Να αποσυρθεί άμεσα το εγκληματικό νομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών για τις ακτές της χώρας!

Σοβαρές αντιδράσεις έχει προκαλέσει το σχέδιο για την εκμετάλλευση του αιγιαλού που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση την Μεγάλη Πέμπτη 17 Απριλίου και θα παραμείνει στο opengov.gr μέχρι τις 8 Μαΐου.

 Τις σοβαρές αντιρρήσεις του εκφράζει το WWF Ελλάς ενάντια στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για τον αιγιαλό και την παραλία σε ανοικτή επιστολή που απέστειλε σήμερα σε όλους τους Έλληνες βουλευτές. Η περιβαλλοντική οργάνωση, μέσα από αυτήν την επιστολή, καλεί τους βουλευτές να ασκήσουν κάθε πιθανή πίεση «ώστε αυτή η οικολογικά εγκληματική πρόταση να μην κατατεθεί στη Βουλή».

Πιο συγκεκριμένα, με το νομοσχέδιο«Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας», ο κος Στουρνάρας επιδιώκει, μεταξύ άλλων, τα εξής αδιανόητα που απειλούν να καταστρέψουν τον μοναδικό μας παράκτιο και παρόχθιο πλούτο:

Νομιμοποιεί επιχειρηματικής χρήσης αυθαίρετα και καταπατήσεις έναντι τιμήματος και δίχως ουσιαστική εκτίμηση περιβαλλοντικής επίπτωσης.

Επιτρέπει την ολοκληρωτική κατάληψη παραλιών από επιχειρηματικές εκμεταλλεύσεις.

Καταργεί στην πράξη τον κοινόχρηστο χαρακτήρα του αιγιαλού και θέτει στη διακριτική ευχέρεια του ιδιοκτήτη του ακινήτου να «αφήσει σε κοινή χρήση το τμήμα του ακινήτου που καταλαμβάνεται από τη ζώνη παραλίας».

Αφήνει εκτός προστασίας την παρόχθια ζώνη πολλών και μεγάλων λιμνών, τις οποίες χαρακτηρίζει ως «μικρές» και οι περισσότερες από τις οποίες αποτελούν πολύτιμο οικολογικό πόρο.

Καθιστά προαιρετική τη χάραξη παραλίας, υποβαθμίζοντας έτσι σοβαρά την οριοθέτηση της ζώνης προστασίας και τη διαπίστωση παρανομιών και καταπατήσεων.

Αγνοεί τον προ τριετίας νόμο για τη βιοποικιλότητα που επιβάλλει την οριοθέτηση και προστασία της «κρίσιμης παράκτιας ζώνης».

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, περιβαλλοντικές οργανώσεις σημειώνουν ότι οι συντάκτες του νομοσχεδίου έχουν αγνοήσει την περιβαλλοντική διάσταση της παράκτιας ζώνης.

Ειδικότερα, πέρα από την WWF  περιβαλλοντικές οργανώσεις,  όπως η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, ΑΡΧΕΛΩΝ και ερευνητικοί φορείς όπως το ΕΛΚΕΘΕ εκτιμούν ότι η εντατική οικονομική εκμετάλλευση της παράκτιας ζώνης, η νομιμοποίηση παρανομιών και η διευκόλυνση της κατασκευής μόνιμων έργων θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη καταστροφή σε ένα από τα σημαντικότερα αγαθά της χώρας.

Ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πρασίνων Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε: σχετικά «Το νέο νομοσχέδιο είναι ξεκάθαρα αντισυνταγματικό και αντιπεριβαλλοντικό. Επιπλέον, αντίθετα από ότι φαίνεται εκ πρώτης όψεως, πρόκειται για ένα νομοσχέδιο καταστροφικό για τον ελληνικό τουρισμό και την ελληνική οικονομία, καθώς θα επιτρέψει τη σοβαρή υποβάθμιση των ελληνικών παραλιών, που αποτελούν τον κύριο παράγοντα προσέλκυσης τουριστών. Το νέο νομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών προωθεί ουσιαστικά ένα μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης από τα χειρότερα, αντίστοιχο του Λαγανά της Ζακύνθου, που έγινε αιτία να καταδικαστεί η χώρα μας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Η κίνηση αυτή είναι κίνηση πανικού και υπό το καθεστώς πανικού οποιαδήποτε απόφαση είναι καταστροφική. Γι’ αυτό και αυτή η “πρωτοβουλία” του Υπ. Οικονομικών θα πρέπει να σταματήσει εν τη γέννηση της».

Από την άλλη πλευρά μεμονωμένοι πολίτες εκφράζουν την αντίθεσή τους στο προτεινόμενο νομοσχέδιο. Ενδεικτικά ομάδα που δημιουργήθηκε στο Facebook με στόχο την απόσυρση του νομοσχεδίου έχει συγκεντρώσει πάνω από 11.000 μέλη σε λίγες μόλις ημέρες.

Να αποσύρει άμεσα το νομοσχέδιο «ιδιωτικοποίησης και καταστροφής» των αιγιαλών της χώρας ζητεί από την κυβέρνηση το Τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ. Το νομοσχέδιο με τον παρελκυστικό, όπως τον χαρακτηρίζει, τίτλο «Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας», σύμφωνα με τον τομέα οικολογίας του κόμματος:

ανατρέπει τη μέχρι σήμερα εθνική και κοινοτική νομοθεσία για τους αιγιαλούς και τις παρόχθιες-παραλίμνιες εκτάσεις,

δρομολογεί μια χωρίς προηγούμενο διατάραξη των παράκτιων και θαλάσσιων οικοσυστημάτων

προωθεί την πλήρη και μη αντιστρεπτή καταστροφή του μοναδικού ελληνικού παράκτιου τοπίου

υποθηκεύει μακροπρόθεσμα τον τουρισμό

καταργεί το δικαίωμα των πολιτών στην πρόσβαση στις ακτές

προωθεί την ιδιωτικοποίηση των ακτών

απαξιώνει το ρόλο της Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση των ακτών

Μεταξύ άλλων, προβλέπει «την αντισυνταγματική νομιμοποίηση πάσης φύσεως αυθαίρετων κατασκευών και καταπατήσεων εφόσον προέρχονται από επιχειρήσεις, το μπάζωμα της θάλασσας, την περίφραξη παραλιών, την ολοκληρωτική κατάληψη παραλιών από επιχειρηματικές εκμεταλλεύσεις (ξαπλώστρες, αναψυκτήρια, γήπεδα κλπ) και ανοίγει το δρόμο για την δυνατότητα πώλησης των αιγιαλών μέσω του ΤΑΙΠΕΔ».

Όπως προειδοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ«πρόκειται για το χαριστικό χτύπημα στην ήδη προβληματική κατάσταση των ελληνικών παραλιών και ακτών. Το παράδειγμα των άλλων χωρών της Μεσογείου (Ισπανία). που αφού κατέστρεψαν τις ακτές τους, τώρα προσπαθούν να τις απελευθερώσουν από το τσιμέντο, δεν αγγίζει τις μνημονιακές νεοφιλελεύθερες αγκυλώσεις» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.