Αιθαλομίχλη: Ανύπαρκτοι οι σταθμοί που μετρούν τα σωματίδια, χωρίς καταγραφή η Περιφέρεια

Επικίνδυνα παιχνίδια με τη δημόσια υγεία παίζει η κυβέρνηση, αρνούμενη πεισματικά να μειώσει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης που, σε συνδυασμό με την κατάρρευση μισθών και εισοδημάτων, έχει οδηγήσει την πλειονότητα των νοικοκυριών στην ενεργειακή φτώχεια…

Ανύπαρκτοι οι σταθμοί που… μετρούν τα σωματίδια

Εκτός θέματος είναι η απόφαση με τις υπογραφές του μισού υπουργικού συμβουλίου, δέκα τον αριθμό, η οποία υποτίθεται πως καθορίζει τα έκτακτα μέτρα «για την αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια», αφού αυτά δεν αφορούν την αιθαλομίχλη, η οποία εμφανίζεται τις κρύες ημέρες με άπνοια, μόλις πέσει το σκοτάδι, αλλά τα μικροσωματίδια πετρελαϊκής προέλευσης από την κυκλοφορία, τη βιομηχανία ή την κεντρική θέρμανση, η οποία πλέον εγκαταλείπεται.

Με αυτήν την απόφαση (3272/23.12.2013), πέραν του αστείου και συνάμα προκλητικού των συστάσεων για αποφυγή ή διακοπή χρήσης τζακιών, θερμαστρών, στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας, όταν ξεπερνιόνται τα όρια των 100 ή 150 μικρογραμμαρίων, προβλέπεται περιορισμός κατά 20% ή 30% στην παραγωγή ή στην κατανάλωση καυσίμου σε βιομηχανικές και βιοτεχνικές δραστηριότητες, όπως και περιορισμός στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Με μέση ημερήσια τιμή αιωρούμενων σωματιδίων άνω των 100 μικρογραμμαρίων, θα απαγορεύεται η κυκλοφορία των βενζινοκίνητων Ι.Χ. οχημάτων χωρίς καταλύτη, προ του 1992 δηλαδή, όπως και των πετρελαιοκίνητων. Τα πετρελαιοκίνητα ιδιωτικά φορτηγά κάθε κατηγορίας θα κυκλοφορούν με το σύστημα μονά-ζυγά. Με μέση ημερήσια τιμή άνω των 150 μικρογραμμαρίων, προστίθεται η απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των πετρελαιοκίνητων φορτηγών, των σχολικών λεωφορείων, ενώ για τα ταξί και τα δημόσιας χρήσης πετρελαιοκίνητα φορτηγά θα ισχύουν τα μονά-ζυγά.

Η γεωγραφική περιοχή εφαρμογής των έκτακτων μέτρων, όπως και η χρονική διάρκεια κατά την οποία θα ισχύουν θα καθορίζονται με απόφαση του περιφερειάρχη και για την Αττική με απόφαση του υπουργού ΠΕΚΑ.

Κατά την ΚΥΑ, τα έκτακτα μέτρα θα λαμβάνονται όταν «οι μετρούμενες τιμές υπερβούν ή προσεγγίζουν τις οριακές τιμές κάθε επιπέδου με τάση διατήρησης ή περαιτέρω αύξησης των τιμών των αιωρούμενων σωματιδίων PΜ 10, ή όταν υπάρχει πρόβλεψη για συνθήκες που ευνοούν μεγάλη συγκέντρωση αιωρούμενων σωματιδίων για την επόμενη ημέρα», ή όταν «οι μετρούμενες τιμές είναι αρκετά χαμηλότερες των οριακών τιμών κάθε επιπέδου, αλλά υπάρχει πρόβλεψη δυσμενούς εξέλιξης των μετεωρολογικών συνθηκών, ή όταν συντρέχουν σχετικοί επιβαρυντικοί παράγοντες».

Ανύπαρκτη η καταγραφή στην περιφέρεια

Το τραγικό, όμως, είναι ότι πέρα από τις προβλέψεις της ΕΜΥ, δεν υπάρχει δίκτυο παρακολούθησης και καταγραφής των μικροσωματιδίων PΜ 10 στη χώρα εκτός των πολεοδομικών συγκροτημάτων της Αθήνας που διαθέτει έξι σταθμούς μέτρησης, οι οποίοι κάποιες φορές μειώνονται σε πέντε, και της Θεσσαλονίκης, που διαθέτει πέντε σταθμούς.

Στην Αθήνα, επιπλέον, Παρασκευή και Σάββατο ή σε αργίες δεν ανακοινώνονται οι τιμές των αιωρούμενων σωματιδίων. Σύμφωνα δε με την ετήσια έκθεση για την κατάσταση της ατμόσφαιρας της αρμόδιας υπηρεσίας του ΥΠΕΚΑ για το 2012, η οποία δημοσιεύτηκε την περασμένη άνοιξη, στο Ηράκλειο της Κρήτης, που διαθέτει έναν σταθμό, οι μετρήσεις των σωματιδίων έχουν σταματήσει από το 2006, ενώ στα Ιωάννινα, κι εκεί με έναν σταθμό, για το 2011-12 δεν υπάρχουν μετρήσεις. Παρομοίως και στους δύο σταθμούς της Πάτρας επίσης για το 2012. Μόνο στον Βόλο και στη Λάρισα -διαθέτουν από έναν σταθμό- εμφανίζονται μετρήσεις για το ίδιο έτος.

avgi.gr

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.