Δεν δίνει άσυλο στον πρώτο πρόσφυγα κλιματικής αλλαγής η Ν. Ζηλανδία

Το δικαστήριο της Νέας Ζηλανδίας αρνήθηκε να αναγνωρίσει τον Ιοάνε Τεϊτιότα, ως το πρώτο πρόσφυγα κλιματικής αλλαγής και να του χορηγήσει άσυλο. Ο ίδιος προέρχεται από το Κιριμπάτι το οποίο σταδιακά με την άνοδο στάθμης της θάλασσας τείνει να εξαφανιστεί. Επιμέλεια: Ευαγγελία Ασημακοπούλου

Ο 37χρονος Ιοάνε μετανάστευσε στη Ν. Ζηλανδία το 2007 με τη γυναίκα του, ενώ στη συνέχεια απέκτησαν και τρία παιδιά. Η άδεια παραμονής του εκπνέει ενώ τώρα με την απόφαση του Δικαστηρίου – και στη περίπτωση που δεν ασκήσει έφεση – θα βρεθεί αντιμέτωπος με την απέλαση.

Ο ίδιος στην απολογία του, δήλωσε πως προσπαθούσε να ξεφύγει από τους περιβαλλοντικούς κινδύνους που προκαλούνται από την υπερθέρμανση του πλανήτη, στη πατρίδα του. Ωστόσο το Ανώτατο Δικαστήριο της Ν. Ζηλανδίας, έκρινε πως το αίτημα του, υπολείπεται νομικής βάσης καθώς δεν αντιμετωπίζει διώξεις στη χώρα αλλά και το ότι στην ίδια ακριβώς κατάσταση βρίσκονται όλοι οι κάτοικοι του Κιριμπάτι.

«Με την επιστροφή του στο Κιριμπάτι, δεν θα παραβιαστούν τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα της οικογένειας, όπως το δικαίωμα στη ζωή, ή το δικαίωμα στην εύρεση επαρκούς τροφής, ρούχων και στέγης», ανέφερε ο δικαστής Τζον Πρίστλεϊ κατά την ανάγνωση της απόφασης.

Το Κιριμπάτι είναι νησιωτική χώρα που περιλαμβάνει 33 νησιά και ανήκει στην ήπειρο της Ωκεανίας. Έχει πληθυσμό πάνω από 100.000 ανθρώπους και είναι μια από τις χώρες που θεωρούνται περισσότερο ευάλωτες στο θέμα της ανόδου της στάθμης των υδάτων και άλλων επιπτώσεων που προκαλεί η κλιματική αλλαγή.

http://tvxs.gr

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.