Ανηφορίζοντας για το μεσαιωνικό κάστρο της Υπάτης: Ο δρόμος ήταν… άσωτος αλλά η θέα υπέροχη (φωτο)

Το πρωί του Σαββάτου  ήταν ηλιόλουστο αν και βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα. Σκεφτήκαμε πως ήταν μια καλή ευκαιρία να επισκεφτούμε την Υπάτη και να συμμετέχουμε στα εγκαίνια και στη ξεναγηση του μεσαιωνικού κάστρου Υπάτης ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας- Ευρυτανίας, της Περιφέρειας Στερεάς , του Δήμου Λαμίας και του Συλλόγου Υπαταίων οι Αινιάνες.

Φτάσαμε   στην Υπάτη  λίγο πριν τις  12.00 το μεσημέρι  στο δρόμο που ανηφορίζει για το κάστρο κοντά στον  γραφικό καταρράκτη. Η προσέλευση των επισήμων είχε ολοκληρωθεί  και τα εγκαίνια είχαν μόλις  αρχίσει. Μας περίμενε όμως απογοήτευση καθώς  η τροχαία μας εμπόδισε να ανέβουμε με το αυτοκίνητο- σε αντίθεση με τα αυτοκίνητα των επισήμων που  τους επιτρέπονταν  να ανέβουν μέχρι επάνω. Ρωτήσαμε για το πούλμαν που υποτίθεται ότι θα μετέφερε τον κόσμο από  ώρα 11.00 μέχρι 2.00 μέχρι το κάστρο αλλά  ο οδηγός όπως μάθαμε,   είχε αράξει και  περίμενε να τελειώσει η τελετή  για να κατέβει. Είμαστε  γύρω στα 8 άτομα- κάποιοι ηλικιωμένοι με προβλήματα υγείας-  και  ο αστυνομικός μας παρότρυνε να πάμε με τα πόδια διαβεβαιώνοντας μας πως η απόσταση είναι 20 με 25 λεπτά.

Ξεκινήσαμε  σιγά σιγά , ο δρόμος ήταν ανηφορικός αλλά η θέα υπέροχη και μας αποζημίωνε. Μετά από περπάτημα  μιας ώρας  περίπου,  είμαστε ακόμα στα μισά του δρόμου. Παρά τις διαμαρτυρίες  και την έντονη επιθυμία μας κανείς δεν ενδιαφέρθηκε  για εμάς τους κοινούς θνητούς.  Τα κουράγια μας είχαν εξαντληθεί και αποφασίσαμε να γυρίσουμε πίσω. Ευτυχώς, στο κατέβασμα είχε την καλοσύνη να μας πάρει στο αυτοκίνητο του ο  εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Φθιώτιδας που τουστέλνουμε τις ευχαριστίες μας.

  Η μικρή περιπέτεια είχε και τη θετική της πλευρά. Είχα την ευκαιρία να κάνω λίγο γυμναστική, να θαυμάσω έστω από μακριά το κάστρο και να τραβήξω μερικές  φωτογραφίες  τα όμορφα τοπία της Οίτης με φόντο την γραφική Υπάτη, τον κάμπο της Λαμίας και στο βάθος του ορίζοντα το χιονισμένο Βελούχι .Οσο για το μεσαιωνικό κάστρο δεν πειράζει , ίσως καταφέρω να το δω από κοντά μια άλλη φορά …

 Λαμία  20-12-2015 Χ. Π.

Σημείωση: Το έργο της «Αποκατάστασης και Ανάδειξης του Μεσαιωνικού Κάστρου της Υπάτης», ενταγμένο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας -Ηπείρου 2007-2013, υλοποιήθηκε από το 2011 έως τον Οκτώβριο του 2015 από την 24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων/Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας. Αποτελεί  ένα ιδανικό προορισμό φυσιολατρικού και αρχαιολογικού περιπάτου, χάρη στις υποδομές τις οποίες διαθέτει πλέον το κάστρο, στο μαγευτικό τοπίο του Εθνικού Δρυμού της Οίτης και στην εξαιρετική θέα στην κοιλάδα του Σπερχειού.

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

DSC01511

DSC01496DSC01497DSC01502DSC01504DSC01501DSC01499DSC01500DSC01504DSC01505DSC01506

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.