Όλη η Βενεζουέλα στους δρόμους: Καλέσματα από Μαδούρο και Γκουαϊδό

Όλη η Βενεζουέλα δίνει σήμερα ραντεβού στους δρόμους. Τόσο οι υποστηρικτές του εκλεγμένου προέδρου Νικολάς Μαδούρο, όσο κι αυτοί του αυτόκλητου «προέδρου» Χουάν Γκουαϊδό πρόκειται κινοτοποιούντια, οι μεν για να διαδηλώσουν κατά των έξωθεν παρεμβάσεων στην πολιτική ζωή της χώρας τους, οι δε για να απαιτήσουν άμεση προκήρυξη εκλογών.

Ο Νικολάς Μαδούρο ανατρέχει στον προκάτοχό του Ούγκο Τσάβες και καλεί σε συγκέντρωση τους υποστηρικτές του προκειμένου να τιμήσουν την 20η επέτειο της πρώτης ορκωμοσίας του ιστορικού ηγέτη της Βενεζουέλας. Ο Χουάν Γκουαίδό από την πλευρά του σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter λέει απευθυνόμενος σε κάθε πολίτη: «Θα σε δούμε αύριο στους δρόμους, Βενεζουέλα» και δηλώνει «Πάμε καλά, πάμε πολύ καλά».

Την ανατροπή Μαδούρο αξιώνουν οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν καλέσει μέχρι και τον στρατό της χώρας να συμβάλει στην αλλαγή ηγεσίας στη χώρα και δεν αποκλείουν ακόμη και την στρατιωτική επέμβαση στη χώρα. Μέσα στην εβδομάδα, και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ψήφισμά του -που απορρίφθηκε από την Αριστερά και τους Πράσινους – κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να συνταχθούν με τις ΗΠΑ.

Το Μεξικό και η Ουρουγουάη ανακοίνωσαν την Τετάρτη μια διάσκεψη στις 7 Φεβρουαρίου στο Μοντεβιδέο των χωρών που κρατούν ουδέτερη στάση στην κρίση στη Βενεζουέλα. Ο Μαδούρο καλωσόρισε την μεσολάβηση των δύο χωρών, αλλά ο 35χρονος αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος επέμεινε λέγοντας ότι:«όταν ο Μαδούρο μιλάει για διάλογο, το λέει για να κερδίσει χρόνο». Ο Γκουϊδό δήλωσε έτοιμος για ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις, αλλά μόνο αν αποχωρήσει από την εξουσία ο σημερινός αρχηγός του κράτους της λατινοαμερικανικής χώρας. «Θα μας ενδιαφέρει μια διαπραγμάτευση με μοναδικό σκοπό τον καθορισμό των όρων του τέλους της σφετερισμού, που θα επιτρέψει τη μεταβίβαση της εξουσίας και θα ξεκινήσει μια διαδικασία μετάβασης που θα οδηγήσει σε ελεύθερες εκλογές» , ανέφερε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας. 

Παρέμβαση για το θέμα έκανε και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, δυναμιτίζοντας την κατάσταση, αφού δήλωσε ότι «τώρα δεν είναι ώρα για διάλογο. Είναι ώρα για δράση», σε μια συγκέντρωση προεκλογικού στιλ στη Φλόριντα, ενώ το πλήθος ζητωκραύγαζε. «Ήρθε η ώρα να τελειώνουμε με τη δικτατορία του Μαδούρο μια και καλή», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουάσινγκτον έχει επιβάλει σαρωτικές κυρώσεις στην κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA, προχωρώντας στη σκληρότερη οικονομική πρόκληση που έχει απευθύνει μέχρι σήμερα στον Μαδούρο, καθώς η κυβέρνηση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ επδιώκει ανοικτά να τον εκδιώξει από την εξουσία.

Οι αντίπαλοι του Μαδούρο τον κατηγορούν ότι τσαλαπατά δημοκρατικούς θεσμούς, περιλαμβανομένου του Κογκρέσου που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, και κατέστρεψε την άλλοτε σφύζουσα οικονομία μέσω ενός διεφθαρμένου συστήματος ελέγχου του συναλλάγματος και αυθαίρετων εθνικοποιήσεων.

Ο σοσιαλιστής ηγέτης δηλώνει πως οι κυρώσεις και η προσπάθεια να εξαναγκασθεί σε παραίτηση αποτελούν προέκταση των προσπαθειών των ΗΠΑ να ελέγξουν τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, προσπάθειες που συνεχίζονται εδώ και έναν αιώνα.

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.