Φάρος ελπίδας το ακριτικό νησί της Γαύδου για τους 180 μετανάστες

Περισσότεροι από 180 βρίσκονταν εγκλωβισμένοι μέχρι χθες βράδυ στο ακριτικό νησί

 Μέσα σε πολύ κακές καιρικές συνθήκες, με βροχή, κρύο και θυελλώδεις ανέμους ο δήμος και οι κάτοικοι του ακριτικού νησιού άνοιξαν τα οικήματα και τα σπίτια τους για να στεγάσουν και να περιθάλψουν τους μετανάστες αλλά και να τους πρόσφεραν φαγητό και είδη πρώτης ανάγκης.

Η Γαύδος, το νησί των 80 μόνιμων κατοίκων δεν διέθετε τις υποδομές για την επαρκή φιλοξενία των ανθρώπων αυτών. Όπως δήλωσε η δήμαρχος του νησιού Ευαγγελία Καλλινίκου, η κατάσταση ήταν πολύ σοβαρή και μεταξύ των μεταναστών υπήρχαν άνθρωποι που χρήζουν άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης.

 .Ενημερωτικα η δημαρχος Γαύδου ΚΕΛΛΥ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΥ σε συνεργασία με τους κατοίκους, τους λιμενικούς και τους αστυνομικούς που έφτασαν στο νησί πρόσφεραν φαγητό και είδη πρώτης ανάγκης στους ανθρώπους αυτούς, τους μοίρας σε οικήματα για να περάσουν το βράδυ και είναι σε διαρκή επικοινωνία με το υπουργείο Ναυτιλίας και Προστασίας του Πολίτη για αποστολή προμηθειών με ελικόπτερο σινούκ αύριο για να οργανωθεί η μεταφορά τους σε Σφακιά, Σούδα, Αθήνα το Σάββατο».(φωτο gavdos fm). «Όλη η Γαύδος είναι στο πόδι, μαγειρεύουμε φαγητό για τους ανθρώπους και τους περιθάλπουμε όπως μπορούμε», είπε η κ. Καλλινίκου περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατούσε στο νησί.

Ο Γολγοθάς των μεταναστών

 Οι μετανάστες, Σύροι στην πλειοψηφία τους, εντοπίστηκαν στην παραλία της Τρυπητής στα νότια του ακριτικού νησιού ο μεσημέρι της Μεγάλης Πέμπτης, και στη συνέχεια μεταφέρθηκαν στο Καστρί όπου και παρέμεναν μέχρι χθες βράδυ καθώς οι καιρικές συνθήκες καθιστούσαν αδύνατη τη μεταφορά τους στην Κρήτη ή σε άλλο προορισμό.
Οι μετανάστες εντοπίστηκαν από ψαράδες του νησιού στις ακτές του Κόρφου και της Τρυπητής. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ίδιων των μεταναστών, τους αποβίβασαν από μεγαλύτερο δουλεμπορικό πλοίο με λέμβο στη Γαύδο λέγοντάς τους πως βρίσκονται στην Ιταλία.

Η λέμβος βρέθηκε αγκυροβολημένη ανοιχτά της Γαύδου ενώ οι μετανάστες είχαν φτάσει στην ακτή κολυμπώντας και υπό δύσκολες καιρικές συνθήκες, αφού στην περιοχή επικρατούσε θαλασσοταραχή. Μεταξύ των μεταναστών βρίσκονται και αρκετές γυναίκες και παιδιά, ενώ κατά δήλωσή τους προέρχονται από τη Σομαλία και τη Συρία.

Γιατρίνες από τα Σφακιά επανέφεραν στην ζωή 13χρονο μετανάστη

Δύο γιατρίνες επενάφεραν στη ζωή 13χρονο μετανάστη ο οποίος βρισκόταν ανάμεσα στους δεκάδες που παραμένουν στη Γαύδο. Αυτό έγινε γνωστό μέσα από ανάρτηση του βουλευτή Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ Παύλου Πολάκη στον λογαριασμό του στο Facebook.

Αναλυτικά ο κ. Πολάκης έγραψε: «Να δώσω θερμά συγχαρητήρια στις γιατρίνες της Χώρας Σφακίων και της Ανώπολης, ΚΟΥΚΟΥΛΗ ΔΗΜΗΤΡΑ και ΛΙΩΡΗ ΕΥΤΥΧΙΑ που μαζί με τη δημοτική Νοσηλεύτρια ΚΑΡΤΣΩΝΑΚΗ ΑΡΓΥΡΩ μετέβησαν με πλωτό του λιμενικού σταθμού Παλαιόχωρας στη Γαύδο για να βοηθήσουν στην περίθαλψη 170 περίπου μεταναστών που αποβιβάστηκαν σήμερα στο νησί. Η Δήμητρα μάλιστα, μετά τον αρχικό έλεγχο διεκόμισε πριν λίγο τρεις αρρώστους, ανάμεσά τους ένα παιδί 13 χρονών (το οποίο ανέταξαν με μαλάξεις μετά από ανακοπή) στη Χώρα Σφακίων με το σκάφος του Λιμενικό με πολύ άσχημο καιρό και από εκεί με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Χανίων.
Μπράβο κορίτσια μας κάνετε περήφανους για την επιστήμης σας και την ανθρωπιάς σας.

Μιλώντας χθες στα “Χ.Ν.”, η Τασία Χριστοδουλοπούλου, αναπληρώτρια υπουργός Εσωτερικών, αρμόδια για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, ανέφερε ότι αποφασίστηκε η μεταφορά φαγητού και ειδών πρώτης ανάγκης είτε μέσω ελικοπτέρου είτε μέσω θαλάσσης, αναλόγως των καιρικών συνθηκών, διευκρινίζοντας ότι μέχρι σήμερα το πρωί θα έχει ξεκαθαρίσει το πού και πότε θα μεταφερθούν οι μετανάστες. Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με την κα Χριστοδουλοπούλου, θα ακολουθηθεί η γνωστή διαδικασία ταυτοποίησης και ταξινόμησης των μεταναστών.
Read more: http://www.haniotika-nea.gr/

Written by

altpress.gr ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΘΙΩΤΙΔΑ- ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Comments are closed.