Φονικές πλημμύρες στο Παρίσι – Στο ανώτερο σημείο η στάθμη του νερού στον Σηκουάνα

Χάος έχουν προκαλέσει στο Παρίσι οι φονικές πλημμύρες από τις ισχυρές βροχοπτώσεις που πλήττουν την Κεντρική Ευρώπη, από τη Γαλλία έως την Ουκρανία ενώ συνεχίζονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις των συνδικάτων. Συνολικά τα θύματα έχουν φτάσει τα 15, 10 στη νότια Γερμανία, 2 στη Γαλλία, 2 στη Ρουμανία και 1 στο Βέλγιο. Οι βροχοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν σε ολόκληρη την κεντρική Ευρώπη, πλήττοντας και την Αυστρία, την Ολλανδία και την Πολωνία.

Η στάθμη του νερού στον Σηκουάνα έφθασε σήμερα το μεσημέρι τα 6 μέτρα και μπορεί να φθάσει τα 6,30 ακόμη και τα 6,50 μέτρα το βράδυ, προσεγγίζοντας έτσι τα υψηλότερα επίπεδα που έχει καταγράψει τα τελευταία 34 και πλέον χρόνια στο Παρίσι, ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Περιβάλλοντος.

«Θα υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη άνοδος των νερών στον Σηκουάνα και όπως προβλέπεται η στάθμη θα φθάσει απόψε περίπου τα 6,30 μέτρα, ακόμη και τα 6,50 μέτρα στο χειρότερο σενάριο. Πρέπει να σημειώσουμε πως το υψηλό αυτό επίπεδο της στάθμης των υδάτων αναμένεται να παραμείνει σχετικά σταθερό στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου προτού αρχίσει να υποχωρεί», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου. Το επίπεδο αυτό είναι μεγαλύτερο εκείνου που είχε φθάσει το νερό στη γαλλική πρωτεύουσα το 1982 (6,15 μέτρα).

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκεται το Παρίσι μετά την πρωτοφανή άνοδο της στάθμης των νερών του Σηκουάνα. Μεγάλα μουσεία, όπως του Λούβρου και του Ορσέ, έκλεισαν ώστε να μεταφερθούν προληπτικά όλα τα εκθέματα στις ασφαλείς υπόγειες αποθήκες.

Μεγάλα είναι τα προβλήματα που έχουν προκληθεί στις μετακινήσεις στη γαλλική πρωτεύουσα. Οι πλημμύρες από την άνοδο της στάθμης του Σηκουάνα οδήγησε στο κλείσιμο υπόγειας γραμμής του προαστιακού σιδηροδρομικού δικτύου RER που περνάει από το κέντρο της πόλης. Ήδη έχουν κλείσει πάνω από 40 πάρκα και δημόσιοι χώροι στη γαλλική πρωτεύουσα εξαιτίας του νερού. Περισσότεροι από 5.000 άνθρωποι έχουν εκκενώσει πόλεις στην κεντρική Γαλλία από το Σαββατοκύριακο και 19.000 οικίες έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Όπως αποδεικνύεται, οι επιστήμονες γνώριζαν από καιρό για το επερχόμενο φαινόμενο καθώς, ήδη από τον προηγούμενο Μάρτιο, το Πολεοδομικό Ιντιτούτο της χώρας (IAU) είχαν πραγματοποιήσει άσκηση που θα οργάνωνε και θα κινητοποιούσε έναν τεράστιο μηχανισμό αντιμετώπισης για τις συνέπειες μιας πλημμύρας που θα μπορούσε να φτάσει το μέγεθος εκείνης του 1910. Τότε, η στάθμη του Σηκουάνα είχε φτάσει στα 8 μέτρα προκαλώντας τη γνωστή «μεγάλη πλημμύρα του Παρισιού» από την οποία, δεν υπήρξαν μεν θάνατοι υπήρξαν ωστόσο εξαιρετικής έκτασης καταστροφές ενώ για την παροχέτευση των υδάτων χρειάστηκαν τουλάχιστον 35 ημέρες.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ έκανε λόγο για σοβαρό κλιματικό φαινόμενο, η αντιμετώπιση του οποίου αποτελεί παγκόσμια πρόκληση. Ο ίδιος αναμένεται να κηρύξει τις πληγείσες περιοχές σε κατάσταση φυσικής καταστροφής, απελευθερώνοντας έκτακτους πόρους για αποκατάσταση.

σσ1464963223

Residents use a canoe to evacuate in downtown Nemours, 50 miles south of Paris, Thursday, June 2, 2016. Floods inundating parts of France and Germany have left five people reported dead and thousands trapped in homes or cars, as rivers have broken their banks from Paris to Bavaria. (AP Photo/Francois Mori)

 

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.