Ο υποψήφιος της Αριστεράς Γαβριήλ Μπόριτς νέος Πρόεδρος της Χιλής

Ο 35χρονος Γαβριήλ Μπόριτς πρώην ηγέτης του φοιτητικού κινήματος, θα γίνει  ο νεώτερος πρόεδρος της  Χιλής.

O υποψήφιος της Αριστεράς, Γκαμπριέλ Μπόριτς, επικράτησε με άνεση επί του ακροδεξιού, Αντόνιο Κασ.στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών της Χιλής  την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου 2021 .

Ειδικότερα, ο Γκαμπριέλ Μπόριτς  στο 97% των καταμετρημένων ψήφων λαμβάνει 55,8% καταγράφοντας διαφορά της τάξεως του 12% επί του αντιπάλου του που αυτοπροβλήθηκε ως πολιτικός κληρονόμος της δικτατορίας του Αουγκούστο Πινοτσέτ και υποστηρίχθηκε από το σύνολο των δυνάμεων της δεξιάς.

Πανηγυρίζει στους δρόμους της Χιλής ο λαός, με συνθήματα όπως «Προχωράμε, πρόεδρος ο Μπόριτς», «Νικήσαμε», «Λαός ενωμένος..», «Νικήσαμε, έχασε ο ναζί»…

Τον νικητή συνεχάρη ο απερχόμενος πρόεδρος, σε τηλεοπτική σύνδεση. Ο νέος Πρόεδρος της Χιλής θα αναλάβει την εξουσία την 11η Μαρτίου.

Στην επινίκια ομιλία του,υποσχέθηκε «περισσότερα κοινωνικά δικαιώματα», υποσχόμενος ταυτόχρονα πως η κυβέρνηση που θα σχηματίσει θα είναι «δημοσιονομικά υπεύθυνη».

«Θα υπάρξουν περισσότερα κοινωνικά δικαιώματα, όμως θα το κάνουμε παραμένοντας δημοσιονομικά υπεύθυνοι», είπε ο 35χρονος νέος πρόεδρος της χώρας, απευθυνόμενος σε πλήθος δεκάδων χιλιάδων υποστηρικτών του, που πήγαν να τον ακούσουν μετά την ευρεία νίκη του .

Ο Γκαμπριέλ Μπόριτς είπε ακόμη ότι θα εναντιωθεί στο άνοιγμα μεταλλείων που «καταστρέφουν» το περιβάλλον, ανάμεσά τους το έργο Dominga, αξίας 2,5 δισεκ. δολαρίων, για την εξόρυξη ατσαλιού, χαλκού και χρυσού.

Η νίκη του Γκαμπριέλ Μπόριτς έγινε δεκτή με ικανοποίηση σε αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.