Διώξεις εναντίον ιχθυολόγου που κατήγγειλε τη χρήση φορμόλης σε ιχθυοκαλλιέργειες

Στο στόχαστρο εταιρείας ιχθυοκαλλιέργειας στην οποία εργαζόταν βρέθηκε ο Χρήστος Λοβέρδος Στελακάτος o oποίος μηνύθηκε από την ίδια για συκοφαντική δυσφήμηση και διαφυγόντα κέρδη.

Η εταιρεία με αγωγή εναντίον του ζητά ως αποζημίωση το ποσό του 1.000.055 ευρώ. Ο ιχθυολόγος κατάγγειλε με δημοσιεύματα το τεράστιο έγκλημα που συντελείται στις ελληνικές θάλασσες και τα ποτάμια από εταιρίες ιχθυοκαλλιεργειών στην Ελλάδα, με τη χρήση φορμόλης.

Όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι δικηγόροι του Άννυ Παπαρρούσου και  Χρύσα Πετσιμέρη ο  Χρήστος Λοβέρδος Στελακάτος, ιχθυολόγος, κατήγγειλε τη χρήση χημικών ουσιών, όπως η χρήση φορμόλης στις ιχθυοκαλλιέργειες που εκμεταλλεύεται η εταιρία ΑΝΔΡΟΜΕΔΑ καθώς και άλλες πρακτικές της εν λόγω εταιρίας. 

«Στα πλαίσια, λοιπόν, των διώξεων αυτών ασκήθηκε εναντίον του μήνυση από υπάλληλο της εταιρείας για εξύβριση και απειλή. Η απόφαση που εκδόθηκε τον καταδίκασε σε επτά χρόνια φυλάκιση χωρίς αναστολή και χωρίς ανασταλτικό δικαίωμα στην έφεση. Στην υπόθεση αυτή δεν κλητεύθηκε σύννομα, καθώς η κλήση παραδόθηκε στην παλιά του διεύθυνση, παρά το γεγονός ότι στα πλαίσια της προδικασίας είχε δηλώσει μέσω των έγγραφων εξηγήσεων που κατέθεσε, τη νέα του διεύθυνση».

Σύμφωνα με τους δικηγόρους η απόφαση που εκδόθηκε από το Μονομελές Πρωτοδικείο Ηγουμενίτσας είναι προδήλως εσφαλμένη διότι τα αδικήματα της εξύβρισης και της απειλής τιμωρούνται με ανώτατη ποινή μέχρι ένα έτος το καθένα. Κατά της απόφασης αυτής άσκησε στις 26/10/2018 έφεση ζητώντας παράλληλα τη χορήγηση αναστολής στην έφεσή του όπως και συνέβη.
Η απόφαση αυτή θα κριθεί πλέον από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηγουμενίτσας το οποίο θα κληθεί να αντιμετωπίσει την κραυγαλέα αυτή νομική υπέρβαση.

«Ο αγώνας του Χρήστου Λοβέρδου Στελακάτου δεν πρόκειται να ανακοπεί από τις στοχευμένες και πολλαπλές διώξεις εναντίον του, γιατί δεν θα επιτρέψουμε η ανάδειξη των θεμάτων που έχουν σχέση με την υγεία, το φυσικό περιβάλλον και την ίδια μας τη ζωή να οδηγεί στην ακραία στοχοποίηση και εντέλει στην εξόντωση του ανθρώπου που είχε το θάρρος να σταθεί απέναντι στο πρόταγμα της αδηφάγου καπιταλιστικής κερδοφορίας» δηλώνουν οι δικηγόροι.

Παράλληλα με διαδικτυακό αίτημα συλλέγονται υπογραφές υποστήριξης στον αγώνα του Χρήστου Στελακάτου εδώ:

Στο διαδικτυακό αίτημα αναφέρονται. επίσης, οι βλάβες που προκαλεί η φορμόλη στο ανθρώπινο οργανισμό. ,

Ο  ιχθυολόγος σε κείμενό του αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής:

«Ας δούμε τι είναι η φορμόλη. Η μεθανάλη ή φορμαλδεΰδη (φορμόλη) είναι οργανική χημική ένωση, που περιέχει άνθρακα, οξυγόνο και υδρογόνο. Εξαιτίας της ευρύτατης χρήσης, της σημαντικής τοξικότητας και ευφλεκτότητας, η έκθεση στη μεθανάλη αποτελεί ένα σημαντικό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία. Το 2011, το Εθνικό Τοξικολογικό Πρόγραμμα των ΗΠΑ (US National Toxicology Program), περιέγραψε τη μεθανάλη, ως ένα «…γνωστό ανθρώπινο καρκινογόνο…» («…known to be a human carcinogen…»).

ΠΗΓΗ:http://www.alterthess.gr/

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.