Ξεκινά τη Δευτέρα η δημοπράτηση των Αγράφων!

Τη Δευτέρα που μας έρχεται (5/8), θα γίνει στην Καρδίτσα στο Δημαρχιακό κατάστημα, η πρώτη δημοπρασία γης για την εγκατάσταση τμήματος αδειοδοτημένης Γραμμής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας και την πραγματοποίηση των απαραίτητων για το σκοπό αυτό έργων υποδομής.

Πρόκειται για 10 δασικά αγροτεμάχια που είναι Δημόσια, συνολικού εμβαδού 37 στρεμμάτων, όπου θα χρησιμοποιηθούν για εγκαταστάσεις (κτίσματα, πυλώνες κλπ.) μεταφοράς ρεύματος από τις ανεμογεννήτριες που θα εγκατασταθούν στα Άγραφα.

Η δημοπρασία, γίνεται κατόπιν απόφασης της απερχόμενης δημοτικής αρχής (η θητεία της λήγει στις 31/8), και με τους νεοεκλεγμένους δημάρχους της περιοχής να έχουν δηλώσει την αντίθεσή τους στην εγκατάσταση βιομηχανικής παραγωγής ρεύματος στα Άγραφα. Αλλά –τι κρίμα- αναλαμβάνουν καθήκοντα από 1/9. Να σημειώσουμε ότι με βάση τη δεοντολογία, όλες οι απερχόμενες (μη επανεκλεγμένες) δημοτικές αρχές, απέχουν από κάθε ενέργεια που δεσμεύει τις επερχόμενες. Αλλά ξέρετε …η κλιματική αλλαγή δεν περιμένει.

Αξίζει να ρίξουμε μια ματιά στο τι ακριβώς προβλέπεται για αυτά τα 37 στρέμματα:

  • Χρονική Διάρκεια: «Η χρονική διάρκεια της μίσθωσης ορίζεται εικοσαετής… Ο εκμισθωτής Δήμος παρέχει στον μισθωτή το δικαίωμα προαίρεσης να παρατείνει τη μίσθωση για μια ακόμη 20ετία…Το ίδιο δικαίωμα, μονομερούς δηλαδή παράτασης της μίσθωσης για χρονικό διάστημα δέκα (10) ετών, παρέχει μετά την παρέλευση της δεύτερης εικοσαετίας, στον μισθωτή…». Ουσιαστικά πρόκειται για μίσθωση 50ετίας.
  • Δικαιώματα μισθωτή: «Η μίσθωση που θα καταρτισθεί με τον ανάδοχο μισθωτή λύεται: Με καταγγελία εκ μέρους του μισθωτή εάν για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορεί κατά την απόλυτη κρίση του μισθωτή να συνεχιστεί η ανάπτυξη και λειτουργία του Αιολικού Πάρκου, οπότε στην περίπτωση αυτή ο μισθωτής θα δικαιούται να καταγγείλει την μίσθωση…».
    Με απλά λόγια, αν η εταιρεία κρίνει ότι δεν τη συμφέρει πλέον να αγωνίζεται να μας σώσει από την κλιματική αλλαγή ή απλά σταματήσει η επιδότηση της δραστηριότητας της από τους φορολογούμενους, σηκώνεται και φεύγει, αφήνοντας μας σύξυλους.
  • Αποκατάσταση: «Οι εγκαταστάσεις, πυλώνες, καλωδιώσεις θα παραμένουν στην κυριότητα του μισθωτή, ο οποίος θα δικαιούται στην περίπτωση αποχώρησής του από το μίσθιο, είτε κατά τη λήξη της μίσθωσης ή την καθ’ οιονδήποτε άλλον τρόπο λύσης της να τις απομακρύνει. Διευκρινίζεται ότι τυχόν δρόμοι, περιφράξεις και κτίσματα από σκυρόδεμα θα παραμείνουν προς όφελος του μισθίου, χωρίς καμία υποχρέωση του εκμισθωτή να καταβάλει και αντίστοιχο δικαίωμα του μισθωτή να ζητήσει αποζημίωση για τις κατασκευές αυτές...».
    Και πάλι με απλά λόγια, ο μισθωτής, όταν και όποτε φύγει δικαιούται, αλλά δεν υποχρεώνεται, να πάρει πίσω ότι θέλει και τον συμφέρει. Δρόμοι, κτίσματα, περιφράξεις και ότι άλλο, θα μας τα αφήσει πίσω γιατί δίνουν προστιθέμενη αξία στο ….μισθίο. Καμιά υποχρέωση αποκατάστασης.

Πολλαπλασιάστε τώρα τα παραπάνω στη νιοστή και θα έχετε την μελλοντική εικόνα των ελληνικών βουνών.

Ήδη κινήσεις πολιτών και οργανώσεις έχουν δώσει ραντεβού τη Δευτέρα 5/8 στις 8:30 το πρωί, όπου και θα γίνει η δημοπρασία, προκειμένου να την μπλοκάρουν.

Να υπενθυμίσουμε ότι ήδη από τις 19/7, λειτουργεί στο οροπέδιο Καραμανώλη, το διαρκές camp για τη σωτηρία των Αγράφων από τις 550 ανεμογεννήτριες που σκοπεύουν να εγκαταστήσουν οι εταιρείες ενέργειας εκεί. Ήδη στις δυο εβδομάδες που λειτουργεί, η συμμετοχή είναι μεγάλη και μεταξύ πολλών άλλων, γίνονται συνεχώς δράσεις ενημέρωσης στα γύρω χωριά, όπου σιγά – σιγά οι κάτοικοι τους αρχίζουν να αντιδρούν.

Το camp έχει αόριστη διάρκεια και πρέπει όλοι όσοι αντιδρούμε να συμμετάσχουμε όσες μέρες μπορούμε. Λεπτομέρειες εδώ.

πηγη:

https://anevenontas.gr/zestenoun-tis-mhxanes-tous-oi-mpoulntozes-sta-agrafa/

ΑΝΕΒΑΙΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΒΟΥΝΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

#save_agrafa

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.