ΟΜ.ΦΙ.ΔΑΣ: Χαριστική βολή στο περιβάλλον από τον νέο «περιβαλλοντικό νόμο»

Φέτος η 5η Ιουνίου 2020, Παγκόσμια Ημέρα του Περιβάλλοντος, εορτάζεται με το ελληνικό περιβάλλον να έχει δεχτεί τη χαριστική βολή από τον νέο «περιβαλλοντικό νόμο».

Στα αλλεπάλληλα πλήγματα που έχει δεχθεί το φυσικό περιβάλλον στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια (δασικός νόμος, νόμος για τις ακτές, κ.λπ.) έρχεται να προστεθεί, μεταξύ άλλων και η ιδιωτικοποίηση της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης, βάσει του νέου νόμου. Ενός νόμου που, μεταξύ πολλών απορυθμίσεων για το φυσικό περιβάλλον, εξουδετερώνει, και θεσμικά πλέον, κάθε έννοια περιβαλλοντικής προστασίας, σχεδιασμού και ελέγχου και προστατεύει μόνον το επενδυτικό περιβάλλον και όχι το φυσικό.

Αν και το Σύνταγμα (άρθ. 24) ορίζει ότι «η χωροταξική αναδιάρθρωση της χώρας υπάγεται στη ρυθμιστική αρμοδιότητα του Κράτους», με τον νέο νόμο ο έλεγχος ανατίθεται στον ίδιο τον ελεγχόμενο επενδυτή, μέσω των ιδιωτών πιστοποιημένων εκτιμητών, που θα αξιολογούν τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και θα διαβεβαιώνουν τις αρμόδιες υπηρεσίες ότι το ελεγχόμενο έργο ή δραστηριότητα δεν παρουσιάζει κανένα απολύτως περιβαλλοντικό πρόβλημα!!

Παρά την πανελλαδική κατακραυγή και τις κινητοποιήσεις περιβαλλοντικών οργανώσεων, πανεπιστημιακών και πολιτών σε όλη την Ελλάδα, κατά του περιβαλλοντοκτόνου νομοσχεδίου, αυτό έγινε πλέον νόμος. Ακόμη και η Ένωση Διοικητικών Δικαστών εκφράζει την ανησυχία της για πληθώρα διατάξεων του νόμου και ιδιαίτερα για την πρόβλεψη «ταχύρρυθμων διαδικασιών περιβαλλοντικής αδειοδότησης, οι οποίες δεν θα διασφαλίζουν αντικειμενικώς τον πλήρη έλεγχο της τήρησης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας».

Ρυπογόνες δραστηριότητες θα μπορούν ανενόχλητα να ξεφυτρώνουν σε προστετευόμενες περιοχές Natura, σε εθνικά πάρκα και Εθνικούς Δρυμούς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αδειοδότηση των ΑΠΕ. Ο νέος νόμος παραβλέπει την αξιολόγηση των οικοσυστημάτων, τη χλωρίδα, την πανίδα, τον δασικό πλούτο, τις κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, τα γεωλογικά, υδρολογικά, κλιματολογικά δεδομένα κάθε συγκεκριμένης περιοχής και με ελάχιστες εξαιρέσεις (αρχαιολογικοί χώροι, κ.λ.π.) χαρακτηρίζει ολόκληρη την Επικράτεια ως κατάλληλη για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων.

Δυστυχώς ο στόχος αυτού του νόμου είναι να διευκολύνει το ξεπούλημα του τόπου και του πλούτου του από μια πολιτική τάξη που, διαχρονικά, δεν ξέρει να κάνει τίποτε άλλο παρά μόνο αυτό. Και δυστυχώς θα το καταφέρει, αν δεν βρει την αντίσταση που αρμόζει, από έναν λαό που θέλει να είναι αφέντης στον τόπο του.

ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ  ΛΑΜΙΑΣ

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.