Καθαρά Δευτέρα: Ενημερώσου κι απόλαυσε το τραπέζι

Η Καθαρά Δευτέρα είναι μία πολύ σημαντική ημέρα για την ελληνική παράδοση κι έχει συνδυαστεί με πολύ ευχάριστες στιγμές, καλούς φίλους, οικογένεια και ένα πλούσιο τραπέζι.

Μπορεί φέτος να τη γιορτάσουμε λίγο διαφορετικά, αλλά οι νοστιμιές του σαρακοστιανού τραπεζιού δε θα λείψουν… Λαγάνα, χταποδάκι, καλαμαράκια, χαλβάς και κρασάκι που ευφραίνει καρδίαν!

Πέρα όμως από την παρέα και τη γεύση, τι άλλο έχει να μας προσφέρει το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας διατροφικά; Ποια είναι τα θρεπτικά συστατικά των παραπάνω τροφών;

Καθαρά Δευτέρα χωρίς θαλασσινά γίνεται;

Την τιμητική τους στο σαρακοστιανό τραπέζι έχουν τα θαλασσινά, μ’ επικρατέστερα τα καλαμάρια, τις γαρίδες και το χταπόδι. Τι προσφέρουν όμως στον οργανισμό μας;

Τα θαλασσινά αποτελούν πηγές πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας; Ο περισσότερος κόσμος έχει την εντύπωση ότι τα θαλασσινά, προκαλούν αύξηση της χοληστερόλης του αίματος και τα αποφεύγει, ενώ αγνοεί το γεγονός ότι περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα καλύπτοντας τις ανάγκες μας σε πρωτεΐνη. Περιέχουν ελάχιστο λίπος και είναι καλές πηγές βιταμίνης Β12, απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του νευρικού ιστού.

Plus info: Τα 100 γρ. τηγανητά καλαμαράκια και γαρίδες συνεισφέρουν περίπου 230 θερμίδες , οι οποίες μειώνονται σε λιγότερο από τις μισές αν γίνουν ψητά ή ακόμα και καλύτερα βραστά. Το ίδιο συμβαίνει και με το χταπόδι.

Σαρακοστή σημαίνει όσπρια

Εκτός των θαλασσινών το Σαρακοστιανό τραπέζι περιέχει και όσπρια, που είναι πολύ καλές πηγές διαλυτών φυτικών ινών, οι οποίες με τη σειρά τους συμβάλλουν τόσο στη μείωση της χοληστερόλης όσο και στη διατήρηση σε φυσιολογικά επίπεδα του σακχάρου στο αίμα.

Plus info: Ένα φλιτζάνι φασόλια περιέχει 11,3 γρ. φυτικών ινών και περίπου 200 θερμίδες ενώ τα 5‐ 6 ντολμαδάκια γύρω στις 190, προερχόμενες κυρίως από υδατάνθρακες και λίπος.

Καθαρά Δευτέρα χωρίς λαγάνα, δεν υφίσταται

Η λαγάνα, το “διάσημο” ψωμί της Καθαράς Δευτέρας, είναι σύμφωνα με την παράδοση άζυμος άρτος και θεωρείται ψωμί υποδεέστερης ποιότητας, αλλά πεντανόστιμο! Για να μην αναφέρουμε πόσους συνδυασμούς μπορούμε να κάνουμε για την παρασκευή του (λαγάνα σε διάφορες γεύσεις) και φυσικά για το σερβίρισμά του (ιδανικά λαγάνα με χαλβά).

Plus info: Φτιάχνεται από μαλακό αλεύρι και μαγιά και η κάθε φέτα έχει γύρω στις 80 θερμίδες.

Κρασί: Πρωταγωνιστής στα παραδοσιακά οικογενειακά τραπέζια

Το κρασί, απαραίτητο συνοδευτικό του γεύματος, συμβάλλει στην καλή λειτουργία της καρδιάς κυρίως λόγω της ρεσβερατρόλης, αντιοξειδωτικής ουσίας που βρίσκεται στον φλοιό του των κόκκινων σταφυλιών. Το κόκκινο κρασί λοιπόν αυξάνει την αγγειοδιασταλτικότητα των αγγείων και μειώνει την πίεση, συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία της καρδιάς.

Plus info: Το ένα ποτηράκι κρασί περιέχει γύρω στις 70 θερμίδες.

Χαλβάς σε διάφορες γεύσεις και αμέτρητους συνδυασμούς

Ο χαλβάς παρασκευάζεται κατά 60% από ταχίνι διατηρώντας όλα τα πλεονεκτήματα του εν λόγω τροφίμου. Τελευταίες έρευνες δείχνουν μία σημαντική ιδιότητα του χαλβά: η σεσαμίνη και η α‐ τοκοφερόλη, δύο ουσίες του σουσαμιού που βρίσκονται και στο χαλβά φαίνεται ότι συμβάλλουν στην διάσπαση τοξικών ουσιών από το συκώτι και έτσι στην μείωση της αιθανόλης στο αίμα. Ο χαλβάς, λοιπόν, φαίνεται να συμβάλλει στην μείωση των επιδράσεων του οινοπνεύματος στον οργανισμό μας την Καθαρά Δευτέρα.

Plus info: Ένα κομμάτι χαλβά περιέχει ενέργεια μεγαλύτερη των 250 θερμίδων αλλά εφοδιάζει τον οργανισμό μας με σίδηρο, μαγγάνιο, φώσφορο και ασβέστιο.

ΠΗΓΗ: https://www.tofarmakeiomou.gr/

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.