ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ: SOS για τον «Ελληνοπυγόστεο» στον υγρότοπο της Αγίας Παρασκευής

Ο ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ, συμμετείχε στην εθελοντική δράση καθαρισμού Let’s Do It Greece 2015, που συντόνισε ο Δήμος Λαμιέων και το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Λαμίας Europe Direct.

Στο πλαίσιο αυτής της δράσης βρεθήκαμε τη Δευτέρα, 27 Απριλίου στις 5.30 μμ στον υγρότοπο της Αγίας Παρασκευής, για να καθαρίσουμε την «προστατευόμενη περιοχή». Οι πηγές που κυριαρχούν στην είσοδο του χωριού της Αγ. Παρασκευής διαμορφώνουν έναν αξιόλογο υγρότοπο όπου ζει ένα ενδημικό είδος ψαριού του γλυκού νερού, ο «Ελληνοπυγόστεος» (Pungitius hellenicus). Ο Ελληνοπυγόστεος αναφέρεται στον Κατάλογο των Απειλούμενων Ζώων της Διεθνούς ‘Ενωσης Προστασίας της Φύσης και των Φυσικών Πόρων (IUCN) και προστατεύεται με Προεδρικό Διάταγμα (Π.Δ. 67/81) και με αποφάσεις του Υπουργείου Γεωργίας. Πρόκειται για αρχέγονο είδος ψαριού με μακρά εξελικτική πορεία που ζει μόνο στη χώρα μας.

Δυστυχώς στην περιοχή του υγρότοπου αντικρίσαμε μια εικόνα εγκατάλειψης, με κατεστραμμένες τις υποτυπώδεις εγκαταστάσεις (κιόσκι και περίφραξη), που θύμιζε περισσότερο «ζούγκλα» παρά «περιοχή προστασίας» και πρέπει να τύχει της ανάλογης προστασίας. Προσπαθήσαμε να κάνουμε ευπρεπισμό του χώρου, με κοπή των χόρτων και απομάκρυνση των απορριμμάτων, αλλά ο χώρος έχει ανάγκη μεγαλύτερης και σημαντικής παρέμβασης από την πλευρά του Δήμου και της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης. Ο Ελληνοπυγόστεος αποτελεί μια φυσική εθνική κληρονομιά που έχουμε καθήκον να τη διατηρήσουμε για τις επόμενες γενιές. Σκοπός μας είναι να αναδεχθεί το θέμα και να ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιοι για τον τόσο σημαντικό αυτό υγρότοπο. Στην προσπάθεια τους αυτή εμείς θα είμαστε αρωγοί.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.