Μπλε καβούρια κατέκλυσαν το Αιγαίο

Μεγάλες καταστροφές στα δίχτυα των ψαράδων του Βορείου Αιγαίουπροκαλούν τα μπλε καβούρια, που ήρθαν στις θάλασσές μας στα μέσα του περασμένου αιώνα από το Μεξικό μέσω Ιταλίας.

Οι αλιείς δεν διαθέτουν χρήματα για νέα δίχτυα, αλλά ακόμα και αν αγοράσουν τα δίχτυα θα σκιστούν και πάλι, οπότε περιορίζονται στο να τα επιδιορθώνουν, κάτι που είναι εξαιρετικά χρονοβόρο.

Τα μπλε καβούρια, ενδημικό είδος της δυτικής ακτής του Ατλαντικού Ωκεανού, ζουν σε ρηχά νερά θαλάσσιων ακτών, καναλιών, λιμνοθαλασσών, ακόμη και στις εκβολές ποταμών.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας ethnos.gr, η τιμή τους στις ΗΠΑ φτάνει μέχρι και τα 30 δολάρια/κιλό, καθώς θεωρούνται δυσεύρετα, ωστόσο στην Ελλάδα ο πληθυσμός τους αυξήθηκε σε τέτοιο βαθμό που στην αγορά πωλούνται στα 4 ευρώ/κιλό.

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν ακόμα τα αίτια της μεγάλης αύξησης του πληθυσμού τους, ωστόσο εκτιμούν ότι τα μπλε καβούρια ευνοούνται από τον ήπιο χειμώνα, σε συνδυασμό ότι δεν έχουν θηρευτές και κινδυνεύουν μονάχα από τον άνθρωπο και τη ρύπανση.

Τι συνιστούν οι ειδικοί

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το μπλε καβούρι είναι πλούσιο σε κρέας με χαμηλά λιπαρά, με γλυκιά και απαλή γεύση και μόλις 80 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.

Οι ειδικοί συνιστούν στο καταναλωτικό κοινό να αγοράζει μόνο όσα καβούρια είναι ζωντανά και να τα αποθηκεύει σε δροσερό και υγρό περιβάλλον, μέσα σε συσκευασία που να αναπνέει.

Πριν μαγειρευτούν πρέπει να μείνουν για λίγο σε θερμοκρασία δωματίου και να μπουν για 20 λεπτά σε βραστό νερό. Είναι έτοιμα για κατανάλωση όταν πάρουν το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα.

http://www.alterthess.gr

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.