Εκδρομή στα…εξωτικά Λιχαδονήσια (φωτορεπορτάζ)

Σε απόσταση  αναπνοής  από τα Καμένα Βούρλα απέναντι από  τον Άι Γιώργη στη  Βόρεια Εύβοια βρίσκεται μια ομάδα μικρών νησιών τα Λιχαδονήσια που  λόγω της εξωτικής ομορφιάς τους πολλοί τα αποκαλούν Μικρές Σεϋχέλες. Τα παλαιότερα χρόνια κατοικούνταν, σήμερα όμως είναι ακατοίκητα και αποτελούν προστατευμένους οικολογικούς χώρους. Τα μεγαλύτερα από τα νησάκια αυτά είναι η Στρογγυλή και η Μανολιά με την αμμουδερή παραλία με τα τυρκουαζ νερά,  η Μικρή Στρογγυλή, το Στενό, η Βάγια και μερικά ακόμα μικρότερα που ονομάζονται Ποντικονήσια.

Τα Λιχαδονήσια προσφέρονται για κολύμπι, υποβρύχιο ψάρεμα και θαλάσσια σπορ (σκι, σέρφινγκ). Ο βυθός είναι εξαιρετικά πλούσιος και υπάρχουν αρκετά παλιά ναυάγια τα οποία κεντρίζουν το ενδιαφέρον των καταδυτών.  Ένα ναυάγιο γίνεται αντιληπτό ακόμα και χωρίς καταδυτικό εξοπλισμό,  καθώς είναι προσαραγμένο μόλις στα 6 μέτρα. Τα Λιχαδονήσια έχει επιλέξει σαν κατοικία τους και μια χαριτωμένη οικογένεια από φώκιες τις οποίες με λίγη τύχη θα τις συναντήσετε  να κάνουν βουτιές ανάμεσα στα βράχια αναζητώντας τροφή.

 Το σύμπλεγμα των νησιών είναι δημιούργημα ηφαιστειώδους ενέργειας τα οποία αναδύθηκαν μετά από μεγάλο σεισμό πριν χιλιάδες χρόνια γεγονός που γίνεται αντιληπτό από τα μαύρα πετρώματα στις ακτές . Πριν γίνει το τεκτονικό καταβύθισμα του Μαλιακού, τα Λιχαδονήσια ήταν ενωμένα με την χερσόνησο της Λιχάδας.  Στη  «Στρογγυλή» με το φάρο στην κορυφή υπάρχουν τα ερείπια του ησυχαστηρίου του Οσίου Γρηγορίου του Μυροβλήτου πού έζησε τον 11ο αιώνα και ετάφη εντός του Ιερού Ναού. Στο κτιριακό συγκρότημα διακρίνονται σήμερα ο Ναός της Παναγίας, ο τάφος του Οσίου Γρηγορίου, τα κελιά, η είσοδος, τα πελώρια τείχη και αλλά προσκτίσματα. Στη μακρόστενη νησίδα Μονολιά που είναι κατάφυτη από ελαιόδεντρα, ξεχωρίζει το εκκλησάκι του Αϊ-Γιώργη, δίπλα στα ερειπωμένα σπίτια των ψαράδων όπου γίνονται γάμοι και βαπτισεις. Υπάρχουν κυριολεκτικά κρυμμένα μέσα στις αιωνόβιες ελιές ερείπια τειχών και υπολείμματα χριστιανικής εκκλησίας. Στη  Μανολιά,  βρίσκεται η παραλία  με τα τιρκουάζ νερά και το καλά οργανωμένο beach bar  και συγκεντρωνει το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

Τα Λιχαδονίσια είναι προσβάσιμα με σκάφος και βάρκες. Καθημερινά πραγματοποιούνται δρομολόγια με καΐκι από το Λιμάνι του Αγίου Γεωργίου στη Βόρεια Εύβοια καθώς και από τα Καμένα Βούρλα από το λιμανάκι του Φάρου. Ώρα αναχώρησης 12 το μεσημέρι επιστροφή στις 8 το απόγευμα αλλά και ενδιάμεσα με τιμή  εισιτηρίου 12 ευρώ για ενήλικες.

Τόσο κοντά μας και απίστευτα όμορφα  – αν και πολυσύχναστα τελευταία- αξίζει να τα επισκεφτείτε!

λιχαδονησια1

λιχαδονησια8

 λιχαδονησια2 λιχαδονησια3 λιχαδονησια4 λιχαδονησια5 λιχαδονησια6 λιχαδονησια7 λιχαδονησια9 λιχαδονησια10 λιχαδονησια11 λιχαδονησια12 λιχαδονησια13 λιχαδονησια14

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.