Μεγάλη οικολογική καταστροφή στη Σκιάθο

Όσοι επισκέφθηκαν τη Σκιάθο από το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος και μετά,  βρέθηκαν αντιμέτωποι με μια δυσάρεστη έκπληξη αφού ένα μεγάλο τμήμα του πευκοδάσους στη φημισμένη παραλία Μπανάνα είχε ως δια μαγείας εξαφανιστεί.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση  βέβαια, η εξαφάνιση των αιωνόβιων δέντρων δεν είναι άλυτο μυστήριο, αφού μία επιχείρηση μαζικής εστίασης ξεπροβάλλει στη θέση του όμορφου δάσους.
 Πέρα από την ανέγερση μιας μάζας από σκυρόδεμα, η οποία προσβάλλει το τοπίο και την αισθητική του επισκέπτη, οι ιδιοκτήτες της επιχείρησης προχώρησαν και σε άλλες εικαστικές παρεμβάσεις όπως το άνοιγμα δρόμου, μέσα από το δάσος, για να εξυπηρετούνται οι πελάτες τους.
Το μέγεθος της αυθαιρεσίας είναι τέτοιο που ξεφεύγει από το πλαίσιο ενός τοπικού σκανδάλου και αγγίζει τα όρια ενός εθνικού, δεδομένου ότι η φύση μας είναι η μοναδική μας περιουσία. Ελπίζουμε η ηγεσία του τόπου να παρέμβει εγκαίρως.
Εδώ και ένα χρόνο μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ κατοίκων και του δήμου Σκιάθου, για το δάσος φυσικού κάλλους που βρίσκεται σε μια από τις παραλίες του νησιού.

Μέχρι τον περασμένο Δεκέμβρη η πρόσβαση στην παραλία «Κρασσά» γινόταν μόνο από θαλάσσης και ήταν χώρος που προσέλκυε κότερα και πολυτελείς θαλαμηγούς.

Το ιδιοκτησιακό καθεστώς, όμως, έδωσε τη δυνατότητα να χτιστεί στην παραλία ένα κέντρο διασκέδασης που, λόγω και της θέσης του, είναι ιδιαίτερα δημοφιλές. Η «ανάγκη» πρόσβασης των θαμώνων οδήγησε στην αποψίλωση 750 μέτρων δάσους, προκειμένου να δημιουργηθεί δρόμος. Παρ” όλα αυτά το κέντρο πήρε από το δήμο άδεια λειτουργίας.

«Περιμένουμε από τον ιδιοκτήτη την αναδάσωση που έχει υποσχεθεί», λέει  ο Θεόδωρος Τζούμας, μέλος του ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου.

«Από τη στιγμή που άρχισε η κοπή των δέντρων ενημερώσαμε το δήμο και το δασαρχείο. Η κοπή δεν εχει ακόμη διευκρινιστεί αν έγινε από τον ιδιοκτήτη του οικοπέδου ή τον ιδιοκτήτη του νυχτερινού κέντρου που έχει νοικιάσει το χώρο. Προϋπόθεση για την αδειοδότηση του κέντρου ήταν η άμεση αναδάσωση της έκτασης. Ακόμα περιμένουμε», καταλήγει.

Στο δημοτικό συμβούλιο ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου υποσχέθηκε ότι θα προβεί στην αναδάσωση, κάτι τέτοιο, όμως, όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι δεν έχει συμβεί.

Η διαβεβαίωση δόθηκε, σύμφωνα με τους κατοίκους, τον περασμένο Δεκέμβρη και από τότε περιμένουν να φυτευτεί έστω και ένα  κλαράκι, αλλά τίποτα.

Παρά το γεγονός ότι ο δήμαρχος αποσυνδέει τον αποψιλωμένο δρόμο από την ίδια τη λειτουργία του νυχτερινού κέντρου, υπάρχουν κάποια ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα:

Πρώτο και κύριο ερώτημα, γιατί δεν έχει γίνει καμία δράση για την αναδάσωση και αφού ο υπεύθυνος δεν έχει φανεί συνεπής στην υποχρέωση αυτή που ανέλαβε, γιατί δεν του έχουν επιβληθεί κυρώσεις;

Ένα ακόμη ερώτημα που μένει αναπάντητο, είναι γιατί το δημοτικό συμβούλιο αποσυνέδεσε το νυχτερινό κέντρο από την αποψίλωση του δάσους, χωρίς να έχει διευκρινίσει αν η οικολογική καταστροφή σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της ανέγερσης του κτιρίου. Αν δηλαδή, όσο χτιζόταν το νυχτερινό κέντρο, κόβονταν και τα δέντρα για να φτιαχτεί ο παράνομος δρόμος που οδηγεί σε αυτό.

http://www.exitnews.gr/megali-oikologiki-katastrofi-sti-skiatho/

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.