Στον Bob Dylan το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2016!

Μία ευχάριστη έκπληξη!

Ο σπουδαίος τραγουδοποιός και καλλιτέχνης Μπομπ Ντίλαν είναι ο νικητής του φετινού βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι της Πέμπτης η Επιτροπή. Ο Ντίλαν βραβεύεται επειδή «έχει δημιουργήσει νέες ποιητικές εκφράσεις μέσα στην σπουδαία αμερικανική μουσική παράδοση».

 «Ο Μπομπ Ντύλαν γράφει μια ποίηση για το αυτί, που οφείλει να απαγγέλλεται. Αν σκεφτεί κανείς τους αρχαίους Έλληνες, την Σαπφώ, τον Όμηρο, έγραφαν επίσης ποίηση που μιλιέται, κατά προτίμηση με όργανα», είπε η γραμματέας της Επιτροπής Σάρα Ντάνιους υπερασπιζόμενη την απόφαση και διαβεβαιώνοντας πως επικράτησε «μεγάλη ομοφωνία» στην επιλογή των σουηδών ακαδημαϊκών.

«Εντάσσεται σε μια μακρά παράδοση που ανάγεται στον Ουίλιαμ Μπλέικ», τον διάσημο άγγλο ποιητή που πέθανε το 1827, δήλωσε η γενική γραμματέας, επικαλούμενη τα τραγούδια «Visions of Johanna» και «Chimes of Freedom».

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο 8 εκατ. σουηδικών κορωνών (820.500 ευρώ).

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΠΟΜΠ ΝΤΥΛΑΝ

Εγγονός ρωσοεβραίων μεταναστών στις ΗΠΑ, ο Ντύλαν γεννήθηκε το Μάϊο του 1941 ως Ρόμπερτ Άλλεν Ζίμμερμαν -όπως είναι το αληθινό του όνομα- στο Ντουλούθ της Μινεσότα.

Το 1959, φοιτητής στο πανεπιστήμιο της Μινεάπολης, ανακαλύπτει τους πρωτοπόρους του μπλουζ, της κάντρι και της φολκ: Ρόμπερτ Τζόνσον, Χανκ Ουίλιαμς και κυρίως τον Γούντι Γκάθρι. Την εποχή εκείνη υιοθέτησε το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο Μπομπ Ντύλαν από το όνομα του Άγγλου ποιητή Ντύλαν Τόμας (1914-1953).

Εγκατέλειψε τις σπουδές του και το 1961 μετακόμισε στη Νέα Υόρκη για να συμμετάσχει στην νέα τότε μουσική σκηνή του Γκρήνουιτς Βίλλατζ.

Το πρώτο άλμπουμ του, το 1962, με τίτλο «Bob Dylan» δεν είχε εμπορική επιτυχία. Έγινε γνωστός το 1963 με το άλμπουμ «The Freewheelin’ Bob Dylan» και το «Blowin’ in the Wind», ένα θρυλικό τραγούδι που έμελλε να γίνει ο ύμνος του κινήματος της δεκαετίας του 1960 εναντίον του πολέμου του Βιετνάμ. Την ίδια χρονιά συμμετείχε στην πορεία ειρήνης του Μάρτιν Λούθερ Κίνγκ στην Ουάσινγκτον.

Το 1965 ένα από τα πιό γνωστά τραγούδια του, το «Like A Rolling Stone», έγινε αφορμή για να πάρει το όνομά του το διάσημο μουσικό συγκρότημα της ροκ.

Ο Ντύλαν έχει ηχογραφήσει πολλά άλμπουμ και συνεχίζει να ηχογραφεί μετά από 54 χρόνια στη δισκογραφία. Τα θέματα των τραγουδιών του αναφέρονται στις κοινωνικές συνθήκες, τη θρησκεία, την πολιτική και τον έρωτα. Ως μουσικός έχει πουλήσει περισσότερους από 100 εκατομμύρια δίσκους.

Έχει επίσης κερδίσει 11 βραβεία Γκράμμυ, 1 Χρυσή Σφαίρα και 1 βραβείο Όσκαρ. Το 2008 η κριτική επιτροπή του βραβείου Πούλιτζερ του απένειμε ειδική εύφημη μνεία για την «μεγάλη απήχηση που έχει η ποιητική του δημιουργία στη λαϊκή μουσική και στην Αμερικάνικη κουλτούρα». Το Μάϊο του 2012 ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα τον τίμησε με το «Μετάλλιο της Ελευθερίας»

Τα ποιήματα του έχουν δημοσιευθεί σε βιβλίο με τον τίτλο Lyrics. Σημαντικό επίσης έργο του είναι ο πρώτος τόμος της αυτοβιογραφίας του με τίτλο Chronicles.

3_29

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.