Κάθε ώρα καθιστικής ζωής αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη

Κάθε επιπλέον ώρα καθιστικής ζωής ημερησίως συνδέεται με αύξηση 22% του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη 2

Κάθε επιπλέον ώρα που περνά κάποιος καθισμένος, ημερησίως, θα μπορούσε να αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη κατά ένα πέμπτο, προειδοποιεί νέα έρευνα.

Η έρευνα, με επικεφαλής την Julianne van der Berg, του Maastricht University, μελέτησε τις σχέσεις της συνολικής διάρκειας και των συνηθειών καθιστικής συμπεριφοράς με την κατάσταση του μεταβολισμού γλυκόζης και το μεταβολικό σύνδρομο.
Κάθε επιπλέον ώρα καθιστικής ζωής ημερησίως συνδεόταν με αύξηση 22% του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη 2, δήλωσαν οι ερευνητές.

Η έρευνα περιέλαβε 2.497 συμμετέχοντες οι οποίοι φόρεσαν συσκευή καταγραφής της δραστηριότητας 24 ώρες την ημέρα για 8 ημέρες.

Οι ερευνητές υπολόγισαν τον καθημερινό χρόνο καθιστικής ζωής, διαλειμμάτων από αυτήν, τον αριθμό των παρατεταμένων περιόδων καθιστικής ζωής και τη μέση διάρκειά τους.

Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν και σε εξέταση ανοχής στη γλυκόζη.

Συνολικά, 1.395 συμμετέχοντες (56 %) είχαν φυσιολογικό μεταβολισμό γλυκόζης, 388 (15 %) είχαν διαταραγμένο μεταβολισμό γλυκόζης και 714 (29 %) είχαν διαβήτη τύπου 2.

Συμμετέχοντες με διαβήτη τύπου 2 περνούσαν τον περισσότερο χρόνο καθισμένοι- κατά 26 λεπτά περισσότερο την ημέρα- σε σύγκριση με συμμετέχοντες που είχαν φυσιολογικό ή διαταραγμένο μεταβολισμό γλυκόζης.

Ο αυξημένος κίνδυνος διαβήτη ανά επιπλέον ώρα καθιστικής ζωής ήταν 22%.

Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές σχέσεις με τον αριθμό των διαλειμμάτων από τις περιόδους καθισιού ή τη μέση διάρκεια των περιόδων καθισιού με την κατάσταση διαβήτη.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Diabetologia.

http://www.iatronet.gr/

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.