Διακήρυξη Κίνησης Ενεργών Πολιτών για την εφαρμογή του Αντικαπνιστικού νόμου στη Λαμία

Από την 1η Ιουλίου του 2009 τέθηκε από το υπουργείο Υγείας σε εφαρμογή ο αντικαπνιστικός νόμος, σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύεται το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους. Δέκα χρόνια μετά ο νόμος βρίσκεται στα αζήτητα, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων σε όλη τη χώρα επιμένει να μην τον εφαρμόζει.

Η πραγματικότητα είναι ότι στην Ελλάδα πρέπει πολλές φορές να προσπαθούμε για να κάνουμε το αυτονόητο, όπως να εφαρμόσουμε έναν νόμο. Έχει επικρατήσει η φιλοσοφία, η νοοτροπία, πως όποιος νόμος δεν μας βολεύει, δεν τον εφαρμόζουμε. Όταν, όμως, ο καθένας βλέπει να συμβαίνει κάτι τέτοιο, νιώθει αδικημένος. Αισθάνεται πως δεν είναι ίσος με κάποιον άλλο και αντιδρά ή σωπαίνει. Και καλά όταν αντιδρά∙ όταν όμως σωπαίνει τότε τα πράγματα γίνονται επικίνδυνα και οδηγούμαστε σε αδιέξοδα.

Και μιλάμε για τον Αντικαπνιστικό Νόμο και το παθητικό κάπνισμα. Αντικειμενικά πολλά είναι τα καταστήματα που θα ήθελαν να εφαρμόσουν το νόμο, αλλά δεν το κάνουν επειδή, λένε, φοβούνται μήπως χάσουν την πελατεία τους. Αν όμως εφαρμόζονταν για όλα τα μαγαζιά, δεν θα υπήρχε τέτοιο πρόβλημα. Ο νόμος βέβαια δεν έχει να κάνει μόνο με τους ενήλικες πελάτες ενός καταστήματος. Αυτοί στο κάτω κάτω μπορούν να φύγουν και να πάνε σε κάποιο άλλο. Τι γίνεται όμως με τα παιδιά, που δεν ξέρουν και δεν μπορούν να αντιδράσουν; Τι γίνεται με τους υπαλλήλους, που αναγκάζονται να εισπνέουν τον καπνό για ένα πλήρες 8ωρο; Στους χώρους των κτιρίων που στεγάζονται δημόσιες υπηρεσίες πιστεύουμε ότι ο νόμος εφαρμόζεται, χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν κι εκεί οι ασυνείδητοι.

Συστήσαμε την Κίνηση Ενεργών Πολιτών για την Εφαρμογή του Αντικαπνιστικού Νόμου στη Λαμία με σκοπό να βοηθήσουμε τις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς να κάνουν όσα προβλέπονται προκειμένου να εφαρμοστεί ο Νόμος και στην πόλη μας. Θεωρούμε ότι είναι ένα ώριμο ζήτημα και είναι, εκτός από θέμα υγείας, θέμα αξιοπρέπειας. Όλοι μας επικαλούμαστε την ευνομούμενη πολιτεία και τη σωστή λειτουργία των υπηρεσιών σε σχέση με τον πολίτη. Πιστεύουμε, είναι προτιμότερο να καταργηθεί ένας νόμος παρά να υπάρχει και να μην εφαρμόζεται. Γιατί τότε δημιουργούνται πολλαπλές παρενέργειες στην κοινωνία και στον πολίτη.

Θέλουμε – και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε – να αρχίσει άμεσα και στη Λαμία η εφαρμογή του νόμου. Σε πολλές πόλεις αυτό έχει γίνει με πολύ καλά αποτελέσματα. Τα Τρίκαλα και η Κοζάνη, για παράδειγμα, έχουν κάνει σημαντικά βήματα. Να ξεκινήσει με μια συντονισμένη, καλά οργανωμένη, καμπάνια με όλες τις μορφές ενημέρωσης και με επικεφαλής τη Δημοτική Αρχή. Οι αρμόδιες υπηρεσίες – και ορίζονται αυτές ποιες είναι από το Νόμο – να επιβλέψουν την εφαρμογή και να επιβάλουν τα πρόστιμα, που προβλέπονται, σε όσους δεν συμμορφώνονται.

Καλούμε τους συμπολίτες μας να γίνουν συμμέτοχοι αυτής της προσπάθειας. Τέλος καλούμε τους υποψήφιους δημάρχους και δημοτικούς συμβούλους να δεσμευτούν ότι θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια για την εφαρμογή του Αντικαπνιστικού Νόμου από όποια θέση και αν εκλεγούν.

Η Συντονιστική Επιτροπή της Κίνησης

Γεωργούλας Σωτήρης       Σκούρας Γιάννης

Επισκόπου Βαγγέλης          Σταμέλλος Στέφανος

Καλλιώρας Κώστας       Τσάμης Γιάννης

Σβώλης Γιάννης              Χαλεπλής Θανάσης 

https://www.facebook.com/akapnamagazialamias/

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.