Αποτελέσματα ημερίδας «Διαχειριστικές δράσεις για την προστασία της βιοποικιλότητας Οίτης, κοιλάδας Σπερχειού & Μαλιακού

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ημερίδα που πραγματοποίησε η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Παρνασσού, Οίτης και Προστατευόμενων Περιοχών Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας (Μ.Δ.) με θέμα «Διαχειριστικές δράσεις για την προστασία και διατήρηση της βιοποικιλότητας»,

την Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2022, προκειμένου να ενημερώσει σχετικά με την πρόοδο υλοποίησης των επιμέρους δράσεων που χρηματοδοτούνται από τη Πράξη «Διαχειριστικές δράσεις προστατευόμενων περιοχών, ειδών και οικοτόπων στην περιοχή ευθύνης του τέως Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Οίτης, Κοιλάδας Σπερχειού και Μαλιακού Κόλπου» του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΥΜΕΠΕΡΑΑ (ΕΣΠΑ 2014-2020).

Την ημερίδα άνοιξε η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Τομέα Β του ΟΦΥΠΕΚΑ, κα. Τζέιμυ (Δήμητρα) Γιάννακα, η οποία και χαιρέτησε τις εργασίες της ημερίδας. Ομοίως απηύθυναν χαιρετισμό ο Πατέρας Νεόφυτος Ραφαηλίδης, εκ μέρους της Μητρόπολης Φθιώτιδας, ο Αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κ. Κων/νος Αποστολόπουλος και ο Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Φθιώτιδας, κ. Γεώργιος Κοτρωνιάς, οι οποίοι τίμησαν με την παρουσία τους την ημερίδα.

Μετά την αρχική ομιλία της βιολόγου της Μ.Δ. και υπεύθυνη υλοποίησης της Πράξης, κα. Αύρα Σταμέλλου, για τις δράσεις που περιλαμβάνει η Πράξη καθώς και για την πρόοδο που έχει γίνει στην υλοποίηση τους μέχρι σήμερα, ακολούθησαν οι πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες των ερευνητών που έχουν αναλάβει την υλοποίηση ορισμένων εξ’ αυτών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αποστόλης Στεφανίδης, υποψήφιος Διδάκτορας του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών (ΒΕΤ) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων παρουσίασε τα αποτελέσματα της διερεύνησης της ενδημικής και απειλούμενης εντομοπανίδας στην Οίτη και στον Τυμφρηστό. Στη συνέχεια, η Δρ. Μαρία Δημάκη (ECOSTUDIES P.C.), παρουσίασε τα μέχρι σήμερα δεδομένα σχετικά με την δράση της δακτυλίωσης ειδών ορνιθοπανίδας στις ΖΕΠ της Οίτης και του Σπερχειού, ενώ η ημερίδα έκλεισε με την παρουσίαση του Δρ. Ηλία Καρμίρη, εντεταλμένου ερευνητή του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών του ΕΛΓΟ Δήμητρα σχετικά με τα πρώτα αποτελέσματα της δράσης για την διερεύνηση των διαχειριστικών μέτρων για τη διατήρηση και προστασία του Αγριόγιδου στην Οίτη, την οποία έκανε η βιολόγος της Μ.Δ., κα. Αύρα Σταμέλλου, λόγω αδυναμίας παρεύρεσης του Δρ. Καρμίρη για λόγους υγείας.

Ευχαριστούμε θερμά τους παρευρισκόμενους τόσο για την παρουσία τους στην ημερίδα, όσο και για τις τοποθετήσεις τους επί των θεμάτων που παρουσιάστηκαν, αποδεικνύοντας ότι το ενδιαφέρον για την προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί πλέον κοινή αντίληψη, καθώς επίσης τους εκλεκτούς ομιλητές για την πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση των δράσεων που υλοποίησαν.

ΜΟΝΑΔΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΘΝΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ, ΟΙΤΗΣ & ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.