροφές δεν έχουν τέλος. Κι όμως σ’ αυτόν εδώ το νόμο που φέρνετε, δεν υπάρχει ούτε ένα άρθρο, ούτε μια παράγραφος που να προβλέπει αυξημένα κονδύλια και σφιχτά χρονοδιαγράμματα για την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής προστασίας. Τίποτα. Μηδέν.

Τι υπάρχει όμως στον νέο κλιματικό νόμο;

Η υποχρεωτική ασφάλιση των κτιρίων που βρίσκονται σε επικίνδυνες – από πλημμύρες ή πυρκαγιές- περιοχές. Δηλαδή, ό,τι προβλέπει η επαίσχυντη πολιτική της κυβέρνησης συνολικά για την προστασία της ανθρώπινης ζωής: Την περιβόητη Ατομική Ευθύνη!

«Πλήρωσε, ασφάλισε το σπίτι σου για να το σώσεις, το κράτος δεν έχει καμία ευθύνη, ούτε για αντιπυρικά έργα, ούτε για αντιπλημμυρικά, ούτε για να έχει Πυροσβεστική, ούτε για να προστατεύει το δάσος και τις περιουσίες του λαού»!

Άντε να πάτε να τα πείτε αυτά στους κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας που έχουν καταστραφεί από τη μεγάλη πυρκαγιά του καλοκαιριού, που τρομάζουν ακόμα και με το ψιλόβροχο, γιατί ακόμα δεν έχουν γίνει τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα για να μη θρηνήσουμε άλλες ζωές» τόνισε χαρακτηριστικά ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.